Szekeres Viktor

Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika

Mese nincs, az év legviccesebb filmjéről van szó. Hogy emellett jó-e, az egy más kérdés, de a kassza- és közönségsiker elvitathatatlan a kazah nép gyermekétől.

Kezdjünk némi alapozással, mert nem biztos hogy mindenki tudja ki az a Borat, vagy ki is az az Ali G. (netalántán Bruno) - vagy alakítójuk és kitalálójuk, Sascha Baron Cohen. Az Angliában igazi popkulturális ikon státuszba lépett elóadóművészt itthon először talán egy Madonna-klip sofőrjeként ismerhettük meg. Első blikkre egy idétlen, wannabe nigga vagy jamaicai kinézetű és akcentusú, tiritarka cuccokban lófráló úriembert láttunk benne. Idővel az is kiderült róla, hogy a felvett Ali G személyiség természetesen csak egy szerep, amivel egy tehetséges humorista próbálja átejteni embertársait.

A Da Ali G Show-ban, mely először Angliában, majd később Amerikában indult el hódító útjára, Cohen ún. álinterjúkat folytat (általában) mit sem sejtő alanyaival, akik előtt a totális hülyét vagy az értetlent játsza el, miközben mi fuldoklunk a röhögéstől és el nem tudjuk képzelni, hogyan bírja az egészet fapofával a humorista. Ebben a műsorban, a Da Ali G Show-ban fejlődött ki Cohen két újabb személyisége, Borat, aki Ali G-vel csak jámbor tudatlanság terén veszi fel a versenyt és az osztrák homoszexuális modell, Bruno alakja is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Borat egy nagyon jámbor, Amerikába szakadt tudatlan kazah riporter (kap is Cohen eleget Kazahsztánról, akik nem veszik észre, hogy Cohen nem őket, hanem Amerikát (és Angliát) járatja le). Helyi, általában durván pedofil, nekrofil, animofil, antiszemita és rasszista folklórral és történetekkel szórakoztatja kérdezgetés közben riportalanyait, akik általában mindent csont nélkül be is vesznek.

A siker és a régebbi, de kisebbet durranó Ali G-film folyománya volt, hogy Boratnak is ideje saját filmet kapnia, mely nagyrészt a tévésorozat mintájára készült, de természetesen az egészet nyakon kellett önteni történettel is. Egy pár perces bevezető után - hogy az is tudja miről van szó, aki nem ismeri Sascha Baron Cohen munkásságát - megkapjuk azt a kifejezetten zsenge sztorit, hogy Borat Amerikába utazik tudósítani, majd ahelyett hogy hazamenne, egy bombázót kezd el hajkurászni. Szerencsére a nulla történet maximális képzelőerővel társul, hiszen az útja során jó kazah riporterünk interjúkat készít az anyaföldnek, miközben egész Amerikát, vagy legalábbis riportalanyait csendben sokkolja.

A film műfaja áldokumentum-film. Vagyis egy dokumentumfilmnek látszó objektum, ami igazából nem is dokumentumfilm, hanem egy annak beállított, de előre megtervezett darab. Persze klasszikus áldokumentumfilmektől (Olajfalók, Guffmanre várva, Blair Witch Project, Cannibal Holocaust) annyiban különbözik a Borat-film, hogy itt nincs minden 100%-osan megrendezve, hiszen a kérdezettek és az interjúszituációk valódiak, az emberi reakciók meg pláne. Sascha Baron Cohen, mint Borat, egész egyszerűen fergeteges - Oscar-díjat neki. Bár igen egyszerű manírkészletből építkezik, de ő viszi a hátán az egész filmet és a komédia műfajának egész skálája jól áll neki. A filmben a pengeéles szatírától a legalpáribb pisi-kaki humorig minden jelen van, nem esik neki szó szerint lemenni kutyába.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Amellett, hogy nem merészség kijelenteni, hogy az év legviccesebb filmjéről van szó, szólni kell arról is, hogy aki ismeri az idehaza is sugárzott tévésorozatot és az ottani Boratot várja el, az bizony jókorát csalódhat. Felesleges az összehasonlítgatás, mert egy nem csak az álinterjúkra alapozó film nyilván sokkal több és apróbb szegmensből van összerakva és a tempó miatt nem lehetett egy-egy jelenetnél elidőzni. Így a szatíra jóval kevesebb rétegből áll, ellenben sokkal nagyobb dózisban kapjuk meg szerencsétlen Boratot és szánalmasnál szánalmasabb riportalanyait.

Ja, és ne feledjük a film magyar vonatkozásait, hiszen a Goran Bregovic által prezentált, kazahnak feltüntetett rezesbanda-zene mellé egyhelyütt beúszik az álkazah folklór gyöngyszemének, bizonyos Sebestyén Mártának is az egyik dala. Sőt, a film végén a kazah képmontázs megtekintése közben újabbat dobbanhat a magyar néző szíve, hisz felettébb ismerős képsorokat láthatunk. Hiába. Kazahsztán nincs is olyan messze.

A filmről minden jót el lehet mondani - és minden rosszat is. Aki szerint nem mulatságos, az hazudik. Na jó, helyesbítek. Lehet, hogy valaki valóban kiábrándul Borat ütődöttségéből, lehet, hogy valaki nem vevő, amikor szumma 250 kilónyi meztelen szőrös férfi birkózik egymással perceken át, miközben nemi szerveik folyton egymás testnyílásaiba kerülnek, lehet, hogy valaki lefárad a sokadik önismétlésre. De az, ahogy a filmben, abban a (sajnos) a sorozathoz képest igen kevés jelenetben Amerika, illetve az amerikai ember hülyét csinál magából, ahogy bebizonyítják, hogy mennyire bigottak és befolyásolhatóak tudnak lenni... Nos, az megfizethetetlen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Újdonságot persze nem tudunk meg Amerikáról és ki tudja, talán a mieinket is csőbe lehetne húzni pár jól irányzott ostobasággal (a filmben sem csak a tanulatlan köznéppel szórakozik Borat), de mégis ez az, ami a film sava-borsát adja. A nevetésorgia, ami nincs kétségünk arról, hogy a közönség részéről sokkal inkább fog szólni a testiségről, a közönségességről mint egyebekről. Pedig ha közelebbről megnézzük a filmet, akkor sokkal kifinomultabb humorra is bukkanhatunk - na ő az igazi Borat.

A siker hatalmas. Ilyen kevés moziban ilyen jól még film nem nyitott Amerikában - nem is csoda, ha Sascha Baron Cohen már alá is írta az egészestés Bruno-film készítésére vonatkozó szerződést. Homofóbok kezdhetnek reszketni. A hazai fogadtatásra kíváncsiak leszünk, de egy biztos: a botrányosan jópofizó és olykor fordítói részről teljesen félreértett feliratot jobb hanyagolni az angolul egy kicsit értőknek, hiszen egyrészt Borat kábé alapszintű angolt beszél, másrészt úgy teljes az élmény. A magyar feliratot csak saját felelősségre szabad használni.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika
(Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan)

színes feliratos amerikai vígjáték, 82 perc, 2006

Rendező: Larry Charles
Forgatókönyvíró: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines
Zeneszerző: Erran Baron Cohen
Operatőr: Luke Geissbuhler, Anthony Hardwick
Producer: Sacha Baron Cohen, Jay Roach
Vágó: Craig Alpert, Peter Teschner

Szereplők:
Sacha Baron Cohen (Borat Sagdiyev)
Ken Davitian (Azamat Bagatov)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ronso #31
    mi az abrak hipóarcos?xD xD yoo féle :D
  • winnie #30
    ".A legnagyobb átbaszás az,hogy a film első részét nem Kazahsztán-ba"

    ööö, ebben mi az átb*szás? hülyék lesznek oda elmenni. csoda, hogy nem hollywoodi stúdióban csinálták. adalék: nem minden filmes megy abba az országba, ahol játszódik a film.
  • barnie1990 #29
    Szerintem zsír film,csak van akinek bejön,van akinek nem.A legnagyobb átbaszás az,hogy a film első részét nem Kazahsztán-ban,hanem Romániában forgatták.
  • debut12 #28
    Ez az év filmje? Az Ali G erőltetett? Úr Isten. Ekkora rakás szemetet még sosem láttam. Az első 5 perc után átváltottam egy csöpögős-nyálas feliratos tini vígjátékra, és asküszöm jobban szorakoztam mint ezen a túrisztikai filmen. Azért azt vágjátok, hogy Borat szerepel az Ali G-ben pár mp erejéig??
  • winnie #27
    történet? nincs semmi története tudtommal. elmennek amerikába és egyik partról a másikra akarnak jutni. egész jó, így leírva.
  • SB25king #26
    Szerintem maga a történet egész jó meg a film egy része jó de néha nagyon túlzásba visszik...pl.:Mikkor mesztelenűl verekednek az egyáltalán nem vicces!Én ott kijöttem de amúgy a film többi része jó volt.
  • Loverman #25
    ő nem annyit csinál h "a seggét mutogatja konzervatív embereknek akik persze h meghökkennek". ő bemutatja nekünk az amcsi értékrend buktatóit .az amcsik épp elég hímsoviniszták meg antiszemiták meg rasszisták meg homofóbok, a Borat figura erre csak rájátszik, és láss csodát 2 perc múlva azt látjuk hogy a kőbunkó tipikus amcsi ,akiből mellesleg van pár millió ott, ez adja a KKK magját is, egyetértően bólogat arról hogy milyen jó lenne a lövészklubokban elítélteken gyakorolni. Cohen ezt poénból mondja, az az amcsi ember viszont tényleg meg lesz erről győződve,és ez a szörnyű. a film végén az okosabbja el fog gondolkodni azon hogy pár amcsi szokás és beidegződés kívülről nézve tényleg eléggé fura és inkább tűnik kazahsztáninak. na de egy olyan országról beszélünk ami kitermelte a ku klux klánt és a legnagyobb fajgyűlölet hordozója volt évszázadokig? és a demokrácia fellegvárának nevezi magát? dorka te meg menj vissza babázni és köttesd el a petevezetéked kérlek:) mert ha a gyereked is olyan lesz mint te akkor inkább fejbelövöm magam még most
  • Loverman #24
    de ő nem a kazahokat figurázza ki igazából hanem az amcsikat meg az angolokat... de mind1. Elég a címet elolvasni. hol fikázza kazahsztánt? "Glorious Nation of Kazakhstan"
  • Atisz #23
    Nos szerintem joggal érzik sértőnek a kazah emberek hogy őket személyesíti meg Cohen. Talán elég lett volna egy kitalált nép által figurázta volna ki az általa kifigurázandónak tartot személyeket, vagy ha igazán "bevállalós" akart volna lenni, akkor izraeliként (vki nagyon okosan említi is hogy ő ugyebár zsidó, Cohen=Kohn, csak a tisztánlátás miatt...)
  • elpazo #22
    előbbi komment szerzőjének saját kommentjéhez való kiegészítése:

    "I would also like to add that Cohen is actually doing a good thing for ANTI-anti-semitism, anti-racism, and anti-homophobism.

    Cohen specifically targets racists, anti-semites, and homophobes to expose and ridicule them. In just about every skit I was left thinking "wow, that' guy is *beep* up", or "holy sh*t, what a moron".

    By reducing these racists/homophobes to nothing more than a joke, he reinforces or makes people realize how stupid racists and homophobes are.

    And there are a lot of you who really do not understand the movie. Which is sad. Cause you have to be really dumb not get it. "



    ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a magyar irodalomban van egy kifejezés erre a hatásra, a neve: katarzis(Arisztotelész megfogalmazása szerint félelem és szánalom keltésével el lehet érni hogy az embereknek teljesen megváltozzon a megitélésük, gondolkodásmódjuk, értékrendjük, hozzááláásuk (stb). ezen film esetében utóbbi, szóval a szánalom keltése a fő eszköz)

    ui.: elnézést a helyesírási hibákért