Szekeres Viktor

Napola - A Führer elit csapata

A németek nem szégyenlősek, ha a fájdalmas múlt feldolgozása a téma. Ezúttal a Hirlerjugendet vették célba a filmesek letaglózó eredménnyel.

Érdekes módon a germán filmesek sokkal merészebben nyúlnak háborús témákhoz, sokkal nagyobb kedvvel nyúlnak komoly témákhoz a fájdalmas és vérzivataros múltjukban és sokkal merészebbek is a megvalósításnál, ellentétben mondjuk velünk, akik nem nagyon jutunk az egyről a kettőre és a múltban való turkálás és filmezés nagyjából kimerül a sztoikus köldökbámulásban. Csak az utóbbi évben előjöttek két alapfilmmel, a Bukással, valamint a Sophie Schollal, amelyek a maguk nemében kiemelkedőek voltak és most itt az újabb jelentkező, a Napola.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Napola is a klasszikus sémát követi, miszerint egy kiválasztott és eleinte tudatlan ifjú szemén keresztül mutatja be a II. világháborút és Hitler eszmei és harci utánpótlás-bázisának, a Hitlerjugendnek a szerkezetét és életét. Friedrich Weimer egy tipikus német alsó-középosztálybeli család idősebbik sarja, kinek az apja nem tartozik Hitler nagy rajongóinak táborába, s fiát az iskola helyett inkább már 16 évesen is munkára fogja. Friedrichnek egyetlen kiút mutatkozik az unalmas hétköznapokból: a hobbiszerű bokszolás esténként. Hogy hogy nem, azonban egy ökölvívó mérkőzés keretében egy Napolás tanár, egy bokszedző tiszt kiszúrja, hogy milyen jól mozog az ifjú és megkínálja egy szabad hellyel a bentlakásos minihitler képzőben. Az ambícióktól túlfűtött szőkehajú, kékszemű legény pedig belecsap az elé kinyújtott vasökölbe és magára ölti az egyenruhát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A film nagy része tehát egy tanintézetben játszódik és elég nagy részletességgel tudatja velünk, hogy miképpen is működött a Hitlerjugend. Szemelvényeket kapunk a tanórákból (ki tudja miért, de elég gyakran sulykolták Darwint a nebulók fejébe), megtudhatjuk, hogy milyen típusú matekot tanultak az ifjú horogkeresztesek és persze közben az oktatással párhuzamosan futó fizikai kiképzésre is nyit nekünk egy ablakot a film. Mindamellett, ami fontosabb, megismerkedünk a nebulókkal, a fényes jövő előtt álló kiválasztottakkal, akiknek jó részét elvakít és megsüketít a propaganda szöveg és nem igazán látnak át a hitleriánus szitán. Persze ahogy kell, mindig akad egy jól értesült, egy renittens, aki megpróbál téríteni, de meglepetésünkre, ezt a feladatot nem főhősünk vállalja magára - ő mindössze megpróbál sodródni az egyre inkább rossz irányt vevő eseményekkel, miközben saját lelki békéjét is szárazon tartja a puskaporral együtt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Öntudatosság ide vagy oda, azt el kell fogadni hogy aki egy ekkora harci gépezetben önálló jellemet akar kifejleszteni, arra biztos bukás vár. A film bármennyire is hiteles és bármennyire is próbál erős lenni, sajnos a közhelyes építkezésen nem tud túllépni. Ezen a főszereplők eléggé visszafogott alakításai sem lendítenek, de a nagyobb probléma az, hogy a viszonylag egyenes vonalvezetés ellenére is rengeteg problémán átsiklik a Napola, rengeteg mellékszálat, megnyitott történetkezdeményt és ziccert kihasználatlanul. Inkább törekszik egyfajta dokumentarista elbeszélésre, mintsem hogy dramaturgiai eszközökkel nagyítsa fel a körülmények okozta buktatókat. Hogy ez a rendezői filozófia előnyt vagy hátrányt jelent-e a filmnek, azt majd mindenki beosztja magának ízlése szerint, de az ilyen típusú, gyerekekkel (is) foglalkozó filmeknél lehet, hogy nem olyan nagy hiba az ízléses hatásvadászat irányába elvinni a cselekmény fonalát.

Enélkül azonban a Napola csak egy látlelet maradt, egy megfakult kép a II. világháborúból, melyen olykor borzonghatunk, belegondolhatunk a szörnyűségekbe, de igazán nem vágja a nézőt pofán. Talán ez az az összetevő, ami hiányzik az egyébként nagyon tisztességes filmből.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Napola - A Führer elit csapata
(Napola - Elite für den Führer)

színes feliratos német háborús filmdráma, 110 perc, 2004

Rendező: Dennis Gansel
Forgatókönyvíró: Dennis Gansel, Maggie Peren
Operatőr: Torsten Breuer
Jelmeztervező: Natascha Curtius-Noss
Zene: Angelo Badalamenti, Normand Corbeil
Producer: Viola Jäger, Harald Kügler, Molly von Fürstenberg
Vágó: Jochen Retter

Szereplők:
Max Riemelt (Friedrich Weimer)
Tom Schilling (Albrecht Stein)
Devid Striesow (Heinrich Vogler)
Joachim Bissmeier (Dr. Karl Klein "Karl der Große")
Justus von Dohnanyi (Heinrich Stein)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #19
    "Ezen a főszereplők eléggé visszafogott alakításai sem lendítenek, de a nagyobb probléma az, hogy a viszonylag egyenes vonalvezetés ellenére is rengeteg problémán átsiklik a Napola, rengeteg mellékszálat, megnyitott történetkezdeményt és ziccert kihasználatlanul"

    az SG ujra megmutatta pozitív képességeit cikkírásban, a győztesnek ezuton is gratulálunk

    Vajon hány évesek lehetnek itt a cikkírók ? :D
    Nincs olyan cikk, ami hibátlan lenne :D
    Nem hiszem el, hogy olyan nagy erőfeszítés lenne néhányszor átnézni kiadás előtt :D
  • Apokrif #18
    Én láttam a moziünnep alkalmával. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
  • Béla bácsi #17
    Hitler inkább náci volt, fasiszta Mussolini volt.
  • orangez #16
    Amúgy nagyon zsír film. Nézzétek!
  • Esrohnoil #15
    Napolaj
  • SniperWolf #14
    Csak kár hogy a cikk írója elég járatlan a témában. Na-ná, hogy Darwint eröltették a kis nácikra, ha egyszer az is egyik alap pillére volt Hitler fasizmusának, hiszen ő állította, hogy a német nép (szőke, kék szemű) az evolúciós lánc csúcsa, és hogy azért kell világhatalomra törniük. Mert ők jobbnak és okosabbaknak tartották magukat mindenki másnál.
  • Hoz_Hun #13
    Meg Göbbels, meg Gőring, meg Himmler, meg... ők egyik sem volt árja még is toppon voltak.
    Egyébként igazad van. Eleinte valóban nagyon megválogatták kit vesznek be az SS-be (a Hitlerjugendba nagyobb volt a lazaság a felvételt illetően).
    Amugy az oktatók, tanárok, katonai kiképzők, orvosok, stb kevésbé szitálták meg mert a tudása miatt értékes volt. Csak ne legyen zsidó.
  • Ryuuzaki #12
    A cikkírónak: Ez a film pont nem a fronton/haláltáborokban történt kegyetlenkedésekre épül, azokból láttunk már eleget. A Napola az ideológiai átnevelés borzalmait mutatja be és ezt igen jól teszi. Nem egy akciófilm, nem tipikus háborús mozi. Ez teszi naggyá ezt a filmet, valamint a kiemelkedő színészi és rendezői alakítás.
  • agyhalál #11
    Érdemes volt ezért regisztrálni, hülye gyerek?
  • Béla bácsi #10
    Ezek alapján lehet hogy megnézem. Remélem egyszer végre nem a sablonos nácizós, mindez a múlt de ma már minden jó típusú filmről van szó.