Gyurkity Péter

AMD - már készülnek a 45 nm-es chipek

Az AMD technológiai igazgatójának nyilatkozatából kiderül, hogy már gőzerővel dolgoznak a következő generáció tagjain. A cég eközben ideiglenesen bezárta egyik üzemét és ismét veszteséget jelentett.

Dirk Meyer a harmadik negyedéves teljesítményről számot adó konferencián mondta el az érdekes részleteket, miközben beszámoltak a vállalat nem éppen rózsás eredményéről. A második negyedév után ugyanis ezúttal is veszteséggel zártak, amely csaknem elérte a 400 millió dollárt. Igaz, a bevétel is növekedett és meghaladta az 1,6 milliárd dollárt, a kiadások még gyorsabban emelkedtek.

Ennél azonban talán fontosabb, hogy - legalábbis Meyer elmondása szerint - a drezdai Fab 36, a cég kiemelt üzeme már javában gyártja a 45 nanométeren készülő négymagos asztali és a szerverchipeket. Eddig a korábbi, 65 nanométeres sorozatú Opteronokból több tízezret adtak és a negyedik negyedévben több százezret szeretnének értékesíteni. A szintén 65 nm-es Phenom chipek első változata 2,5 GHz-en fut majd, és a cég reményei szerint az új család hozza majd a szükséges eredményeket. Tekintve, hogy az Intel 2 millió négymagos chipet szeretne leszállítani még az idén, az AMD-nek legalább 400 ezer példányt kell előállítania ahhoz, hogy meglegyen a 20 százalékos piaci részesedés.

Ami a 45 nanométeresek gyártásának felfuttatását illeti, az AMD szerint ez is sínen van, így 2008 elejére már kellő mértékben tudják majd előállítani az új fejlesztéseket. Ez rendkívül fontos, hiszen a vetélytárs már az új generáció tagjait adja el, a kisebbik processzorgyártónak pedig sietnie kell, hogy időben versenybe szálljon ezen a területen is.

A cég eközben ideiglenesen bezárta régebbik drezdai üzemét, amelyet eddig Fab 30 néven ismertünk. Amikor újra kinyitnak, a nagy átalakításon áteső gyártósor a cég második olyan üzeme lesz, amely már 300 milliméteres szilíciumostyákkal dolgozik. Az így megnyíló Fab 38 besegíthet a példányszám felfuttatásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sgember #21
  Ezeket csak bogarásztam, nem értek hozzá, csak érdekes sztem: Mire lesz valami kézzelfogható a tervezésből, 100 milló dollár is el mehet rá, ha nem több. Ha gyárat is fel kell húzni valahol, akkor már több milliárdoról van szó. A processzort több hónapig "építik" lépésenként többedmagával egy ostyán. Úgy tudom jelenleg az AMD SOI (réz alapú, szilícium a szigetelőn) gyártása költségesebb a Intel gyárt.technológiájánál.
 • Sanyix #20
  Az aláírásodból ítélve. 3 sor, ebből 2 és fél ps3 :)
 • item #19
  Miért lenne az az isten ??
 • arty #18
  okok:
  fagy=hibás lap, vissza gariba
  fagy=inkompatibilis memoria, ez cumi, attol függ hol vetted
  fagy=bios v. oprencer beallitasok, driverek - ez sem lehet élmény, mire kiderül hol a gond
 • AbyssLord #17
  Nem tudom, én nagyon örülnék, ha megmaradna az AMD. Ugyanis vetélytárs nélkül az Intel olyan szemét módon magasan tartaná az árakat, ahogy nem szégenli. Most is kizárólag az AMD-nek köszönhető, hogy lementek a kétmagosak ára. Ha nem lett volna AMD, akkor még mindíg a csillagos egekben lenne.
  Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a fejlesztés és az előállítás ennyire drága lenne. Szerintem pusztán azért nyomják fel ennyire az árakat, hogy a bevétel növekedés megmaradjon.
  Tized akkora áron is elő tudnák állítani, és még a fejlesztésre is maradna bőven pénz, de akkor úgy nem lenne meg a vezér igazgatóság havi 2 millás fizuja.
 • waterman #16
  off -
  ati/amd videókártya driver.. nekem az a rémálom. anno volt egy 9550esem. semmivel nem volt hajlandó együttműködni, se via chipset, se nvidia (ilyeneim voltak), most építettem egy kis configot, gondoltam adok egy esélyt az asus m2a-vm hdmi lapnak. amd chipset, amd integrált videókártya. na az rémálom. fagy és többszöri újratelepítés után sem volt hajlandó tökéletesen működni. újabb bios meg nincs..
  - on
 • Sanyix #15
  Neki gondolom a ps3 az isten, szal:
  cell rémálom XD
 • lee56 #14
  intel rémálom ;p
 • item #13
  jah, rémálom...
 • sgember #12
  Tehát jól halad a 45nm gyártás, de a teljes átállás jövő év 2. fele vagy később lesz. Valami ilyesmi. Máshol meg 2009 elejéről írnak. (omg :))