MTI

Megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadása

Megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadása, amely az Ércnél maradandóbb című tanulmánykötet mellékleteként kapható az Országos Széchényi Könyvtár és a Kálvin Kiadó könyvesboltjában.

A DVD-melléklet lehetővé teszi, hogy számítógép segítségével az olvasó lapról lapra nézhesse meg a Vizsolyi Biblia mintegy háromezer oldalnyi szövegét. A digitalizálást végző General Document Line Kiadó tájékoztatása szerint a Tiszáninneni Református Egyházkerület Sárospataki Gyűjteményének restauráló műhelyében, 2004-ben kezdték el a lapok szkennelését, a Biblia helyreállítása előtt.

Az egy héten át tartó munka során ívekre szedték a kötetet, és darabonként digitalizálták. Ezután még két évbe telt, míg olyan szoftvert készítettek, amellyel megfelelő minőségben lehet a képeket nézegetni. A lemez további érdekessége, hogy az egyes oldalakhoz külön ablakban megjelenik a modernkori Biblia szövege, így közismertebb formában is olvashatók az Ó- és Újszövetség könyvei, köztük Mózes, Józsué, a bírák, Ruth és a zsoltárok könyve.

A könyvjelző elnevezésű "fülre" kattintva azokat a lapokat lehet megnézni, amelyekhez az olvasó megjegyzéseket tett. Mivel a Biblia nagy kiterjedésű, a készítők gondoskodtak keresőfelületről is, amelyen egyes szavakat, neveket, szövegrészleteket is kiválaszthat az érdeklődő. Az Ércnél maradandóbb című tanulmánykötet a Magtár Művészeti Alapítvány gondozásában jelent meg. Az egyes fejezetekben a kora újkori Magyarországon megjelent magyar nyelvű bibliakiadásokról, a korabeli bibliaolvasási gyakorlatról, a Vizsolyi Biblia keletkezéstörténetéről olvasható áttekintés. A kötetet Monok István és Nyerges Judit szerkesztette.

A könyv barna műbőr kötésben jelent meg, a Vizsolyi Biblia kötésével azonos mintázattal, sőt a mérete is megegyezik a Bibliáéval. A General Document Line Kiadó jelenleg az 1591-ben készült Vizsolyi Biblia hasonmás kiadásán dolgozik, amely várhatóan tavasszal jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Honnan lehet leszedni?