Berta Sándor

Digitális segítség a New York-i rendőrségnek

Helyi vezetők egy új elképzeléssel könnyítenék meg a New York-i rendőrség bűnmegelőzési és bűnüldözési munkáját. A szakemberek elsősorban a helyi lakosok segítségére számítanak.

Michael Bloomberg, a város milliárdos polgármestere azt szeretné elérni, hogy módosítsák úgy a 911-es segélyhívó-rendszert, hogy az akár digitális képeket is fogadni tudjon. Az elképzelés szerint így bárki, aki szemtanúja lesz egy bűncselekménynek, legyen szó rablásról, betörésről vagy akár egy graffitis rongálásról és arról a kamerás mobiltelefonjával felvételt készít, az a fotót elküldhetné a rendőrségnek, így segítve a testület munkáját és a bűnesetek felderítését.

"Ilyesmi a világ egyetlen más városában sincs. Ez egy forradalmi fejlesztés. Minél gyorsabban jutunk minél több információhoz, annál gyorsabban tudjuk felvenni a harcot a bűnözőkkel" - nyilatkozta Raymond Kelly New York-i rendőrfőnök. A beruházás egy újabb mérföldkövet jelent a város vezetőinek bűnözés elleni harcának történetében. A harcot még Rudolph Guiliani hirdette meg. Az 1990-es évek közepén a metropoliszban gyakran egész városnegyedekbe nem volt tanácsos belépni, sok kerületet a maffia uralt. Azonban az erőfeszítések hatására mára minden megváltozott és az eltelt bő egy évtized alatt New York lett az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabb városa.


Az 1990-es évek közepéhez képest a bűnözés 50 százalékkal csökkent. 2006 első félévében 100 000 helyi lakosra 1187 bűnöző jutott. S ezek az értékek azóta tovább javultak. Phoenixben és Houstonban háromszor, Dallasban négyszer ennyi bűnöző van. A fordulópontot Giuliani nulla tolerancia politikája jelentette. A polgármester hivatalba lépésekor kijelentette: még a legkisebb bűncselekményeket is kíméletlenül, a törvény minden szigorával meg fogják torolni.

Bloomberg 2002 óta vezeti a várost és igyekszik bizonyos szempontból enyhébb politikát folytatni. Azonban a visszaeső bűnözőket külön megfigyelik, kíméletlen harc folyik az illegális fegyvertartás visszaszorításáért és a tervek szerint a metropolisz 200 helyén összesen 500 megfigyelőkamerát szerelnek majd fel. Persze vannak hiányosságok is. Számos kritika érte például a helyi rendőröket, amiért túl keményen, sőt néha talán brutálisan lépnek fel az afroamerikai lakosokkal szemben. "Ez egy olyan téma, amelynek a javításán tovább kell dolgoznunk" - ismerte el Raymond Kelly.

Mindenesetre New Yorkban ismét jó élni, az emberek kezdik biztonságban érezni magukat és alighanem azért, hogy ez az állapot fennmaradjon, támogatni fogják az új kezdeményezést. A rendőrök feladata a felvételek kiértékelése és annak mérlegelése lesz, hogy adott fotón valóban egy bűncselekmény elkövetése látható-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #14
    Nem hinném, először is a bünözés nem csökkent, a kinnmaradt bűnözőkre fejenként kb. ugyanannyi bűnözés jutott, csak azok a bűnözők amelyek a kemény kéz miatt most halált vagy börtönt kaptak nem követhettek el több bűnt, ezért általánosan csökkent a bűnözés mert a bűnözők egy részével leszámoltak. Viszont mi ennek az ára? Először is az emberek elvesztik szabadságuk egy részét, másodszor pedig az a 2.2 millió bűnöző aki az USA börtöneiben ül elképesztő pénzbe kerül az embereknek az adófizetőknek. A gyerekek megfelelő oktatása ettől sokkal jobb eredményt produkálna. Ugyanakko tudom, sok ártatlan ül itt is, és ez éppen a kemény kéz miatt van úgy. Szerintem inkább éljen szabadon 10 bűnöző, minthogy 1 ártatlan börtönbe kerüljön. Everithing is a trade off my friend. Nincs ideális világ, a kérdés, hogy lépéseinkel javítunk e vagy rosszabítunk e a helyzeten, és ezt nehéz objektívan felmérni, sőt lehet, hogy lehetetlen.
  • teddybear #13
    "Nem lehet beszüntetni a bűnözést, az utópia. Miért ilyen nehéz ezt megérteni. Viszont nevelésel és oktatásal csökkenthető. A kemény kéz viszont nem csökkenti, az leszámol a bűnözés egy részével, miközben a normális nem bűnöző emberek szabadsága is korlátozva van"

    Nagyon tévedsz. Egyrészt csak olvasd el még egyszer a cikket, de alaposan!
    Másrészt, amikor New-Yorkban visszahozták a halálbüntetést, akkor egyértelműen jelentősen csökkent a súlyos büntények (rablás, gyilkosság, stb) száma.

    Elgondolkodtató nemde?

    Ami pedig a kétségeidet illeti, azt hiszed itt és most nem ül ártatlanul senki?

    Amíg emberek intézik az "igazságszolgáltatást", addig mindíg lesz koncepciós per, meghamisított bizonyíték és hamis tanú, hogy a lefizetett bírókról szót se ejtsünk.
  • beef #12
    Ja, mennének a csupasz seggek MMS-ben :)
  • HJPOWER #11
    El tudom képzelni mondjuk egy Bronx-i "kellemesebb" környék együttműködését ;)
  • BlackRose #10
    Nem lehet beszüntetni a bűnözést, az utópia. Miért ilyen nehéz ezt megérteni. Viszont nevelésel és oktatásal csökkenthető. A kemény kéz viszont nem csökkenti, az leszámol a bűnözés egy részével, miközben a normális nem bűnöző emberek szabadsága is korlátozva van. Mit szólsz a következő esethez...

    http://www.wilsonappeal.com/index.php

    ki itt a bűnöző? az ártatlan ember aki egy marha törvény keménykezű betartása miatt ül rácsok mögött, vagy az állam amely ezt az idióta törvényt alkalmazza?
    Mit szólnál, ha a srác helyében lennél? Persze ez nem csak az USA-ban történik, csak ott még hallani lehet az esetekről, máshól meg a sötétségben elveszik és csak az idióta rendszer áldozatai tudnak ezekről a dolgokról. Remélem a srác hamarosan szabadulni fog, de ez esetben is a kemény kéz politikája ejti az áldozatokat. Vagy mit szólnál hozzá, ha a SWAT csapat nyakig felfegyverkezve éjel kiverne az ágyadból mert valaki jelentette, hogy kábítószer van a lakásodon, vagy ami még jobb szoftver kalózkódásal foglalkozól - kell ide militáns SWAT csapat, vagy egy normális emberi rendőrség is elég? Vagy ha felfordítják a könyvesboltodat mert muzulmán vagy (mint tegnap angliában - nem mondom, hogy ez az eset ártatlan emberekel történt, mert ezt még nem tudom, de mindenesetre mi a garancia, hogy nem történhet meg?) Vagy amit egy ismerősöm látott Münchenben (szemtanú volt) egy pasi elopott valami viszonylag jelentéktelen dolgot, és kb. 30 rendőr vette üldözőbe percek alatt (a rádiótechnika elég hatalmas dolog :) és amikor bekerítették a pasi majdnem szívrohamot kapott mert ahány rendőr volt a helyszínen annyi fegyvert fogtak rá. Na most rendben van ez bűnözés de azért gondolom, hogy a módszer egy picit túlzottan durva.

    Az állam korlátlan hatalma a világ legnagyobb bűne. Lehet e ezt máskép? A jelen esetben kérdéses, de nem szabad elfelejteni, hogy a bűnözés és a terrorizmus is valaminek a következménye, és én személyesen azt hiszem, hogy éppen ez a totalitáris, hatalmi bolondság ami óriási többségben előidézi a bűnözést és a terrorizmust. Na OK ne legyen itt tévedés, nem vagyok bűnöző és nem védem a bűnözőket, de a hatalom egyik rossz oldala (a számtalan közül), hogy sok esetben az ártatlanok esnek áldozatúl, na ezért vagyok a hatalom ellen, legyen az bűnöző, terrorista de ugyanúgy állami hatalom, nekem mindegy, nekem mind egyforma ellenségem.
  • teddybear #9
    Ez gyakorlatilag lehetetlen. Bár a legtöbb ember, ha nem is tudatosan, de betartja azokat az elveket, amiket a társadalom kívánatosnak tart, azért mindíg akadnak deviások. Ezeket lehet kerülgetni, sajnálkozni rajtuk, esetleg nevelni is, de mindíg akad pár egyén, akiknál ez kárbaveszett fáradság.
    Van egy ismerősöm, aki Aszódon a "Javítóban" dolgozik, és kettőnknél több gyerekbűnözőt ismer. Ő mondta, hogy a többségüknek egyenes az útja a tököli fatalkorúak közé, majd a normális börtönökbe. Nevelhetetlenek.

    A másik. Mi van akkor, a szülők is bűnözők? Azok úgy is a "családi hagyományt" adják tovább!

    Ami pedig a társadalmi elvárásokat illeti az adott társadalomtól függ. Hogy sarkos példát említsek: itt és most szörnyű bűnnek tekintjük az emberevést, de a majáknál, vagy a pápuák között egész mások voltak az elvárások.
  • BlackRose #8
    Nem a bűnözőket kell átnevelni (az szinte lehetetlen), hanem a gyerekeket kell nevelni, oktatni, hogy ne legyenek bűnözők. Hidd el te azért nem vagy bűnöző (nagymértékben azért) mert megfelelő nevelésben részesültél, mindenekelőtt a szüleidnek és a közvetlen környezetednek és részben az iskolának is köszönheted. Ha már valaki bűnöző lett, ott már régen késő, átnevelés és bűntetés sem sokat segít.
  • teddybear #7
    Engem mindíg érdekelnek az ilyen, a naívságig jólelkűek. Általában nekem, és a többi "rösszindulatú és erőszakos vadállatnak" kell kihúzni a bajból őket, mert nem akarják megérteni; a bűnözők egy részénél kár is próbálkozni az átneveléssel, lelki ráhatással.

    Van pár egyén, akinek mondhatsz amit akarsz, vállat von, és csinálja tovább a disznóságait. PL. a balástyai rém. Azt hiszed, ha leülsz vele, és elmagyarázod hogy milyen szörnyűségeket csinált, akkor abbahagyja? Vagy azon jár a beszéded alatt is az agya, hogy kéne még egy nő! És mi van, ha a te feleséged, vagy barátnőd jön sorra? Vagy éppen a lányod?

    Én nem kétlem, mindíg is lesz olyan, akinek akár csak egy morzsa hatalmat adunk, rögtön visszaél vele. De egy működő társadalom ezt az egyént elóbb-utóbb kiszórja. Az is igaz, hogy ha az illető eléggé gátlástalan, akkor komoly bajokat tud okozni. Erre is akad számtalan példa.

    A lényeg, ha nem mondunk le a szabadságunk egy kis részéről, az egészet elveheti az, akit egyébként esetleg már sokkal előbb leállíthattunk volna.

    Eddig volt a politika. Én személy szerint úgy vélem, aki lop, rabol, embereket gyilkol, az többé nem annak a társadalomak a tagja, aminek én. És ha rá nem vonatkoznak azok a szabályok, amiket én betartok, akkor azok a jogok sem, amikkel rendelkezem. Így logikus ugye?
  • BlackRose #6
    Különben miért gondolod, hogy a saját érdekeid mindég a társadalom érdeke ellen vannak, és mi az, hogy a társadalom érdeke? Mert ez kollektivista duma. Lehetek mások érdeke ellen, az igaz, de mi a társadalom érdeke, ki határozza ezt meg? Pl. Koszovón mi a társadalom érdeke, a 2 miilió albán vagy 100 ezer szerb érdeke a társadalom érdeke? A kollektivizmus vezeti az embereket az igazi vesteségbe, és rombolása fényévekkel letarol minden individuális bűnözőt. Na ez az ami ellen kell harcolni. Ez az ami miatt sok az individuális bűnöző is, mert sokan csak akkor tudnak érvényesűlni, ha más kárára dolgoznak. Ez kár, de ezért éppen a kemény kéz és a kollektivista filozófia a hibás. A hatalom és a szabadság harca az emberiség történelme, sajnos a hatalom van 99%-ban a nyeregben, szerencsére a szabadságot nehéz kiütni a harctérről, ha nem is győz, de működésben tartja a világot, ami hatalom esetén teljesen megáll és visszafordul. Elképesztő, hogy kevés szabadság is képes hajtani az emberiség motorjait, csak elképzelni tudnánk, hol lennénk ha nem kellene a hatalommal harcolni, ha nem fékeznék a világot kemény kézzel, monopólizmusal, protekcionizmusal, háborúkkal... a társadalmi érdek illuzió, kollektivista dogma. Ha mindenki a saját érdekében dolgozik, nem sértve más érdekét (a szabadség allapeszméje) - na jó nem mindenki mert mindég van olyan aki nem, de az állam dolga ezeket megakadályozni (előbb felvilágosításal, és ha kell erőszakal is mint utolsó eszközzel) akkor mindenkinek jobb lenne, nem lenne a ma elhatalmasodott zero-sum game, amelyben az egyik csak akkor nyerhet ha a másik veszít, és ez lenne a társadalmi érdek, hogy beszéljek a kollektivista szókincsel. Viszont az, hogy két autóbuszra való idióta politikus meghatározza, hogy mi a "társadalmi érdek" az éppen a társadalom ellen van.
  • BlackRose #5
    Persze, én nem is mondtam, hogy mindenki angyal, viszont nem szabad a néhány ördög miatt mindenkit korlátok közé rakni. Ugye matematikával és társadalomtudománnyal? már ne haragudj, de matematikában elég erősnek érzem magam és papírom is bizonyítja, társadalomtudomány-ha gazdaságról beszélünk akkor elégé foglalkozok vele, főleg a szabad piac az amit tanulmányozok és a bürokrata intervencionalista rendszert. Na de itt ne erről van szó, valszeg én is kb. annyira buta vagyok mindkét téren mint te, úgyhogy ezen nem mérgelődnék, viszont ha már matematikus vahy, akkor egészen egyszerűen a játék elmélettel és a halmazok elméletével bizonyíthatod is amit mondtam, ha nagyon érdekel, Google és már meg is találod, hogy pl. Cantor és Dickinson matematikailag bizonyították a mindenható kemény kezet, de később másik (komolyabb matematikusok) megdöntötték, csupán azért mert igen matematikailag a halmazok elméletében a valós számokat lehetetlen enumerálni és ezért a (0,1) valós számok halmaza nagyobb mint az egész számok halmaza. Matematika? Most rendben van? Persze a részletekért dolgozz egy picit mert én sem kaptam ingyen. Ja és szerencse, hogy vannak gonosz emberek is, mert sőtétség nélkül nem tudnánk mi a világos. A mai idóta domináns vezette társadalomnak az a baja, hogy beakar tömni minden gödröt, csak ha nincs gödör akkor nincs csúcs sem, az egész világ egy szürke lapos hely lesz, ahol mozogni sem mersz majd, mert nem tudod, hogy mi a jó. Ne felejtsd el, hogy a kemény kéznél minden ami nem kötelező az be van tíltva, nincs közép út, minden vagy fekete vagy fehér, egyszerűen azért mert másképen nem működik. Vagy muszáj (kötelező) vagy nem szabad (tiltott). Éltünk már ilyen kemény kéz politikában...

    inkább: Be a free thinker my friend, not a sheep. History is made by seizing the moment, not by following the rules.

    P.S.

    "Se a büntetés, se a felvilágosítás nem tudja ezt megakadályozni, viszont mindkettő eszköz, ami kordában tartja az ilyen beállitottságú "embertársainkat"."

    ez teljesen igaz, viszont a büntetésnél fennál a veszély (és sokszor meg is történik), hogy az ártatlant is megbüntetik, felvilágosításnál ez nem gond.

    Szóval egyezünk, hogy nincs ideális 100% működő megoldás, de ha a represszió és a felelőségel járó szabadság között kell választani, akkor ne haragudj, de én a szabadság oldalán vagyok.