Napi Online

Megfosztották trónjától az IBM-et

Elvesztette trónját az eddig világelső IBM, a számítógépipar úttörője. Az év egészét tekintve 91,4 milliárd dollárra rúgott az árbevétele, így 50 év után először már nem az IBM a világ legnagyobb informatikai cége ebben a tekintetben, mert a Hewlett-Packard utolsó lezárt pénzügyi évében 91,66 milliárdos forgalmat realizált.

A nettó nyereség 11 százalékos emelkedése ellenére több mint 5 százalékot gyengültek az IBM részvényei pénteken, miután a negyedik negyedévben - a most közzétett vállalati gyorsjelentés szerint - mindössze 4,3 százalékkal nőttek a hardvereladásai, jócskán elmaradva az elemzői várakozásoktól és a harmadik negyedévi 8,9 százaléktól.

A szakértők a nagyszámítógépek eladásának további lassulására számítanak, mivel a vállalatoknál működő rendszerek szoftverfejlesztéssel is fejleszthetők. Ugyancsak hozzájárult a hardvereladások lassulásához, hogy 6 százalékkal csökkent a mikroelektronikai részleg forgalma, főként amiatt, hogy a Sony elhalasztotta az IBM-chipeket használó PlayStation 3 játékkonzol piacra dobását, az Apple Inc. pedig Intel-chipekre váltott. A legnagyobb üzletág, az informatikai szolgáltatások kilátásai viszont igen jók: a megkötött szerződések értéke 55 százalékkal, 17,8 milliárd dollárra ugrott a negyedévben. Az üzletág árbevétele 6,4 százalékkal, 12,8 milliárd dollárra emelkedett.

A legnyereségesebb részleg, a szoftvergyártás 15 százalékkal, 5,65 milliárdra növelte forgalmát. (A cég már nem gyárt pc-ket, miután ezt az üzletágat még 2005 májusában eladta a kínai Lenovónak.) A számítástechnikai cégeknek egyébként is rossz napjuk volt: a két vezető pc-gyártó, a HP és a Dell Inc. részvényeinek árfolyama is esett, miután az IDC piackutató legfrissebb jelentése szerint a negyedik negyedévben az előre jelzett 10,1 százalékkal szemben csupán 8,7 százalékkal nőttek a globális pc-eladások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benczurzs #2
    Az IBM laptopokról beszélsz ?
    vagy a Lenovo laptopokról ?
    "az IBM ritka böszme nagy gépeket épít" - érdekes kifejezés, mivel már csak a nagygépekkel foglalkozik
    és persze a tanácsadással.
  • szombi #1
    Na meg az okok között ott van az IHM megszűnése, a korrupciós csatornák elapadása is...

    Az asztali PC-szegmensen mind a HP, mind az IBM ritka böszme gépeket épít, a laptopokról nem is beszélve.