Berta Sándor

ISO-szabvány lett a vezetéknélküli UBW

Hivatalosan is nemzetközi ISO/IEC-szabvánnyá vált a WiMedia nevű fejlesztői konzorcium által támogatott vezetéknélküli Ultra-Wideband (UBW) adatátviteli technológia.

Mindez azt jelenti az ipar számára, hogy az új vezetéknélküli szabványok, így például a vezetéknélküli USB előtt a közeljövőben megnyílhat az út. A WiMedia támogatói közé tartozik többek között az USB Implementors Forum, amely szerint az új ISO/IEC szabvány képezheti majd a vezetéknélküli USB alapjait. Az új technológia lehetővé tenné az adatok átvitelét egy néhány méteres körzetben vezetékek nélkül. Az adatátviteli sebesség 3 méteres körzetben elérheti akár a 480 Mbit/s-ot is. Amennyiben a távolság tíz méter, úgy az adatátviteli sebesség még mindig 100 Mbit/s lehet.

"Az UWB elfogadásával nagy lépést tettünk a lakások hálózatba kötése felé" - nyilatkozta Mike Cato, a vezeték nélküli USB-t támogató Intel szóvivője. A vállalat már a kezdetektől résztvesz a szabvány részleteinek kidolgozásában és támogatta a szabványosítási folyamatot is. Cato szerint az új technológia segítségével a felhasználók egy olyan új adatátviteli lehetőséghez jutnak, amely sokkal nagyobb hatótávolsággal és sávszélességgel rendelkezik, mint mondjuk a Bluetooth. Ráadásul a kezelése is sokkal egyszerűbb, mint például a WLAN-nak.

"Pont a nagy felbontású tartalmak területén, ahol egyre gyakrabban fordul elő a fájlok mozgatása a számítógépek és más készülékek között, jelent az UWB új lehetőségeket" - tette hozzá a szakember. Az új szabvány elfogadása lehetővé teszi majd a gyártók számára, hogy fokozatosan száműzhessék a palettáról a vezetékes termékeket, ezáltal hamarosan már nemcsak álom lesz a kábelek nélküli otthon. Az UWB segítségével a televíziók, mobiltelefonok, MP3-lejátszók, billentyűzetek, nyomtatók és más készülékek már kábelek nélkül is összeköthetők lesznek egymással.

Az UWB tervezett frekvenciatartománya 3,1 és 10,6 GHz közötti sávban van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asusu #8
    És a biztonságról megint nem ejtettek semmit. Nem szeretném azt, hogy a nyomtatóm egyszercsak elkezd nyomtatni, vagy az mp3 lejátszómról törlik a zenéimet, vagy a digitgépemről illetéktelenek töltik le a képeimet...vagy egyszercsak valaki elkezd írni a gépem monitorára a szomszédból...
    "Ráadásul a kezelése is sokkal egyszerűbb, mint például a WLAN-nak." <-- ez különösen gyanús mondat
  • bunny #7
    De szép is lenne, pl. digi fényképezőmeg nem kéne kivenni a búvártokból ha betelt a kártya a letöltéshez. Persze az akksicsere még mindig megoldandó feladat, bár úgy hallom arra is kitalálták már a drótnélküli megoldást :)
  • huuu #6
    Wireless, mobil, UBW,.....
    Jó fejlesztés, de ha van rá lehetőség akkor maradnék a kábelnél.
    Lassan olyan lesz egy lakás, mint egy nagy mikrosütő.
  • stinkydiver73 #5
    Nem kell az egész sávot használni egyszerre ehez a sebességhez. Túl széles sáv ez egy készüléknek, gondolom,h majd felosztják részekre..
  • Sanyix #4
    Nem lenne rossz a kábeldzsungel helyett ez... 3,1-10,6 ghz-ig az szépnagy sávszélesség. Ennyire nagy lenne a zaj ebben a sávtartományban hogy ekkora tartomány kell a 480mbit/s eléréséhez?
  • Zodd #3
    Ez már egy eléggé régi technológia, csak jóideig a hadiipar sajátja volt.
  • dez #2
    Ez nem egy ötlet, hanem a technika fejlődésével lehetővé váló dolog.
    (Mondjuk én nem rajongok az elektroszmog növeléséért.)
  • Reyes #1
    Jó ötlet!