Berta Sándor

Firefox: 30 százalékos piaci részesedés Európában

A népszerű böngésző minden eddiginél jobb eredményt tud felmutatni. Németországban és Finnországban már minden harmadik felhasználó a Mozilla programjával szörföl az interneten.

A német Adtech marketingcég 2006 novembere és idén február között összesen 4000 weboldal látogatottsági adatait értékelte ki. "Adataink kereken 30 milliárd bannerklikkelésen alapulnak és megerősítenek egy hosszú távú folyamatot" - hangsúlyozta Dirk Freytag, az Adtech vezérigazgatója.

A piaci részesedés ugyanakkor országról országra változik. Amíg Németországban az emberek 29,63, Finnországban 28,28 százaléka használja a Firefox valamelyik verzióját, Dániában viszont ez az érték csupán 6,95, Nagy-Britanniában 10,63, Olaszországban 11,26 százalék, Franciaországban 15,82 százalék. Az európai átlag 14,34 százalék. Ugyanezek az értékek az Internet Explorer 6-os és 7-es verzióját tekintve Németországban 65,02, Finnországban 66,94 százalék, míg az európai átlag 76,73 százalék. Összehasonlításul: az IE piaci részesedése 2004-ben még 90 százalék fölött volt. Az Internet Explorer 7-es verzióját egyébként leginkább a britek és a franciák használják előszeretettel.


"A Firefox sikerének titka nagyon egyszerű: akkor jelent meg a piacon, amikor a Microsoft éppen aludt ezen a területen. A böngésző azonban kitűnő lehetőséget nyújt a Web 2.0-s alkalmazások fejlesztőinek is, akik a Microsofttól nem kapnának túl nagy segítséget" - jegyezte meg Alexander Szlezak, a Gentics Software igazgatója. Szlezak szerint a Firefox a jövőben is sikeres és népszerű lehet, azonban a Microsoft nem fog beletörődni a helyzetbe és a Vista, valamint a Live-szolgáltatások segítségével erősíteni fogja az Internet Explorert.

Ehhez azonban még sok időnek kell telnie és az IE 7 nem nyűgözte le az embereket. Ezt bizonyítja az a tény, ami az Adtech felmérésből derült ki: Európában csupán a felhasználók 25,87 százaléka részesíti előnyben a redmondi konszern böngészőjének legújabb változatát.

A XiTi Monitor piackutató cég adatai szerint ugyanakkor Szlovéniában az emberek 44,5, Finnországban 41,3, Horvátországban 36,5, Németországban 36,2, Szlovákiában 35,3, Lengyelországban 35, Csehországban 31,5, Észtországban 30,4, Bulgáriában és Ausztriában 27,6, Görögországban 27,4, Magyarországon pedig 27,2 százaléka használja rendszeresen a népszerű böngészőt. Hazánk ezzel csak a tizenkettedik a rangsorban és tavaly novemberhez képest 12 százalékkal csökkent a Mozilla programját használók tábora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #62
    "úgyhogy ha a webfejlesztő nem igazodik hozzá (és rajta keresztül a szabványt nem 100%-ban támogató browseréhez), akkor biz' hamar lehúzhatja a rolót."

    Hát nem tudom, én úgy vagyok ezekkel a dolgokkal, hogy ha egy oldal nem megy normálisan Operával, akkor szitkozódok magamban egy sort, aztán ha nem találok normális alternatívát az adott oldalra, akkor felmegyek Firefox-szal. Ha azzal sem megy normálisan, akkor megnézem, IE-vel csak a kíváncsiság kedvért, hogy alapból szarul lett írva az oldal, vagy csak IE-re van optimalizálva, ha utóbbi, na akkor mondom, hogy kapja be a webfejlesztő és nem foglalkozok az oldallal.
    De fordítva már más a helyzet, azért is, mert az egyszeri user általában felmegy IE-vel, ahol is meglát egy kiírást valahol, hogy sorry, de az oldal W3C szabvány szerint íródott, tehát válassz a következő böngészők közül: Opera, Firefox, Mozilla, Konqueror, Safari...stb (linkekkel együtt persze, mert lehet, hogy azt se tudja mi az a Google). Ekkor csak talál magának ezek közül olyat, ami megfelel az igényeihez. Az IE az egyetlen, ami nem követi a szabványokat. Fordítva már nagyobb kényszert jelent, hogy csak egy bizonyos böngészővel megy és semmi szabvány...
  • Zoleeca #61
    Nem gyengén hardcore netező aki ezt a screenshot-ot készítette :)
    Na a lényeg hogy ne IE, onnantól minegy, viszont a honlapkészíőknek ígyis úgyis figyelembe kell venni az IE-t, nem lehet megkerülni. Nagyon sok embernél a böngésző szinonímája az Explorer, és ez a baj. Nem kifejezetten azért mert rossz, hanem mert azt sem tudják hogy van alternatívája. Vagy ha tudják akkor nem tudják elképzelni, hogy egy másikkal (legyen az Opera, vagy FF) egy csomó időt energiát megspórolnának, stb.
  • Natsuto #60
    "Nem a böngészőkben a hiba, hanem a webfejlesztőkben. Írják meg az oldalt W3C szabvány szerint, azt amelyik böngésző nem támogatja az eltűnik a sülyesztőben, vagy megcsinálják, hogy támogasson egy egységes szabványt. Nehogy már a nyúl vigye a puskát."

    Na most ezzel az a probléma, hogy a webfejlesztő elsődlegesen nem a böngészőknek csinálja az oldalát, hanem a usernek. Ő meg juszt is IE-t/FF-t/Operát (nemkívánt rész törlendő) használ, úgyhogy ha a webfejlesztő nem igazodik hozzá (és rajta keresztül a szabványt nem 100%-ban támogató browseréhez), akkor biz' hamar lehúzhatja a rolót. Szomorú, de sajnos ez van.
  • Emmegki #59
    Ha nyitsz egy új fület akkor nem üresen jelenik meg, hanem ki lehet rá pakolni a 9 leggyakrabban látott oldalt, és a thumbnail képük látszik -> magyarul 9 könyvjelző amit azonnal elérsz. A nevet a telefonok gyorstárcsázó funkciója után kapta.

    Ők normálisabban le tudták írni:
    http://my.opera.com/desktopteam/blog/show.dml/785941

    Hivatalosan még csak a 9.10-nél járnak, ez még béta:
    http://snapshot.opera.com/windows/o920w_8762m.exe
  • Sanyix #58
    Micsoda? Az mit csinál. Bár azt elnézve hogy 9.20-as nekem meg 9.01 úgy is ideje lenne az ápdétnek :)
  • Penge4 #57
    Nem a böngészőkben a hiba, hanem a webfejlesztőkben. Írják meg az oldalt W3C szabvány szerint, azt amelyik böngésző nem támogatja az eltűnik a sülyesztőben, vagy megcsinálják, hogy támogasson egy egységes szabványt. Nehogy már a nyúl vigye a puskát.

    Az ACID2 tesztről annyit, hogy Operával sem tökéletes. Kezdd el scrollozni.

    "A lényeg az, hogy nálam az FF fényévekkel gyorsabb minden téren."

    Szégyen, de nekem csak 512 mega ram van a gépemben és az Opera gyorsabb, mint a Firefox kiterjesztés nélkül. (de próbáltam 3GHz-es Pentiumon is 1 giga 400MHz-es DDR-el, ott is gyorsabb volt az Opera, de ott már a Firefox is használható sebességű volt még 1 óra böngészés után is). És legalább 20 kiterjesztés kell, hogy olyan legyen, mint az Opera alapból, akkor meg már ne is beszéljünk az erőforrásokról. És még akkor sem olyan kényelmes. Pl a Firefoxxal mivel lehet megoldani, hogy a mondjuk itt az SG-n a szmájlikat ne külön ablakban nyissa meg és ne teljes méretű tabon, hanem a tabot méretezze át kicsire. Vagy ha letöltök valamit, akkor az All in One Sidebarban ha csak egy képet is mentek, akkor már kinyílik és nem záródik vissza magától. Ezt úgy lehet megoldani, hogy átállítom, hogy a normál letöltési ablak kell, de én a sidebarban akarom látni a háttérben a letöltött fájlokat és egy kattintásra megnézni.
    Meg a Fast forward kiterjesztés sem olyan, mint Operában. Az ehhez tartozó mozdulatparancsról már ne is beszéljünk. Operában pl bal click, jobb click fast forward, fordítva meg vissza. Sokkal kényelmesebb, mint előre-hátra húzogatni az egeret.
    Meg a jelszómegjegyző is jobb, mert csak Ctrl+Enter vagy gyors előre és már be is léptél, nem kell még az "Belépés"-re sem kattintani.
    Az Opera RSS olvasója beépül a levelezőbe, így sokkal jobb, mint a Firefox megoldása, widgetek közt is van sok hasznos és kevesebb erőforrást zabálnak, mint a Winfos Vista gadgetjei.
    Csak ilyen apróságok...

    És nem akarok ezzel senkit sem áttéríteni Operára, inkább Firefoxot használjon mindenki, mint IE-t.
    De azért nem kéne leszólni, meg ilyen "A Firefox mindent lealáz" stílusban beszélni róla. A Firefox egyértelműen többre képes, mint az Opera, mert van hozzá több ezer kiterjesztés, de a helyzet legtöbbször azt mutatja, hogy a felhasználók néhány olyan kiterjesztést haszálnak, amiről nem is tudják, hogy benne van Operában is, vagy megoldható. Azon kívül még komolyabb gépen sem muszáj felzabáltatni 5x annyi erőforrást, ha nem is nagyon tűnik fel, de ki hogy van vele. Amúgy meg
  • Ironka #56
    Én maradok az 1.5-ös FFnél, amíg a japán gyerek nem updételi a tabbrowser extensionst 2.0 alá... Az a kiterjesztés szinte jobb, mint maga a böngésző. :))
  • AranyKéz #55
    miértis ?
  • dcyrax #54
    firefox
  • Natsuto #53
    "homlokegyenest ellentétesen", bocs