Berta Sándor

Új európai gridprojektek

Összesen 23 új európai programot indítanak be, amelyek célja az Európai Részecskefizikai Kutatóintézet (CERN) által kifejlesztett gridtechnológiák hagyományos alkalmazásokban való felhasználása. Így bővítenék a nagy teljesítményű számítógépes hálózatokban lévő lehetőségeket.

"A gridek az európai gyártóknak és a beszállítóiknak segíthetnének abban, hogy teljesen integrált gyártási körülményeket hozhassanak létre és ezáltal növeljék versenyképességüket a világpiacon. A célunk továbbra is ennek a területnek a támogatása" - közölte az Európai Bizottság hivatalos közleményében Viviane Reding, az Európai Unió illetékes biztosa. A 23 közül 3 központi projektet kiemelt figyelemmel kezel az Európai Unió.

A BeinGRID projektet 15,7 millió euróval támogatja az EU és a célja, hogy összesen 18 területen (a nehézipartól a kereskedelmen át a pénzügyi szektorig) biztosítsa a meglévő és új gridtechnológiák tesztelését és alkalmazását. Az XtreemOS program egy nagy teljesítményű hálózatokra kifejlesztett és optimalizált Linux disztribúció létrehozását célozza és az európai szakemberek azt remélik, hogy Európa így megerősítheti pozícióit az operációs rendszerek piacán. A projekt költségvetése 14,2 millió euró. A BREIN projekt büdzséje 6,6 millió euró és célja a gridek különböző például repülőtéri biztonsági és logisztikai menedzsment rendszerekben való alkalmazása.

Az Európai Unió 2002 óta több mint 380 millió euróval támogatta a gridtechnológiák kifejlesztését és különböző területeken való felhasználását. Viviane Reding szerint amennyiben általánossá válik a gridek alkalmazása, akkor ez jelentős változást jelenthet az európai vállalatok életében és informatikai infrastruktúráikban. Példa erre, hogy a hazánkban is jelen lévő Audi autógyártó cég gridtechnológiákat alkalmaz a számítógépes járműtervezésben, -gyártásban és -tesztelésben.

A gridek egyre nagyobb szerepet töltenek be a tudományos és az informatikai életben és a kutatóintézeti vagy akadémiai hálózatokon kívül egyre több olyan program is létezik, amelyik például az otthoni számítógépek kihasználatlan teljesítményét gyűjti össze. Jó példa erre a SETI, ezen belül is a BOINC projekt részévé vált SETI Home program vagy az IBM amerikai óriásvállalat által útjára indított World Community Grid nevű kutatóprogram. Előbbi célja a földönkívüli élet kutatása, az utóbbié pedig, hogy a SETI-projekt mintájára összegyűjtse és különböző egészségügyi kutatásokban felhasználja az otthoni számítógépek kihasználatlan számítási kapacitását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    ezt nem lehet másképp megfogalmazni.
  • Sanyix #2
    Úgy működik ahogy leírtad, és az író is így írta.
  • Tlaloc #1
    Ehh, ezt a cikket se gondolta át rendesen a kedves író. Főleg az utolsó mondat tetszett "SETI-projekt mintájára összegyűjtse és különböző egészségügyi kutatásokban felhasználja az otthoni számítógépek kihasználatlan számítási kapacitását" - hogy gyűjti össze a kihasználatlan kapacitásokat és használja fel utána? Elviszik a gépemet mikor ki van kapcsolva?
    Inkább valahogy úgy kellene hogy a program projekteket küld a gépemre, amit az kihasználatlan teljesítményi idejében használ. Mondjuk. Lehet hogy kukacoskodó vagyok, kövezzetek meg, de ez nekem elég furán hangzott.
    Egyébként a World Community Gridbe már én is besegítek vagy egy éve! :)