Berta Sándor

Kritikák kereszttüzében a Windows Live Onecare

Az Agnitum után most a Virus Bulletin szakértői illették nem túl jó véleménnyel a Microsoft legújabb biztonsági megoldását. A Windows Defender után most a Windows Live Onecare kapott komoly kritikát.

A Virus Bulletin szakemberei 15 a Windows Vistához készült biztonsági programot teszteltek. A fő szempont az volt, hogy a szoftverek találjanak meg minden kártevőt és ne adjanak téves riasztást. A követelményeknek 4 alkalmazás, a Windows Live Onecare 1.5, a McAfee Virusscan Enterprise 8.1i, a G-Data Antiviruskit 2007 V17.0.6353 és a Norman Viruscontrol v5.90 nem felelt meg. A 11 a tesztet sikeresen teljesítő termék fejlesztője között volt a Computer Associates, a Fortinet, az F-Secure, a Kaspersky, a Sophos és a Symantec.

"A Vista megjelenési időpontjának sorozatos csúszásai után a gyártóknak most már nincs elfogadható magyarázatuk és indokuk arra, hogy a szoftvereik miért nem tökéletesek. Az óránkénti frissítések korszakában meglepő és kiábrándító, hogy egy biztonsági termék nem képes egy kártevőt felismerni. A Vista a biztonsági szoftverek nélkül pedig nem tudja megvédeni magát az aktuális kártevőktől" - nyilatkozta John Hawes, a Virus Bulletin technikai tanácsadója.

"Nagyon alaposan meg fogjuk vizsgálni a tesztelési módszert és az eredményeket. Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a Windows Live Onecare a jövőbeni teszteken már jobban fog szerepelni" - reagált Hawes szavaira a Microsoft egyik szóvivője. Érdekesség ugyanakkor, hogy a McAfee Avert Labs szerint a teszteket nem friss vírusadatbázisokkal végezték el, ezért a cég meg akarja vizsgálni azt is, hogy a frissített adatbázisú szoftverek milyen eredményre lesznek képesek.

A Silicon híroldal ugyanakkor rámutatott, hogy az elmúlt hetekben a Webroot cég közel sem alkotott túl jó véleményt a Windows Defender biztonsági programról. A Microsoft alkalmazása a kémprogramoknak, a trójai falovaknak és a billenytűleütés-figyelő és -naplózó szoftvereknek csupán a 16 százalékát találta meg.

Mint ismeretes, nem ezek az első lesújtó vélemények a Microsoft biztonsági szoftvereivel kapcsolatban. Az Agnitum számítástechnikai biztonsági cég szakemberei tavaly június végén részletes elemzésnek vetették alá a Microsoft Windows Live Onecare nevű szoftvercsomagját. A véleményük a tesztek után elkeserítő és lehangoló volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kev #10
    ""Amúgy a Mcafee is bukott a teszten, pedig azok "értenek" a virusolőkhöz.)"

    Igen, de az azert volt, mert nem update-eltek rendesen."

    Akkor valószinüleg teljesen bénák lehettek a tesztelők, és fogalmuk sem volt arról, hogy mi az az update..

    Ugyan már királylány.
  • eax #9
    "Amúgy a Mcafee is bukott a teszten, pedig azok "értenek" a virusolőkhöz.)"

    Igen, de az azert volt, mert nem update-eltek rendesen.

    "Savanyú a szőlő..."
    Lehet. De ez azon a tenyen nem valtoztat, hogy jelenleg a Microsoft Live Onecare viruskeresokent gyakorlatilag hasznalhatatlan.

    "Az OneCare védelme lehet hogy nem olyan jó, de ez is több mint a semmi."
    Nem, ez tipikus peldaja a "false sense of security" esetnek, ami koztudottan karosabb, mint a semmi.
  • kev #8
    Savanyú a szőlő.. Félnek a virus/kém irtó programok gyártói, hogy kevesebben veszik majd a programjaikat, ami valószinüleg igy is lesz.

    Az OneCare védelme lehet hogy nem olyan jó, de ez is több mint a semmi, és igy azok gépe is biztonságosabbá válik, akiknek nincs külön virus/tűzfal/kép figyelő programjuk.

    Az OneCare is javítható, csak az Ms-on múlik.

    Amúgy a Mcafee is bukott a teszten, pedig azok "értenek" a virusolőkhöz.)
  • Atomy #7
    A microsoft nem biztonságtechnikai hanem marketing cég, lehet hogy nem jó amit csinál, de sikeresen elmagyarázza hogy az jó ha megveszed a szart(pl. wow élményed lesz tőle)
  • eax #6
    Nem teljesen alaptalan, amit a cikkben irnak. Uzemeltetunk egy kisebb honeypot rendszert, ami eleg nagy hatekonysaggal osszeszedi a malware-eket viszonylag gyorsan, szoktunk is kuldeni mintakat a VirusBuster-nek. Kb. az a tapasztalatunk, hogy a Microsoft viruskergetoje olyan dolgokat nem ismer fel, hogy az mar felelmetes. Szinte nem tudok mondani olyan malware-t, ami kevesebb, mint 1 het alatt bekerult az adatbazisukba, (pl. Kaspersky-nel ritka eset, ha tovabb tart 1 napnal), de valoszinuleg tudnek mutatni olyat is, amit a mai napig nem ismer fel helyesen. Es itt ne az ilyen trukkos polimorf, ontitkosito, kis szamban elterjedt dolgokra gondoljatok, hanem teljesen kommersz, es teljesen primitiv malware-ekre. Egy Kaspersky, NOD32, VirusBuster, de meg a clamav is sokkal pontosabb.
  • csorfab #5
    Hát azért ez nem egészen így van. Mivel zárt forráskódú az oprendszer, ő ismeri a legjobban a Windows felépítését, gyengeségeit, erősségeit, ezért a leghatékonyabban ő tudná megvédeni a vírusoktól a rendszert. Persze a legjobban ezt úgy tudnák megvalósítani, ha szövetségre lépnének valamely erre szakosodott céggel.
  • Feriboy #4
    Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nekem mindegy milyen biztonságos lesz a windows én mindig fel fogok tenni egy jó tűzfalat és egy jó vírusírtót. A microsoft nem ilyen biztonsági termékeket csinál hanem oprendszert, természetes, hogy nem olyan jók a megoldásai mint az erre szakosodott cégeknek.
  • assdf #3
    Hehe még jo hogy azt mondják hogy sz@r.
    Én az ilyen teszteket csak független szakértői csoportól fogadok el.
  • DjDano #2
    Azért kicsit álságos, hogy a konkurensek mondanak kritikát...
  • lck #1
    Sztem az természetes hogy a Webroot lehuzza a MS biztonsági megoldásait - különben be is csukhatná a kaput.