Berta Sándor

iPod nanóval kommunikál a Nike új futócipője

A sport és a zene területélnek egy-egy kiemelkedő cége döntött úgy, hogy együttműködnek. A kooperáció első eredménye a Nike+ Air Zoom Moire tornacipő lett, amely képes "beszélgetni" az Apple iPod nanó készülékével.

Az információ és az információ megszerzése, megosztása a XXI. század egyik legnagyobb hatalma - vélik sokan. Ennek a felfogásnak a jegyében az emberek igyekeznek minél több adatot, információt szerezni magukról, környezetükről és ezeket tárolják, frissítik. Talán még soha nem fogyott annyi adathordozó, mint manapság és egyre több különböző termék kell az információéhség és tudásszomj csillapítására.

A Nike és az Apple ennek az elvárásnak próbált meg eleget tenni, amikor megalkották az új cipőt. Az új modell egyedülálló abban a tekintetben, hogy képes kommunikálni egy másik eszközzel, jelen esetben az iPod nanó hordozható zenelejátszóval.


iPod nano a kézre, Nike cipő a lábra...


... irány a tér, majd miután legyorsultunk mindenkit, dugjuk rá gépünkre...


... és nézzük meg milyen királyok voltunk

A rendszer fő eleme a Nike+iPod Sport Kit, ami a cipőbe épített adóból és az iPodba épített vevőegységből áll. Az Air Zoom Moire-be integrált chip érzékelők segítségével méri a viselője által megtett távolságot, időt, a sebességét, a lépések számát és még azt is kiszámolja, hogy ezalatt körülbelül mennyi kalóriát égethetett el a szervezet. A chip az így kapott adatokat az adón keresztül az iPod nanó kijelzőjére küldi, de a sportoló akár meg is hallgathatja őket fejhallgatójának segítségével. Az Apple ezenkívül vállalta, hogy az Itunes online zenebolt-hálózatában a cipőhöz kötődő külön részleget fog létrehozni, ahol sportos témájú és az edzések alatt hallgatható zenéket lehet majd letölteni.

Maga a cipő egyébként 100, míg a készlet alig 29 dollárba kerül. A Nike és az Apple azonban nem ülnek a babérjaikon, a két cég szakemberei már az új modellek tervezésén és elkészítésén dolgoznak. Így például hamarosan piacra dobnak hasonló funkciójú dzsekiket, melegítőfelsőket, rövidnadrágokat és vízhatlan rekeszekkel ellátott karórákat is. A cél, hogy az emberek egy komplett intelligens ruházatba öltözve másodpercre pontosan figyelemmel kísérhessék teljesítményüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oneman #29
    A távolságmérés pontossága hasonló ahhoz, hogy "mérj mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával" (Murphy). Ez csak egy játékszer, semmi értelmes felhasználása nincs.
  • sika #28
    Üdv,

    Aki rendszeresen fut, az tudja, hogy egy jó futócipőnek meg kell fizetni az árát, megint más kérdés, hogy nem nike-t kell venni, mert bár a minősége valóban jó, de az ára is borsosabb, mint egy hasonló minőségű, de kevésbé neves márkának, pl. mint az én new balance-m:).
    Akinek van pénze, megveszi ezt sziper szuper nike-t, én mondjuk akkor sem venném meg mert a tartós dolgokat szeretem, és ami bonyolultabb ott több is a hibásodási lehetőség. Aki komolyan fut, annak egyébént is pulzusmérős órája van, amiből még az egyszerűbbek is mérnek mindent, kivéve a távolságot(mondjuk az tényleg nem rossz:).
  • duke #27
    Hat ennel meg az annak idejen divatos vilagitos ciponek is tobb ertelme volt.
  • [HUN]PAStheLoD #26
    hmm, igazából még elem se nagyon kell bele, akku inkább. vannak ilyen kütyük [talán piezoelektromos generátoroknak hívják őket, de ebben nem vagyok biztos] amik mozgás hatására áramot termelnek.. plusz RFID féle passzív antennával lehetne leszedni az adatot.. de akár tölthető is lehetne, hasonló elven (mármint energiaátvitel kábel nélkül.. mikrohullám, etc :])
  • Tinman #25
    Nem akarlak győzködni, de fuss le naponta mondjuk 2 héten keresztül 15km-t egy xy sportcipőben (az ára ne legyen több mint 5k), és számolj be az eredményről.
    Régebben ezt csináltam és úgy gondoltam mint te.
    2 hét után már sántítva jártam, pedig erdei talajon futottam, szóval még csak nem is betonon.
    Ha a cipőd nem nyeli el a rezgések és a terhelés jó részét akkor úgy jársz mint én...
    Katonáknál előfordul néha terhelésés törés... nem véletlenül. Ha a cipőd rossz hatásfokkal nyeli el a rezgéseket akkor először az izmaid próbálják elnyelni... ez egy ideig megy is, de ha tovább hajtod magad akkor már az izmok sem nyelik el ezt az energiát és egyenesen a bokacsont, sípcsont, térd lesz az ahol elnyelődik az energia. De mivel a csontod erre alkalmatlan hosszú távon, ezért ha tovább erőlteted magad, megrepedhet, sőt el is törhet pl. a sípcsontod.
    Olvass utánna, ha nem hiszed.

    Hidd el ez a cipő sem azoknak a szabadidőruhás lányoknak készült akik naponta lekocognak 3-4km-t, hanem inkább azoknak akik baromira komolyan veszik a futást, mint sportot. Nekik egy nagyon hasznos kiegészítő lehet, elvégre nem rossz dolog jól gazdálkodni a bevitt/leadott kalóriákkal.
  • oneman #24
    "Nézd csak meg akár közvetítéseken, akár egy egyszerű edzésen, hogy miben futnak a sportolók."

    Na pont erről van szó... miért vannak abban? mert közvetítik. ergo REKLÁM! Rengeteg névtelen (vagy nem annyira nagy nevű) "JÓ KIKÉPZÉSŰ" cipő van a világon, amelyek kényelmesek és nem a márkanévért fizetsz tízezreket. Noname != Gyagyi, ezt jegyezd meg.
  • HUmanEmber41st #23
    Aztán a napi eredményeket a sportolók felteszik valami fórumba, és majd jól kibeszélik a napi edzésüket.. dejó, h lehet már ilyet is kapni .. :( :( :(
  • Tinman #22
    "aki akarja mérni a pulzusát az tegye rá az ujját a csuklójára és nézze az óráját,"

    Ha te ezzel a módszerrel méred a pulzusod akkor kocogsz és nem futsz

    #21: Ugye te is tudod, hogy nem a 10.000 Ft-os beugró sportcipőkről beszélek?

    Ez olyan, hogy van Adidas csuka 12-14 körül meg van 50-70 körül. Az előbbi arra jó, hogy alkalmanként a haverokkal focizzon az ember, utóbbi pedig hosszú évekig kiszolgál.
    Én is jöhetnék példákkal, hogy noname-ben meddig bírta a cipő és a LÁBAM a tájfutást, de nem teszem .
  • Darth Sith #21
    "főleg hivatásos sportolóknak, akik eddig is számon tartottak minden egyes elégetett kalóriát.

    Engem inkább az érdekelne, hogy a cipő mit bír ki... ugyanis egy profibb távfutó egy hét alatt simán lezavar 100-150km-t"
    én csak vizilabdázom, de így is elfutkározok heti 30-40km-t lazán, és nem volt még olyan Nike vagy Adidas cipőm ami 1 évnél tovább húzta volna, egyszerüen kikopott a talpa.
  • Darth Sith #20
    erre aztán szükség van.. aki akarja mérni a pulzusát az tegye rá az ujját a csuklójára és nézze az óráját, akár futás közben is. Azt meg hogy mennyit fut kb-ra lehet tudni. Kb semmi értelme, de legalább 100 rugót elkérhetnek a kettőért eggyüt. Hogyan adjunk el ennyi szart az embereknek címszóval...