Berta Sándor

Lehallgatások kikapcsolt mobilokon át

Most nyilvánosságra került dokumentumok szerint az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai képesek a mobil készülékeket kikapcsolt állapotukban is lehallgatni.

Azzal természetesen a bűnözők is tisztában vannak, hogy a mobiltelefonok hasznosságuk mellett nagy biztonsági kockázatot is jelentenek, hiszen segítségükkel bármikor nemcsak lehallgathatóvá válik egy adott személy, de tartózkodási helye is megállapítható. Eddig azonban arról nem szivárgott ki semmilyen információ, hogy a lehallgatásokra, illetve a helymeghatározásra akkor is lehetőség van, ha egy bünöző mobiltelefonja éppen ki van kapcsolva.

Erre két feltételezett New York-i maffiózó perében derült fény. Az FBI szakembereinek a két személy mobiltelefonjait sikerült úgy manipulálniuk, hogy azokkal már kikapcsolt állapotukban is lehallgathatták a két gyanúsítottat. A New York-i maffiózók két, a Motorola Razr-, illetve a Samsung 900-as készülékcsaládjába tartozó készüléket használtak. A Szövetségi Nyomozó Iroda képviselői részleteket nem akartak elárulni, azonban annyi így is kiszivárgott, hogy a nyomozók a lehallgatásoknál az over-the-air programming (OTA) technikát használhatták fel, amely lehetővé teszi a mobiltelefonok szoftvereinek vagy más tartalmaknak az online frissítését.


"Az új készülékek sok mindenre képesek, azonban ennek megvan az ára. Lehet, hogy valaki csak az aktuális tőzsdei információkat akarja megtudni, azonban észre sem veszi és valamilyen kémprogram települt fel a készülékére" - nyilatkozta James M. Atkinson, a Granite Island Group biztonsági szakértője.

Az eset nagy visszhangot váltott ki az Egyesült Államokban. "Ezek után, figyelembe véve, hogy az átlagos termékekbe is több kamera és mikrofon van beépítve, a megfigyeléseknek és lehallgatásoknak egy új dimenziója jön létre" - jelentette ki Kevin Bankston, az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai civil szervezet ügyvédje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fallen Healer #59
    Nos, a japánok egy része évek óta úgy jár üzleti tárgyalásra, hogy leveszi a telefon aksiját...
  • BiroAndras #58
    "Miért pont a hollywoodi akciófilmekkel jössz, hogy illúzió?"

    Mert hogy azok. És ezt a készítők sem tagadják. Céljuk a szórakoztatás, meg persze a pénz.

    "Azok az eszközök, melyeket ott látsz, azokat azért láthatod már, mert azok már egy réges-rég lejárt cuccok a titkosszolgálatoknál."

    Nehogy azt hidd már, hogy valódi eszközöket mutatnak be. Minek törnék magukat az utánnajárással, ha a tudatlan nézőnek a kitalált eszköz is ugyanolyan jó? Ráadásul a valódi eszközök korlátai ártanának a sztorinak is. Például a filmekben a kémműholdak valósidejű képet továbbítanak mindenféle akciókról, ami a valóságban nem egészen így működik. A műholdak ugyanis jellegökből adódóan mozognak, vagyis nem tudnak egy pont felett lebegni (legfeljebb geostacionárius pályán, de egy kémműholdnak az túl messze van). Ezért használja még ma is az USA az U-2-est, és egy csomó pilóta nélküli felderítő gépet.

    "Ugyanígy van az internetnél is. Az 1960-as években használták nagy előszeretettel, amit manapság, 1990-től nagy csodának vélünk."

    Nos, az internet jóval öregebb, de csak a 80-as évek közepétől használhatja bárki, és csak 90 után a www megjelenésével kezdett komolyan terjedni a civil szférában. Eleinte nem is internetnek hívták, hanem katonai technológia volt ARPANET néven, később pedig a rettentő drága egyetemi nagygépeket kötötték össze, hogy hatékonyabban kihasználhassák őket. Bővebben : History of the Internet

    "Hogy elég nyomatékos is legyek: ekkor dőlt össze a Szovjetúnió."

    Számomra totálisan nem világos, hogy ennek mi köze az internethez. Már a szovjet egyetemek is rajta voltak a hálózaton.

    "A mobiltelefon meg kifejezetten erre a célra kitalált eszköz lett"

    Hülyeségeket beszélsz. A mobil nagyonis hasznos eszköz, nem véletlenül fizettek annak idején százezreket egy mai szemmel gyakorlatilag semmit sem tudó telefonért, és minimális lefedettségért. Ha meg a titkosszolgálatok le akarnak hallgatni, ahhoz nem kell nekik mobil. Lehallgatás létezett már évtizedekkel korábban is.

    "Azt hiszed hogy NEKED hasznos, de közben nekik is, különben simán eléldegélnél nélküle"

    Ne röhögtess már. Képzeld el, én még éltem nélküle (sőt, vezetékes telefon nélkül is), úgyhogy össze tudom hasonlítani. Én nem vagyok telefon-buzi. Nem dumálok órákat, SMS-t is nagyon ritkán küldök, más funkciót meg egyáltalán nem használok, mégis rettentően hasznosnak tartom a mobilt.

    "Hidd el, az új világban a "kényelmes diktatúra" lesz a menő, ahol azt hiszed, hogy demokráciában élsz, közben a személyiségi jogaidnak már akkor annyi, mikor megszületsz"

    Nézz utánna, hogy mit is jelent a diktatúra. Pl. kérdezd meg a szüleid vagy nagyszüleid.

    "Mint ahogy azt alien47 is említette, szeptember 11-e egy kreált ürügy volt"

    Nézz utánna kicsit jobban. Ne csak összeesküvés elméleteket olvass, hanem pl. a valódi szakértők véleményeit, és nézz utánna a bizonyítékoknak (egyes összeesküvés hívők erősen szelektálnak). Kezdetnek mondjuk ezt az oldalt nézd meg.
    Persze a politikusok felhasználták az eseményeket saját céljaikra, de hogy szándékosan csinálták volna az nagyon valószínűtlen. Az ennél is tovább menő spekulációk pedig egyenesen nevetségesek.

    "És igenis, ha a titkosszolgálatnak útjában állsz, el fog tüntetni, bár nem olyan látványosan"

    Ez sem megy olyan simán, mint a filmekben. Lelőni valakit könnyű, de megúszni már nem annyira. Főleg, ha ismert emberről van szó.

    "Olaj, olaj... Az is kell, különben rég elektromos kocsikkal frangálnánk, ha az USA-nak ez állna érdekében, csak nem, mert nincs benne túl sok pénz..."

    Egyébként a technológia fejlődése épp a kisembernek kedvez. Az államnak mindíg is megvoltak az eszközei a megfigyelésre és befolyásolásra, a technológia viszont ezt az átlagember számára is elérhetővé teszi. Hogy csak egy példát említsek, a Google Earth seítségével olyan képekhez juthatsz, ami 10 éve még csak néhány titkosszolgálatnak volt elérhető. Megnézheted bármelyik szupertitkos katonai bázist, vagy épp szétnézhetsz Észak-koreában. Az internet segítségével pedig a hivatalos médiát megelőzve, és mindenféle cenzúrát megkerülve tájékoztathatod az egész világot az általad érdekesnek gondolt eseményekről.
  • duke #57
    5-6 eve egy reggeli musorba (talan a nap kelte)Juszt Laci bemutatott egy mobil lehalgatot,ami lehuzott akku mellett is kepes volt lehalgatni a mobiltelefont.Nagyon rossz minosegu torz volt a hang,de ertheto.Eppen az akkori igazsagugy miniszter (barandi) is ott volt a studioban mint vendeg,es az o telefonjat kerte el hogy bemutasa mit tud a keszulek.Nem hiszem,hogy a miniszter belement volna ilyen nevetseges szinjatekba,hogy becsapjak nezoket.Sajnos utana egyaltalan nem beszeltek rola,mert a riportert,azt a FASZSZOPO kocsog verebest abszulut nem erdekelte a tema.Hanem rogton a sajat szinhazi elmenyeirol kezdett el meselni,hogy mijen fantasztatikus es tole hogy el vannak ajulva,es mar nem hagyta szohoz jutni a Jusztot.Jo volna megegyszer latni azt a musort nincs meg valakinek veletlenul.
  • aru #56
    Ez egy akkora kamu, hogy csak úgy ropog...
    Szerintetek nem durranna el néhány mobiltulajdonos agya, ha ez tényleg így menne? Arról nem is beszélve, hogy olyan pert akasztanának a gyártók nyakába, hogy elpatkolnak.
    Nem ez az első full kamu, de legalábbis erősen csúsztatott cikk itt az SG-n, de félek, hogy nem is az utolsó.
    Ja, és mindenkit megnyugtatok, hogy én valóban ebben a témakörben (mobiltelefon) tevékenykedem.
    Amúgy van arra lehetőség, hogy valakit megfigyeljenek mobillal, de ahhoz ELŐZETESEN szoftveres és/vagy hardveres módosítás szükséges az adott készüléken! Ilyen nincs, hogy egy kikapcsolt telóval kommunikálnak, meg csak úgy rátöltögetnek szoftvert az éterből.

    ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ!!!!
  • Anteris #55
    na majd ha azt a nőt leveszik az oldalról akkor elolvasom...
  • noss #54
    Fizikai Szemle
    HOGYAN ÁRNYÉKOLHATÓ LE A MOBILTELEFON?
    című cikke
    itt
  • wanek #53
    Ha szűken nézzük, akkor igen. De tágabb értelmezésben azt jelenti, hogy a lehetőség adott. Ezt pedig a jópár évvel ezelőtti Nokia botrány óta tudjuk. Akkor abba (már nem emlékszem a pontos típusra) ez a lehetőség be volt építve. Ez még abból a korszakból való, amikor frissíteni csak kábellel lehetett.
    Mivel sajnos ma már tényleg csak a legbutább telefonok frissíthetők csak kábelesen, a veszély fennáll.
    De ezzel együtt is az átlagembernek nincs félnivalója, mert nem fogják lehallgatni. Nincs rá kapacitás. Védekezni meg sokféleképpen lehet, akinek vaj van a fején, az vagy ne tartson mobilt, vagy találja meg a neki megfelelő módszert.
  • archkoven #52
    Nem az tudódott ki, hogy a mobiltelefonok eleve rendelkeznek ilyen tulajdonsággal, hanem az, hogy a titkosszolgálatoknak megvan a lehetősége, hogy a szolgáltató segítségével módosítsa bizonyos telefonok szoftverét a felhasználó tudta nélkül, hogy a telefon környezetében lévő beszélgetéseket le lehessen hallgatni. Én erről már olvastam pár hónapja egy külföldi oldalon és nekem nem az jött le, hogy a telefonok eleve rendelkeznek ilyen tulajdonsággal. Ráadásul a telefonok szoftvere nyilván nem túl bonyolult és sokan belelátnak, hogy milyen lehetőségekkel rendelkezik egy telefon, nem hiszem, hogy egy ilyen titokban tudna maradni.
  • wanek #51
    Komoly emberek komoly tárgyalásokra nem visznek be (be sem vihetnek) mobiltelefont és egyéb elektromos herkentyűt. És ez nem csak az alvilágban van így, hanem _komoly_ gazdasági és politikai tárgyalások esetén is. Az öszödi beszéd és más felszólalások kiszivárgása óta a maszop zártkörű megbeszélései is ilyenek...
  • wanek #50
    "roppant egyszerűen meg lehet mérni, egy sugárzás mérővel is akár, hogy a készülék sugározz, vagy sem." - erre egy megfelelő kínai 100Ft-os öngyújtó is képes. Nekem is van ilyen :)

    "Túlságosan nagy kockázatot jelentene a mobil gyártoknak szerintem, ha egy ilyen, nem publikált tulajdonság kitudódna." - de hát a hír is azt igazolja, hogy kitudódott, nem?