Berta Sándor

8 év börtön számítógépes bűncselekményekért

Az egykori számítástechnikai szakembernek a mostani jogerős ítélet szerint 97 hónapra kell börtönbe vonulnia.

A 63 éves férfi számítógépes szabotázsakciókat és biztonsági csalásokat követett el, amikor egy olyan kódot írt, amely később összesen 2000 szervert tett működésképtelenné. A szakember négy évvel ezelőtt megbénította az UBS PaineWebber számítógépes rendszerét is.

"Ez utóbbi egy különösen ravasz bűncselekmény. Szó sem volt arról, hogy a vádlottnak csupán egy rossz napja lett volna és hibázott. Roger Dunorio úgy érezte, nem megfelelő módon bántak vele és ezért bosszút akart állni a cégen, kárt akart okozni neki" - jelentette ki Joseph Greenaway bíró. A támadás nemcsak a központi rendszert bénította meg, de több kirendeltség számítógépeit is. Egyes irodákban hetekre leállt a munka.

Az UBS PaineWebber illetékesei soha nem beszéltek arról, mekkora kárt okozott az akció, de azt tudni lehet, hogy a rendszer működésre bírása a vállalatnak 3 millió dollárba került.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #2
    Ez így igaz. Ezeket nem büntetném annyira, aki állambácsitól lop, az rossz ember nem lehet. De a spamereket, adathalászokat és vírusírókat keresztre feszíteném, vagy valami középkori kínzóeszköz általi halál.
  • Keem1 #1
    Az szép...
    Mikor hallunk már olyanról, hogy gyilkosság miatt ültetnek le ennyi időre valakit?
    Mert szép és jó, hogy egyre jelennek meg hírek arról, hogy ilyen-olyan számítógépes csalás, bűntett miatt 2, 5, 8 évekre sittelnek le egy embert.
    Viszont arról már egyre kevesebbet, hogy ennyi időre gyilkost ültetnének le. És most nem a 20 embert különös kegyetlenséggel megölő állatokra gondolok, hanem aki akár 1 vagy 2 embert öl meg. Az is ülhet ennyit. Szerverek feltörése, banki rendszerből saját számlánkra utalgatás (akárhány milliárdról van szó) nem ér fel akár egy ember megölésével se.
    Jöjjenek már rá, hogy az emberi életet kioltókat még súlyosabban kell büntetni.

    Mielőtt félreértitek a gondolatomat: üljön ő is 8 évet, nem mondom hogy ne. De büntessenek mást is ennyire súlyosan. Ez elrettentő lehet. Szabjanak ki erre is, meg mindenkire 10 éveket. És ne töröljék el jó magaviselet miatt 2 év múlva, azzal szart se érnek el.