MTI

Észtország Oroszországtól vár segítséget

Oroszország segítséget kéri Tallinn, hogy felderítse, kik állnak az észt internetes hálózat elleni erőteljes "támadáshullám" mögött - közölte szerdán Andrus Ansip észt miniszterelnök.

"Egyértelműen bűncselekményről van szó. Remélem, hogy Oroszország együtt fog működni Észtországgal ebben (az eseteket felderítésében)" - hangoztatta a finnországi látogatásán tartózkodó Ansip. A kormányfőnek nincs kétsége afelől, hogy jól szervezett támadásról van szó egy "független ország" ellen. A világhálón történt támadásoknak számtalan észt internetes hírportál volt a szenvedő alanya, újságok honlapjaitól és iskolák internetes oldalaitól kezdve egészen az észt védelmi minisztérium hivatalos honlapjáig. Kezdetben úgy tűnt, a támadások Oroszországból erednek, de a Kreml határozottan cáfolta, hogy virtuális háborút indított Észtország ellen.

Az internetes betörések május elején olyannyira elharapóztak, hogy korlátozni kellett az észtországi szerverekhez való külföldi hozzáférést. Mindez abban az időszakban történt, amikor hirtelen megromlottak a tallinni-moszkvai kapcsolatok, miután az észt hatóságok a főváros központjából más helyre helyezték át a második világháborús szovjet katonáknak emléket állító bronzszobrot. Az eljárást felháborodással fogadták Moszkvában.

Az internetes támadások a nácik feletti győzelem évfordulóján, május 8-9-én hágtak tetőfokukra. Számítógépes szakemberek szerint ebben az időben "klikkelések özöne" zúdult az észt honlapokra, ami eltömítette az internetes fogalmat. Egyes honlapokra másodpercenként ötmillió lehívás érkezett, miközben - Ansip szerint - az átlagos napi forgalom ezer-ezerötszáz lekérdezés lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Na, jótol kérnek ezek is segítséget.. LOL