Zsellér Máté

Bloodrayne - Elő a dhampír­fogakkal!

Utáljuk már állandóan szapulni Bollt, de nem tehetünk mást ha a rendező minden botütésre rászolgál: a Bloodrayne bűngyenge film.

Lara Croft, az meg kicsoda? - mondogatták csillogó szemmel a külső nézetes akciójátékok rajongói, amikor a Majesto 2002 tájékán piacra dobta az akkor még rétegjátéknak számító Bloodrayne-jét. Rayne vagányabb, mutatósabb és kegyetlenebb - bizonygatták sokan, ám a Bloodrayne rajongói elsősorban a horrorjátékok szerelmesei közül kerültek ki. A történetben egy fél-vámpír (hivatalosan, kérem szépen, dhampír) leányzót kísérhetünk nyomon, aki a második világháború alatt a német vonalak mögé hatolva titkos katonai létesítményekbe hatol be, nyirkos bunkerek árnyékban lesi áldozatát. Egy lista alapján szisztematikusan és bestiális kegyetlenséggel német magasrangú tiszteket végez ki amerikai megrendelésre.

Mi tagadás - Rayne karaktere valóban ultravagány. Gelebéből útjára küldött visszahúzhatós csáklyával ismerkedik, két karjára erősített pengével darálja a rakoncátlankodókat, mialatt a hatókörön kívül eső delikvensek elbájolását combra és hátra erősített különböző méretű stukkókkal végzi. Mindeközben nem elhanyagolható módon Aeon Flux-ot megszégyenítő kivitelezésű piros-fekete latexcuccban feszülnek tökéletes idomai, ha úgy kívánjuk, bullet-time üzemmódban. Rayne karaktere annyira über, hogy a szuperhőskultúrát tápláló képregénytársadalom is elszégyellte magát hogy nem találták ki korábban. Mára azonban mindenki nyugodt lehet: természetesen már van képregény is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Időközben megértük a korrektre sikerült, korunkba helyezett folytatást (kísérlet egy vámpírapokalipszisra - yeah!), s a Bloodrayne beérésével egyidejűleg már jött is a hír, hogy nyakunkon a filmfeldolgozás. A derűre azonban rögtön ború köszöntött, amikor kiderült, hogy ez a játékfeldolgozás sem Michael Bay vagy Jerry Bruckheimer érdeklődését keltette fel - a rendező neveként pedig az egyszemélyes film-kivégzőosztag, Uwe Boll neve állt.

Sajnos a magyar filmkritikus mindig hajlamos a játék ismerete híján elhamarkodott kijelentéseket tenni (meg persze másolni szemérmetlen módon), így harapózhatott el a magyar Bloodrayne-cikkekben az a badarság, hogy a film az első játék történetét veszi alapul. Aha, persze, a játék ismerőiként és kedvelőiként szeretnénk mi azt! Épp hogy a dolog ellenkezője történt, tulajdonképpen indokolatlanul. Uwe Boll még jóformán neki sem látott a kivitelezésnek, máris elkezdi maga alatt nyeszetelni a fát, amikor hozzájárult a történet középkorba helyezéséhez. Az akár cyber-punkos környezetben is működtethető Rayne karaktere így a technika híján rögtön kompromisszumokra kényszerül - a koreográfia megsínyli a játék egyik legfőbb erősségét jelentő egyidejű fegyverhasználat hiányát.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A vámpír apától és halandó anyától származó lány a film nyitányakor ketrecbe zárt cirkuszi látványosság, gyorsan gyógyuló sebei csodájára járnak a népek amerre csak megállnak vele a vándormutatványosok. Rayne egy este elszabadul és féktelen zabálásba kezd - mindegy neki, csak dobogjon a nyaki ütőér. Hamar rá kell döbbennie azonban, hogy fajtája az emberség mételye, a vágyait pedig nem elégíti ki a ragadozó lét és az ártatlanul ontott vér. Állati ösztönein gyorsan úrrá lesz a lelkiismeret és az ártatlan emberekért érzett felelősség tudata. Identitás-válsága mellé fajtája iránt érzett féktelen gyűlölet is párosul, bosszúvágya végül Kagan, a könyörtelen vámpírvezér elpusztításának vágyában csúcsosodik ki. A főhúnyó zsarnoksága mellett fő bűne, hogy Rayne apja - a soha nem szűnő identitászavar okozója, anyjának könyörtelen gyilkosa.

Persze a lány néhány vámpírvadászban társra is talál, hogy együtt mészároljanak le párszáz páncélba bújt statisztát néhány kínosan gyenge kardmutatvány keretében. Igazság szerint Kristianna Lokennek a röhejesen bénán kivitelezett Bloodrayne-jelmez felpróbálása után, a többi szereplőnek pedig az elkészült csatajelenetek visszatekintésekor kellett volna szép csendben eloldalogni a forgatásról. Hogy nem tették az valószínűleg annak tudható be, hogy ők sem hitték el hogy ilyen szép számmal összegyűltek. Itt van az örök fenegyerek Michael Madsen, az Oscar-díjas Ben Kingsley, a szikár tekintetű Michelle Rodrigez, Meat Loaf - ezúttal tejcsárda méretű mellek nélkül, a legendás Billy Zane, a szépfiúszerepektől középkori szépfiúszerepbe nyergelt Matthew Davis, valamint a félig hazai (német) produkciót támogatandó, tiszteletét teszi Udo Kier is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Uwe Boll filmjeit szokás a magas kritikusi lóról halálra szapulni és erre a Bloodrayne kapcsán mindenkinek minden oka meg is van. Hallani olyan véleményt, amely e filmben valamiféle javuló tendenciát vél felfedezni, és én sem szívesen osztanám halálra szegény Bollt, ha nem lenne muszáj. De legyünk őszinték egymáshoz: a német rendező ezúttal is bűngyenge filmet adott ki a kezei közül. Ehhez hatástalanított egy király sztorit és féltucat karakteres színészt, felvonultatott néhány, kb. a Vörös Szonja színvonalához mérhető effektet, és biztos kézzel varázsolt Rayne játékbeli karizmájából érdektelen fantasy-figurát.

Uwe Boll filmjei a trash-műfajon belül is valami egészen egyedi alkategóriát képviselnek, ahol a futó képsorok minősíthetetlen gyengesége és az alapul szolgáló játék feeling-jére történő szüntelen asszociálás okozta élménykoktél eredményez nyolc napon túl gyógyuló lelki sérüléseket a mazochizmus legmélyebb dimenzióiban kóválygó mozilátogatónak. Úgyhogy ne csodálkozzunk, ha a mozipénztárosok fejét habzó szájjal leordító alakokkal találkozunk mostanság a mozikban. Szerencsétlenek csak a pénzüket akarják, viszont nem tudom, hogy miért nem néznek utána hogy mire váltanak jegyet.

A filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Bloodrayne
színes feliratos amerikai-német fantasy-horror, 95 perc, 2005

Rendező: Uwe Boll
Forgatókönyvíró: Guinevere Turner
Zeneszerző: Henning Lohner
Operatőr: Mathias Neumann
Producer: Dan Clarke, Shawn Williamson

Szereplők:
Kristanna Loken (Rayne)
Ben Kingsley (Kagan)
Michelle Rodriguez (Katarin)
Matthew Davis (Sebastian)
Michael Madsen (Vladimir)
Billy Zane (Elrich)
Meat Loaf (Leonid)
Will Sanderson (Domastir)
Udo Kier (Regal Monk)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Permissive #82
    a nem kimaradt, tehát nem rendeznie többett:)))
  • Permissive #81
    uwe boll (kisbetűvel:))) véleménye a kritikákról:itt
    kedvenc mondata: "Elmondta továbbá, hogy nem tudja pontosan, mit várnak tőle." ha egy filmrendezőnek ilyen megnyílvánulásai vannak, akkor talán bekéne fognia a pofáját és rendezni tobbet:)))
  • _Atti_ #80
    Akkor téged erősen meglepne a Prey játék fordulata :D
  • Tom aHawk #79
    Megnéztem és hát nagyon egy... B kategória.
    De komolyan úgy ültem neki, hogy nem is néztem utána boll bácsi újabb remekművének kritikái után. Tiszta lappal akartam indulni és indultam is neki... de ez még így is gyenge.
    Őszintén szólva a kedves Boll rendező úr filmjei azért nem olyan gyengék, hogy tanítani kéne (na azt azért nem), hanem csak az a baj, hogy felhasználja a nagyobb játék neveket és egy hozzájuk sehogy se köthető gyenge filmet kreál belőlük.
    Ha nem lenne köze egy játékhoz sem akkor simán elmenne egy RTL KLUB premier minőségű esti filmnek.
  • GErYkE83 #78
    már komolyan kiváncsi vagyok erre a filmre. Lehet beülök moziba és megnézem szar filmet még úgyse láttam moziban
  • Broafka #77
    és ezek után az illető biztos nem fog játszani a játékkal, pedig az milyen jó

    rohadék, mocsok UWE BOLL, mindent elbasz
  • Atisz #76
    Borzalmas film volt. Nem is értem hogyan lehet ennyire b-kategóriás, igénytelen produkcióval mozivászonra jutni...
  • Killgore #75
    Tegnap megnéztem a bloodrayne-t, és mivel nem játszottam még a játékkal, ezért tulajdonképpen nem is volt olyan rossz film.
  • Tinman #74
    Ha a Tigris és Sárkány nem tetszett, próbáld meg a Hős /Hero/ c. filmet ;-)
    Talán az a látványvilága miatt jobban bejön és akkor megérted, amiről itt alant winnie beszélt.
  • winnie #73
    annyi a difi, hogy te nem ismered vagy ismered el wuxia (így angolosan)-stílust. más ízlésed - neked a bloodrayne jön be inkább.

    a tigris és sárkány volt egyébként az a film, amely a wuxiák közül a nagyközönséghez is elért - még is kapta az oscar díjait.