Napi Online

Működik az első kvantumszámítógép

A kanadai Vancouver közelében lévő Burnaby kutatóközpont bejelentése szerint elkészítették az első működőképes kvantumkomputert.

Ez a technológia azt ígéri, hogy a jelenlegi számítógépekhez képest drámaian lerövidíti a nagy számításigényű feladatok megoldási idejét. A tipikus példája az ilyen problémáknak az úgynevezett utazó ügynök szituáció, amikor a különböző városok, címek közötti legrövidebb utat kell megtalálni. Ez exponenciálisan fogósabb kihívássá válik, ahogy nő a felkeresendő címek listája, ugyanis a legjobb út megtalálása céljából minden lehetőséget végig kell zongorázni, és ezt előröl kell kezdeni minden egyes új cím bekapcsolódósával.

A kvantumkomputer szubatomi részecskéket tesz meg a számítástechnika alapelemei, bitjei képviselőinek. Ezek - szemben a hagyományos chipek alapelemeivel, amelyek vagy a kettes számrendszer nulláját vagy az egyesét személyesítik meg - gyakorlatilag egyszerre mutatnak nullát és egyest. Így egyidejűleg számtalan számítási variációt tudnak megjeleníteni. A kvantumkomputernek ugyanakkor van egy nagy hátránya: nem igazán irodabarát.

A kanadaiak Orion névre keresztelt szerkezete például az abszolút nulla (-273 Celsius-fok) hőmérsékletnél csak éppen hogy kevésbé "melegebb", folyékony héliumban úszik. Ha valaki mégis használni szeretné, az a saját gépéről távolról rákapcsolódhat - de azt ne persze gondoljuk, hogy holnaptól kvantumkomputeren élvezhetjük a Csillagok Háborújának legújabb videojáték változatát - írja a The Economist.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Quantizs #19

  • dez #18
    Ez nem egy (nagy) gép, hanem egy chip, és állítólag csak egy demó példány, és ha ráharapnak, csinálnak majd jóval több qubiteset is.
  • archelf #17
    16 qbit azért nem rengeti meg nagyon a világot (titkosítási sempontból persze). Egy 128 bit-es NP számításból csinál 112 bit-es NP-t. 2 db 111-et, 4 db 110-et... Nem lehet 7 db ilyen géppel on-the-fly feltörni a 128-bit-et.
  • dez #16
    Egyelőre talán elég lesz ez is... :)
  • JeD #15
    Hát, ahogy vesszük. Ha jól vettem ki, akkor nemdeterminisztikus polinomiális (NP) számításokat tud kezelni polinomiális időben, de a magasabb rendűekbe ugyanúgy beletörik a bicskája... nem?
  • dez #14
    "ez túl szép, hogy igaz legyen már :D"

    Ezzel mit akarsz mondani?
  • Spica #13
    tehát lényegében, a gép már nem csak polinomiális algoritmusokat tud kezelni, ez túl szép, hogy igaz legyen már :D
  • m4G1c #12
    Ez igaz, sajnos elég sokk cikknél fordul elő :/

    Amúgy ideje lenne ezt minél előbb kiterjeszteni és popularizálni, legalább azon réteg számára, amelynek valóban igénye lenne egy ilyen (vagy több ilyen) gépszörny alkalmazására.(és nem elb*szni holmi csoda-sakkgépre)
    Végre eljöhetne az idő, amikor nem az adatokat kell a gép számára leegyszerűsíteni.

    Mellesleg az M.I.-kutatásban is jelentős előrelépést jelenthet, mert amilyen eszközökkel próbálják utánozni az agyunkat, azok bizony igen gyengék és teljesen más úton járnak.(persze kérdéses, hogy minek leutánozni, ha megvan már maga a cél, az emberi agy - fotorealisztikus műalkotások kontra fénykép)
    Különben nekem az az érzésem ezzel kapcsolatban, hogy hasonló folyamat fog lejátszódni, mint régen a kezdeti sámítógépeknél - jópár évig visszatartják még a néptől. (addig "jó nekünk" a jelenlegi architektúra)
  • Csaba42 #11
    Azaz, kössünk bele a hírbe, ha már semmi értelmeset nem tudunk hozzászólni, ugye?!
  • 0Speed0 #10
    "...de azt ne persze gondoljuk,..." értelmes...