Gyurkity Péter

Érkezőben a Samsung hibrid merevlemezei

A Samsung megkezdte a hibrid merevlemezek leszállítását, első lépésben a noteszgépek gyártóinak. A cég a hagyományosnál jóval nagyobb sebességet és kedvezőbb fogyasztást ígér, egyelőre három kivitelben.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal beszámoltunk a dél-koreai gyártó terveiről és az új fejlesztések várható előnyeiről. Most végre megkezdték az első példányok leszállítását, igaz egyelőre csak a noteszgépek gyártói számára, így ezek a merevlemezek a mobil konfigurációk részeként bukkannak majd fel a boltok polcain. Lássuk, hogy a Samsung maga milyen eredményeket vár saját újdonságaitól.


"Az MH80-sorozat tagjai a laptoptulajdonosok számára két legégetőbb kérdésre ad megfelelő választ, ez pedig a sebesség és az akkumulátor élettartama" - jelentette ki Albert Kim, a Samsung Semiconductor értékesítési menedzsere.

A 2,5 hüvelykes példányok három különböző kivitelben jelennek meg, a kapacitás ugyanis 80, 120 és 160 GB, a gyorsítótárként üzemelő flashmemória mérete pedig 128, illetve 256 MB. A ReadyBoot technológia révén a cég állítása szerint a bootidő és az alvó üzemmódból való visszatérés ideje a felére csökken, miközben a hibrid merevlemezek 70-90 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak hagyományos társaiknál. Mindennek eredményeként az átlagos akkumulátor 30 percig tovább bírja egy feltöltéssel, ami szintén nem kis eredmény.


A Samsung merevlemezei a gyártó saját megoldására épülnek, amely Serial ATA interfészt, HDD-vezérlőt, SDRAM-vezérlőt, valamint OneNAND-vezérlőt foglal magába. Ez utóbbi legfeljebb 512 MB OneNAND memóriát támogat, a kétmagos chip (ARM7 és ARM9) pedig a memória, a HDD és a motor független kezeléséről gondoskodik. A flashmemória kihasználásához Windows vonalon Vistára van szükség, hiszen csak ez tartalmazza beépítetten a szükséges szoftvereket.

A cég ígérete szerint hamarosan megkezdődik a merevlemezek leszállítása, egyelőre azonban csak néhány kiválasztott OEM-partner kaphat a szállítmányokból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #7
    Ja notebookrol van szo :) ott nem biztos jo Raid -elni sok nehez vinyot :)
  • turul16 #6
    Milyen gyors ez a flash? Tenyleg van ertelme ? (Nem lattam olcso+gyors+nagy flasht, 30Mb vel sem birnak olvasni az erosebbek)
    Egy mai 400Gb vinyohoz kepest milyen elonyt nyujt ?
    Nekem paraszt vakitasnak tunik.
    Inakb kotok ket olcso vinyot Raid0
    -ba :) vagy 3-at raid 5 be es akkor nyugottaban is alszok.
  • Sanyix #5
    A ma kapható vinyók mindegyike minimum 2 mega cache-vel rendelkezik... szal nem tudom mi az a 128-256k :\
  • AgentKis #4
    inkább sima cache memóriát tennének bele 128k meg 256k helyett, mondjuk 8 megát.
  • roliika #3
    A Vistának annyi...mármint törésileg

    Ez meg egy ennél is jobb vinyó.
  • Treblakos #2
    na meg az sem elhanyagolható ,hogy hogy fogja bírni a flash memória a strapát,
    mert az szép és jó ,hogy gyors ,de az élettartama sehol sincs intenzív használat mellett...
  • LADA Kalina #1
    szép-szép, de mennyibe fog kerülni(mert ugye s sokk chip meg a memória elég drága...), illetve akik ezután sem kívánnak visztát használni, mikor számíthatnak a támogatás elterjedésére?