Gyurkity Péter

Grid-szövetségbe tömörül az IBM, az Intel és a HP

A számolóhálózatok jelentőségének növelése érdekében a három neves szervergyártó saját szövetséget hoz létre, amelynek elsődleges feladata a grid-technológia népszerűsítése és elterjesztése.

A szövetség a Globus Consortium nevet kapta, és a három óriáscég közös nyilatkozata szerint - Globus Toolkit néven - hamarosan saját, nyílt forráskódú szoftvercsomaggal jelenik meg a piacon, ami nagy segítséget nyújt az egyetemi, illetve vállalati hálózatok működtetésében. A grid-technológiát jelenleg elsősorban nagyteljesítményű számítási feladatokra használják, mint például a klimatikus változások modellezése, de a vállalatok reményei szerint néhány éven belül már jóval elterjedtebb - és megfizethetőbb - lesz a technológia, így alacsonyabb szintű feladatoknál is hasznosíthatják.

A svájci CERN infokommunikációs osztályvezetője, Francois Grey szerint a Grid hálózat lesz a következő nagy lépcső az internet fejlődésében. "A Grid hálózatok új távlatokat fognak megnyitni a számítási és adattárolási képességek területén, ugyanúgy, ahogy ez- a világháló esetében történt. Nem kell hozzá tudni, hol megy végbe az adatfeldolgozás, sem azt, hol tárolódnak az adatok - a Grid önállóan ki tudja használni a hálózat rejtett kapacitásait."

A nyilatkozat szerint a szövetséghez több más vállalat is csatlakozott, többek között az Univa, amely a Globus Toolkit forgalmazását végzi , és hálózati megoldásokra szakosodott Nortel Networks. Greg Nawrocki, az Univa igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy a szövetség a grid-technológia elterjedését kívánja elősegíteni, ennek érdekében támogatják az új szabványok kidolgozását, és jelentős összegeket fordítanak a vásárlók tájékoztatására, illetve a piacon mutatkozó igények felmérésére.

A grid alapú számítástechnika elterjedését jelenleg több nagyvállalat és szövetség is igyekszik felgyorsítani. Az adatbázisairól híres Oracle például egyike az Enterprise Grid Alliance alapítóinak, míg a Global Grid Forum új grid szabványok kidolgozásán fáradozik. Nawrocki elmondása szerint a Globus Consortium nem kíván konkurenciát támasztani a már jelen lévő szövetségekkel szemben, és nem kívánják megszakítani a jelenlegi fejlesztéseket sem. "Nem kívánunk mindenáron saját szabványokat kidolgozni, és nem feladatunk, hogy versenyezzünk a GGF és az EGA törekvéseivel" - jelentette ki Nawrocki. "Célunk, hogy felgyorsítsuk az új szabványok kidolgozását, és a nyílt forráskódú Globus Toolkit megfelelő eszköznek tűnik erre a célra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!