Berta Sándor

Százezer illegális megfigyelőrendszer Ausztriában?

Az európai uniós tagállamban több mint 100 000 illegálisan telepített és használt videokamerás rendszer működik - állította az Infolaw nevű rendezvényen felszólaló Margot Artner bécsi ügyvéd.

A szakember véleményét a biztonsági szoftvereket fejlesztő cégek értékesítési adataira és a felszerelt rendszerek számára alapozta. Margot Artner kijelentette: a kérdést akkor kezdte el vizsgálni, amikor egyik ügyfele megbízta egy legálisan működő videós ellenőrzőrendszer kiépítésével. Az Osztrák Adatvédelmi Bizottság azonban az egyszerű kérdésben csupán hét hónap elteltével tudott dönteni. A testület kikötötte, hogy az üzemeltetőnek, illetve a tulajdonosnak a rögzített felvételeket legkésőbb 48 órán belül törölnie kell, a hétvégén rögzített anyagoknál ez a határidő például a rá következő hétfő dél, a videókat csak az arra illetékes személyzet tagjai tekinthetik meg.

Eddig csak a bécsi helyiérdekű közlekedési társaság kapott engedélyt hasonló biztonsági hálózat kiépítésére és csak két év próbaidőre. Később ezt az engedélyt további két évvel meghosszabbították. A videokamerákat csak és kizárólag a személyzet, illetve az utasok filmezésére lehet felhasználni. A bizottság vizsgálja, hogy a kamerák felszerelése miatt csökken-e a vandál cselekmények száma. A teljes rendszer kiépítése 3,7 millió euróba került, a vandalizmusból, rongálásokból származó kár évente 200 000 euró.

Ausztriában vita bontakozott ki arról, hogy szabad-e és ha igen, kinek videokamerákat felszerel(tet)nie. A rendőrség vagy a bankok esetében érthetők ezek a beruházások, azonban egyre több cég és magánszemély is ilyen biztonsági hálózat létrehozása mellett döntött. Ezek azonban illegálisak, így azt sem lehet tudni, hogy ezek a kamerák hogyan működhetnek, kiket és milyen eseményeket vesznek fel, törlik-e és ha igen, mikor a felvételeiket.

Ugyan minden esetben köteles az adott személy vagy cég bejelenteni a kamera működtetését, illetve erre engedélyt kérni, azonban ezt gyakorlatilag senki sem teszi meg. S a kamerákat felszerelőket még az sem riasztja vissza, hogy 9445 eurós azonnali bírságot kaphatnak és be is perelheti őket a bizottság. Margot Artner viszont azt szeretné elérni, hogy megszűnjön ez az állapot és ne filmezhessenek bárkit a törvénytelenül felszerelt videokamerák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zseblovag #7
    Ebből is látszik, hogy nem volt gyerekszobád.....
  • tar86 #6
    Össze kell törni ezeket a kamerákat, a gazdájuk fejével eggyüt.
  • pTk #5
    azért hogy kiszürjék azt hogy ki nyomja oda azt a rágót, vagy ki szaratja a kutyáját a liftbe...
  • orangez #4
    Igenis gusztustalan hogy mindenhol filmeznek. Van pl 1 lakótelepi lépcsőház liftjében kamera(!). Ez gáz. (mindig odanyomom a rágót)
  • irkab1rka #3
    Ez iszonyatos böszmeség ;)
    De most komolyan... azt büntetik,hogy véded a vagyonodat, ahelyett, hgoy azt büntetnék, ha a törvényeknek nem megfelelően használod a kamerát?
    A kamerához elem kell, ezzel valósítod meg a elvételt, ergo büntetni kell azt, ha hazaviszel egy elemet, mert a kamerába teheted, és akkor elkövethetsz vele személyiségi jogokat sértő manővereket...

    Ahova költözöm, ott igenis legyen a garázsban felvétel, és tudjam visszanézni, hogy ki molyolt a kocsimnál, és legalább bizonyítékom legyen, hogy a gekkó zúzta meg a kocsimat, vagy lopta el.

    Nem az a lényeg, hogy rögzítem-e (személyiségi jogi szempontból), hanem hogy miként használom fel.
    Nagyon remélem hogy a T törvényhozás jobban ért hozzá, mint ahogy azt a parlamenti közvetítéseknél le lehet szürni (by the fukin way, ne pofázzanak most má össze vissza, hanem hozzák a törvényeket, mert azért tartom őket, fékomadta teremtette).

    Ely no.
  • halgatyó #2
    Gyanítom, hogy nálunk is van néhány ezer ilyen rendszer. Főleg közterületeken.
    Persze a síma bűnügyeket lesz**ják. Az öreg néniket nyugodtan le lehet ütögetni, ki lehet rabolgatni.
    De kezdjen csak el valaki parkolóautomatákat telefujni PURhabbal! Azonnal nyüzsögni kezdenek a környéken a taxik...
  • AgentKis #1
    Amíg a felvétel nem kerül ki a nyílvánosság elé addig mi akadálya a dolognak? Tudtommal felvételt készíteni legális dolog nem? Vagy nem jól tudom?