MTI

Ausztriában törvényes lesz az online házkutatás

A megfelelő jogi és műszaki feltételek megteremtése után, törvényes keretek között engedélyezik a jövő évtől kezdve Ausztriában, hogy a hatóságok hálózaton keresztül átvizsgálják a súlyos bűncselekményekkel gyanúsítottak számítógépének adattárolóit.

A belügy- és az igazságügy-miniszter által egyeztetett alapelveket a kormány is jóváhagyta azzal, hogy külön munkacsoport dolgozza ki jövő februárig a jogi feltételeket és a technikai részleteket. A rendelkezés jövő ősszel lépne hatályba. Az internetes nyomozási módszert szervezett keretekben működő bűnözők, gyermekpornográfiával vagy terrorista tevékenységgel gyanúsított személyek ellen vetnék be. Az eljárás lényege az, hogy egy "trójai falóként viselkedő" szoftver segítségével a hatóságok észrevétlenül behatolnak az illetők számítógépébe, ahol az ott tárolt adatokhoz (e-mailekhez, chatlogokhoz, merevlemezekhez) szabadon hozzáférve kutathatnak hasznosítható információk után. Hasonló módszerrel tudják majd átvizsgálni bizonyos internetes honlapok tartalmát is.

Az online felderítés alkalmazását szigorú jogi feltételekhez - például ügyészségi kezdeményezéshez és bírósági felhatalmazáshoz - tervezik kötni, éppúgy, mint a már egy ideje engedélyezett telefon-lehallgatások és videokamerás megfigyelések esetében. A rendelkezés előkészítésébe bevonják az adatvédelmi biztos hivatalát is. Maria Berger igazságügyi miniszter úgy vélekedett, hogy ha szigorú és világos törvényi kikötésekkel körülbástyázzák, a hálózati nyomozás nem fogja megsérteni az alapjogokat. Álláspontját nem feltétlenül osztják alkotmányjogi és adatvédelmi szakértők, akik szerint az engedélyezés további lépés a "mindent szemmel tartó állam" megteremtésének irányába.

Rendőrségi körökben üdvözölték a döntést, rámutatva, hogy csak akkor vehető fel sikeresen a harc a bűnözőkkel és a terroristákkal szemben, ha a hatóságok is lépést tartanak velük a korszerű számítógépes és internetes eszközök használatában. Egyebek között utaltak arra, hogy a közelmúltban terrorista gyanús tevékenység miatt őrizetbe vett, muzulmán hátterű két osztráknál 17, összesen 2,3 terabájtnyi kapacitású merevlemezt foglaltak le, amelyek több mint 170 ezer adatfájlt tartalmaztak. Egyikőjükről feltételezik, hogy egy veszélyes internetes terrorhálózat tagja volt.

A News című hírmagazin úgy tudja, hogy Mohammed M. nem csupán azt az internetes honlapot működtette, amely különböző propagandaanyagokat, videókat, fenyegetéseket és al-Kaidáról szóló híreket közölt német nyelven, hanem sokkal szorosabb szálak fűzték a nemzetközi terrorhálózathoz, nevezetesen az al-Kaida vezetőségéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #61
    Láttam már olyan programot is, ami az egeret is logolta...
  • Sanyix #60
    "Lásd . tökmindegy, hogy van titkositva a dolog,
    ha tessznek egy keyloggert a gépedre , mert be tudnak"

    És mivan, ha én egy jelszó beírásakor leírom a jelszó első pár karakterét, majd haladzsát, és ezt a halandzság kijelölöm csakis egérrel, majd törlöm a kijelölt rész del-el? Azt megmondják hogy töröltem, de hogy mit azt már nem. És ezt többféleképpen lehet kombinálni. Bár kicsit fapados megoldás :)
  • wanek #59
    "melyik reszet nem tudod elfogadni? azt h az usa politika perpill leginkabb a nacikehoz hasonlit, v azt h barmikor radfog barki barmilyen hulyeseget es maris "bunozove" valsz," - ezzel egyet is értek, de itt nem usákiáról van szó.

    "nem tudom eldonteni , hogy vegtelenul naiv vagy, vegtelenul logikatlan, vagy esetleg rendor vagy-e. mar ne vedd sertesnek egyiket sem" - meglep, hogy egyik sem?

    "elarulnad, hogy minek tekinted 1940 es 1945 kozott bizonyos vallashoz tartozo emberek szisztematikus irtasat ?" - a dakoták speciel keresztények, az elmebetegek és a buzik egy része is biztosan keresztény volt. Ja, hogy te valószínűleg nem rájuk gondoltál, pedig őket is irtották, csak erről nem szokás beszélni, csak a nagy zsidó világfájdalomról. Egyébként az ateista komcsikat is irtották. Szóval ez a "bizonyos vallashoz tartozo" duma nem jött be. A kérdésedre a válaszom az, hogy ugyanolyan etnikai tisztogatásnak felel meg, amire korábban is sok példa volt, és persze a II.VH után is volt számtalan. Az, hogy a zsidók hangosabban visítanak, attól még az ő tragédiájuk semmivel sem nagyobb, mint a hasonló helyzetben lévő másoké.

    "szoval akkor te is bealltal volna a sorba es lovod oket le nyugodt szivvel, igaze" - kispajtás! Én nem éltem akkor, vagyis a kérdés a "mi lenne, ha Mari néninek f@sza lenne" kategóriába tartozik. Az meg a legkevésbé sem érdekel, hogy erről te mit gondolsz.

    "az a duma, h aki nem vet az aktualis torvenyek ellen , az nem bunozo egyszeruen ostobasag" - az az ostobaság, hogy te ezt megkérdőjelezed.

    "menj az apehhoz es kerj magad ellen vagyonosodasi vizsgalatot" - miért is kéne ilyet tennem? Mert te azt mondod? LOL!

    "a 83 eves nagyanyam nem bankba gyujti a penzet, hanem otthon. 2007 van, 2007ben magyarorszag osszes allampolgara kotelezoen bankba kell tegye a penzet. maskulonben nem eletszeru!" - akkor kapaszkodj! Én közel sem vagyok 83 éves, de én sem tartom bankban a pénzemet, pusztán abból a megfontolásból, hogy bőven elég, ha csak én tudom, hogy mennyi pénzem van, nem kell ehhez banki segítség :)

    "remelem nem fogsz soha hatalamsat koppanni" - egyetértünk, ebben én is bízom :)

    "hozzaszolasaidbol arra kovetkeztetek h ez teged nem fog elerni mert a vatta korulvesz (vagy valamely testulet tagja vagy)" - ismerem a rám vonatkozó, engem érintő törvényeket, és ha ezek ellen nem vétek (Magyarországon), akkor különösebb problémám nem lehet.
  • gere1 #58
    melyik reszet nem tudod elfogadni? azt h az usa politika perpill leginkabb a nacikehoz hasonlit, v azt h barmikor radfog barki barmilyen hulyeseget es maris "bunozove" valsz, mert mindent meg lehet magyarazni?

    hozzaszolasaid alapjan azt gondolom, h idosebb vagy az ittnei tizenikszes atlagnal, es erettebbek a gondolataid, de akkor nem tudom eldonteni , hogy vegtelenul naiv vagy, vegtelenul logikatlan, vagy esetleg rendor vagy-e. mar ne vedd sertesnek egyiket sem....

    lehet ujat mondok, de nincs olyan, hogy torvenyekben lefektetett tarsadalmi igazsagossag. papir szerint pesze, hogyne, mindenki egyenlo es vannak jogai. de ez csak papir szerint van igy, ha meg nem tunt volna fel :)

    a torvenyek mindig az aktulalis politikai es/vagy gazdasagi elit erdekeit szolgalo intezkedesek. azt mondod , aki nem vet az aktualis torvenyek ellen az nem bunozo?? elarulnad, hogy minek tekinted 1940 es 1945 kozott bizonyos vallashoz tartozo emberek szisztematikus irtasat ?
    az "aktualis" torvenyek nem tiltottak, SOT! szoval akkor te is bealltal volna a sorba es lovod oket le nyugodt szivvel, igaze (mondjuk ha mogotted van egy tiszt aki azt mondja , csinald)?

    szoval az a duma, h aki nem vet az aktualis torvenyek ellen , az nem bunozo egyszeruen ostobasag. mar bocs.

    kerlek bizonyitsd igazad, menj az apehhoz es kerj magad ellen vagyonosodasi vizsgalatot. ha nem az allamaparat resze vagy, vagy nem rendor, akkor megkurnak mint a huzat. lehetsz a vliag legbecsuletesebb embere akkor is. hisz ki van adva nekik illetve barmire ra lehet huzni azt hogy : "ez nem eletszeru" (pl hogy a 83 eves nagyanyam nem bankba gyujti a penzet, hanem otthon. 2007 van, 2007ben magyarorszag osszes allampolgara kotelezoen bankba kell tegye a penzet. maskulonben nem eletszeru!)

    remelem nem fogsz soha hatalamsat koppanni, mikor radobbensz, hogy ez a torvenyesseg es rend gondolatkor egy hatalmas rozsszin vattacukor. bar hozzaszolasaidbol arra kovetkeztetek h ez teged nem fog elerni mert a vatta korulvesz (vagy valamely testulet tagja vagy) :)
  • blendeguz #57
    Erre a hírre ismét csak ezt tudom reagálni:
  • wanek #56
    Ha már megszólítottál:
    "wanek, a "vesszen minden bunozo" eletfelfogassal az a baj, h mindenki az. a kerdes h adott pillanatban kinek az oldalan vagy (vagy knek az oldalara tettek)" - Ha valaki nem vét az aktuális törvények ellen, azt nem lehet bűnözőnek nyilvánítani. Ezért az okfejtésedet nem is tudom elfogadni.
  • gere1 #55
    vegre masnak is feltunt, h milyen jopofa is ez a demokracia.

    egyszeru peldaval szemleltetnem, h az orszag gazdasagi miniszteriumat egy olyan part es ember iranyitja, akit a szavazokepes lakossag kb. 1 %-a valasztotta.

    ez NULLA. es ezek az emberek dontenek az en + te + mindenki eletkorulmenyeinek jovojerol. ez egy kib. vicc. csak nem tudok rajt rohogni.

    ------------


    wanek, a "vesszen minden bunozo" eletfelfogassal az a baj, h mindenki az. a kerdes h adott pillanatban kinek az oldalan vagy (vagy knek az oldalara tettek).

    most, ha egy iraki felrobbantja az usa nagykovetseget, es megolbenne 20 mebert, az bunozo. szerinted is , szerintem is. kerdes h szerinte, akinek fasiszta modszerekkel lerohantak az orszagat, megoltek tobb mint 100ezer civil lakosat, az-e.

    vagy ugye, az usa epp most keszul kirobbantani a III. vilaghaborut, ami valoszinuleg az utolso lesz, mivel -ismet valoszinuleg- atomhaboru lesz, azzal az uruggyel, hogy iran _talan_ csinal EGY darab atombombat. mikor az usanak van parEZER raktaron.

    szoval ki a terrorista akkor, mikor egy orszag lerohan minden felhatalmazas nelkul egy masikat es megoli a civil lakossag egy reszet, mindekozben atomfegyverarzenalja is van ? persze: ki szerint ki.

    de hogy ne csak ilyen elvadult, tolunk messze levo peldat mondjak. jon hozzad az apeh vagyonosodasi vizsgalatra. TUTI 10000%, hogy valamennyire bemeszelnek. meg ha te vagy a vilag legbecsuletesebb embere is.

    mivel ad1: nincs olyan ember a foldon, aki meg tudna pontosan! mondani, hogy az elmult 5 evben mikor, mire mennyit , hogyan koltott. ad2: a kedves "ellenorok" erdekeltek abban h megbuntessenek. ergo: _mindenkepp_ meg leszel buntetve ! tehat "bunozo" vagy.

    szoval ez a vesszenek a bunosok , en makulatlan vagyok szoveg addig nemesiti az ember lelket, amig valaki ra nem mondja, hogy te is bunos vagy haver. amugy meg mindig lesz valaki aki ramondja. keszulj fel ra.
  • Kaadi #54
    engem csak a regi merevlemezek zaja idegesit. amugy tenyleg jol lehet hasznalni P2-P3 gepeket amolyan torrentezo allomaskent vagy egyszeru irodai munkara windows 2000-el. meg kapni hasznalt webszervereket is, dual p3 es scsi konfiguraciokban. azok aranyat ernek.
  • elmebáj #53
    Mennyi kérdés, mennyi válasz...Pedig csak az a kérdés, ki mire kíváncsi...
  • Zoleeca #52
    Háááát...nyilvános kulcsú titkosításról hallottál már? ;)
    Az eredeti (privát) kulcs nem érhető el "kívülről". Csak az eszköz hardverén keresztül érhető el a segítségével előállított adat.