Berta Sándor

Norvégiában illegális az iTunes

Úgy tűnik, hogy a skandináv országban mielőbb döntésre akarják vinni az iTunes ügyét és nem akarják, hogy a vita hónapokig húzódjon. Erre utal, hogy a helyi fogyasztóvédelmi biztos minden eddiginél keményebben fogalmazott.

Björn Erik Thon szerint az Apple iTunes szoftvere és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás törvénysértő amiatt, mert a megvásárolható és letölthető zeneszámok csak az iPodon hallgathatók meg. Ez az első eset, hogy egy testület vagy szakember hivatalosan is kimondta ezt. Így a norvég szakértők szerint mindez azt jelenti, hogy hamarosan más országok is követik a norvég példát.

Az ombudsman ez év október elsejéig adott haladékot az Apple számára, hogy megváltoztassa az iTunes működését, hogy a szoftver és a szolgáltatás megfeleljen a norvég jogszabályoknak. Amennyiben ez nem történik meg, bíróság elé idézik a céget, pénzbírságot kaphat, de akár a tevékenységének megszüntetésére is kötelezhetik. Björn Erik Thont teljes mértékben támogatta a Forbrukerradet nevű norvég fogyasztóvédelmi szervezet is. Torgeir Waterhouse, a Forbrukerradet tanácsadója elmondta, hogy más európai fogyasztóvédelmi csoportokkal is tárgyalnak.

A norvég ombudsman lépése egyébként csak azért érdekes, mert néhány nappal ezelőtt ő és finn kollégája, valamint a francia, a skandináv és a német fogyasztóvédelmi szervezetek közösen foglaltak állást az iTunes működése ellen, mert nehezményezték, hogy a letölthető zeneszámokat kizárólag az Apple iPodon lehet lejátszani, más hordozható zenelejátszó készülékeken nem.

"Örülünk, hogy az akciónkhoz csatlakozott a VZBV és az UFC Que Choisir is. Ez azt jelenti, hogy most már több mint 100 millió felhasználó követeli, hogy az iTunes változtasson az eddigi gyakorlaton" - jelentette ki Torgeir Waterhouse, egyúttal jelezve, hogy az elképzelést támogatja Svédország és Finnország is.

A de.internet.com német hírportál által idézett Apple képviselő szerint mielőbb rendezni szeretnék ezt a kérdést, de remélik, hogy az európai kormányoknak is fontos a szellemi tulajdon védelme. Azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy nemcsak az iTunes az egyetlen ilyen megoldást alkalmazó cég, hiszen ott van például a Musicload, ahonnan a letöltött másolásvédett zeneszámokat szintén csak és kizárólag meghatározott készülékeken lehet lejátszani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neevous #21
    Csak te vagy az okos, ugye?
  • carville #20
    Csak hogy míg az iTunes önmagában is megállja a helyét, a plusz Clipartok nem. És az Apple rengeteg pénzt hoz magának az iTunes-on eladott zenékből, ha pedig teszem azt valaki előbb kezdi el használni az iTunes-t mint az iPodot, ha hordoztahó lejátszón szeretné hallgatni a zenéket akkor gyakorlatilag rákényszerítik egy iPod megvásárlására, még akkor is ha már van egy mp3 lejátszója, sak nem tudta hogy arra nem töltheti fel...
  • abzu #19
    jó, de aki leakar töletni valamilyen zeneszámot, az letölti máshonana, ez egy olyan mint egy extra az ipodhoz.
    Ez agyrém ez az egész pereseksedés.ez most olyan, hogy a MSoffice clipartokatokat csak MSoficcébe lehet betölteni, mert kiegészítő, és nem lehet egy openofficba.
  • abzu #18
    jó, de aki leakar töletni valamilyen zeneszámot, az letölti máshonana, ez egy olyan mint egy extra az ipodhoz.
    Ez agyrém ez az egész pereseksedés.ez most olyan, hogy a MSoffice clipartokatokat csak MSoficcébe lehet betölteni, mert kiegészítő, és nem lehet egy openofficba.
  • Neerpelt #17
    Idióta aki iPod-ot használ, hülye az aki iTunes-ról tölt le, és buták az állami szervek.
    Addig jó nekünk, amíg ez a szerzői jogos probléma meg nem oldódik. Utánna vége jó világnak
  • sathinel #16
    na gratula neked! Tehát szerinted ha egy mamutcég idejön pl magyarország és visszaél erőfölényével és mindez még fel is van tüntetve akkor az már jogilag rendben? lol hol élek!!!
  • sathinel #15
    Jogod van másolatot készíteni az általad vásárolt lemezről (CD, DVD), de ahhoz, hogy a DVD-t lemásold ahhoz már "bűncselekményt" kell elkövetned.

    ???? csak én érzem hogy teljesen hülyének néznek minket?? most van jogod vagy bűncselekményt követsz el???? Vazz vagy vannak helyek ahol nekem lemásolják az én általam vett DVD-t egy vitt DVD-re? Ha meg nem csinálhatom miért fizetek minden adathordozóra + költséget???? nemsokárra szerintem kihoznak valami megoldást hogy minden lejátszás után kell fizetni nehogy már csak megvedd.

    Na az ilyen gondolkodás náci hozzáállás. Titsák be mindenhol és mindenki csak ingyen letölt amíg nem veszik észre magukat.
  • Macc #14
    Bocs, a wma DRM-es megjegyzes valoban flame gyanus, vissza is vonom. Linkem nincsen, csak sztem valami ilyesmi lehet a dolog mogott.

    Most oszinten, ha valaki ruhelli az ipod-ot, akkor az iTMS-t sem fogja hianyolni, ugyis mas lejatszoja van nyilvan, es megvannak a beszerzesi forrasai. Ha valakinek iPod-ja van, akkor orul neki, hogy van hozza egy iTMS, es nyilvan tudja, hogy a mar leirt modszerekkel, barhol hallgathatja a megvasarolt zeneit, tovabba nem hiszem hogy az erdekvedelemhez fordulna, hogy megszuntessek a zeneboltjat, amit eddig hasznalhatott.

    Ebbol gondolom, hogy a konkurencianak viszont ezek jo kifogasok, hogy tegyen valamit. Nem vagyok szerelmes az almaba, es felolem az iTMS meg is szunhet, soha nem hasznaltam, ennek ellenere sztem jol megvan oldva...
  • quantum #13
    Ezt honnan veszed? Link? Nem kell mindjart flamelni ha a kedvenc almas bacsikat tamadjak...
  • bakagaijin #12
    Mintha DVD Jon ezt már megoldotta volna. Ha megvásárolsz valamit iTunes-ról, akkor azt hallgathatod mással is. Országonként változó, hogy ez legalális-e.