Gyurkity Péter

Részletek az AMD négymagos processzorairól

A világhálón már hozzáférhető az első nemhivatalos útiterv az AMD négymagos fejlesztéseiről. Megosztott gyorsítótár, DDR3 memóriavezérlő, HyperTransport 3 - ízelítő a cég terveiből.

A japán PCWatch közzétette a nemhivatalos útitervet, amelyből megismerhetjük a processzorgyártó terveit. A jelek szerint a szervereknél 2007 második felében, az asztali személyi számítógépeknél pedig 2008 elején jelennek meg az első négymagos chipek, amelyek már megosztott, egyes esetekben harmadik gyorsítótárral, az új DDR, illetve a DDR2-őn alapuló FD-DIMM memóriák támogatásával érkeznek.

Elsőként a Socket F foglalatba szánt négymagos Opteronok jelennek meg 2007 második felében, Deerhound (Vizsla) kódnéven. Ezek a chipek (Opteron 2xx és 8xx) megosztott másodszintű gyorsítótárral, kétcsatornás regisztrált DDR2 memóriavezérlővel érkeznek, mintegy fél évvel az Intel Clovertown névre keresztelt megoldása után, amelyet ugyanazon szegmensbe szánnak. Egy évvel később, 2008 második felében érkezik a második generáció Zamora kódnéven, amelynek képviselői már egy harmadik, szintén megosztott gyorsítótárat, FB-DIMM támogatást és a HyperTransport 3.0 technológiát foglalják magukban.


Az asztali szegmensben 2008 elején debütálnak a négymagos processzorok, Greyhound (Agár) kódnéven. Ezek természetesen a most nyáron debütáló Socket AM2 foglalatba kerülnek. Főbb újdonságaik az Opteronoknál addigra már megismert megosztott gyorsítótár, a DDR2/DDR3 támogatás, illetve a HyperTransport 3.0. Feladatuk az asztali csúcskategória meghódítása, ami nem lesz egyszerű, hiszen - ha minden a terv szerint megy - itt az Intelnek addigra egy éves előnye lesz a Kentsfield chipek révén. Érdekes, hogy az asztali változatokra hasonlít a Cadiz (Opteron 1xx és 2xx) kódnevű család, amelyet azonban az egy-, illetve kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánnak - valószínűleg egy aránylag olcsó megoldást akarnak kihozni, főként a vállalati ügyfelek meghódítása érdekében.

Természetesen a középkategóriában és a mobil megoldásoknál is készülnek a megfelelő változatokkal, ám ezekről még ennyit sem lehet tudni. Valószínűnek tűnik a Socket AM2 és S1 foglalat használata, de az is előfordulhat - akárcsak a felsőbb kategóriákban - hogy egészen új foglalatok látnak majd napvilágot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chappy #22
    Én most lehet veszek kétmagosat, után meg 2009 körül lehet, hogy fejlesztem a gépet teljesen, de sztem ballagásom után veszek lehet egy nagyon komolyat. Ez a gép, ami nekem van (AMD Athlon 64) nagyon jó, és ahhoz képest, hogy mennyi volt, jelentősen csökkent az ára. HAJRÁ AMD!!!
  • BiroAndras #21
    Nem én mondtam, hogy nem számít az 1 év, csak idéztem. Én pont hogy azt mondom, nagyon nem lesz ez jó nekik.
  • dez #20
    Valóban, az, hogy nekünk mennyit számít a 4 mag dolog, illetve az AMD-nek/piac egészének, két különböző dolog.

    Szerintem nem szándékos döntés a részükről. De ha mégis, talán tudják, mit csinálnak. Legalábbis remélem, és a tapasztalatok is erre vallanak.

    Úgy tűnik, az Intel a GHz-mánia után a magszám-mániát fogja nyomni, persze hasonló módon - közben az AMD vakítás helyett dolgozik.
  • [Jakuza] #19
    Nem ilyen egyszeru a helyzet.
    1 ev keslekedes jelentos piaci tervesztest eredmenyezhet.
    Lasd Intel Netburst tech.
    Raadasul a piaci szereplok jelentos sulyat a gazdasagi szegmens adja.
    Egy rossz piaci ellemzessel is milliardokat veszthet a konnyen le ill. fel mozgo piacon a ceg.
    Es akkor azt ne felejtsuk, amit mar leirtam, hogy joreszt nem az otthoni felhasznalokbol elnek ezek a cegek, azok csak a piac jelentektelen hanyadat adjak ki a teljes egeszhez kepest.
    Ezert hibas kijelentes, hogy minek kapkodni, az otthoni felhasznalok ugysem hasznaljak ki.
    A szerver es egyeb piaci szegmensben meg olyan hatranyt konyvelne el a ceg, hogy ugyanolyan visszaeses lenne tapasztalhato, mint az Intelnel az utobbi 1,5 alatt.
    Ami sok-sok milliardra rug.
    Csak ez alatt a 1,5 ev alatt a piac 8%-t vesztette el az Intel, tehat ilyen hibaknak nincs helyuk.
  • BiroAndras #18
    "Nem hiszem, hogy akkora veszteség lenne az AMD-nek, ha egy évvel később lesz 4 magos procijuk."

    Lehet, de 1 vásárlót valszeg vesztenek. Bár végülis 2001 óta csak AMD procim volt, nem árt egy kis változatosság.
  • [Jakuza] #17
    A processzorgyarto cegek bevetelenek nagy resze nem az otthoni felhasznaloktol szarmazik, igy aztan nem idevalo amit irsz.
  • [NST]Cifu #16
    Az átlag otthoni felhasználónak még a kétmagos procikra sincs értelme áttérnie, pedig azok is itt vannak már egy ideje. Nem hiszem, hogy akkora veszteség lenne az AMD-nek, ha egy évvel később lesz 4 magos procijuk. Főleg, hogy még a kétmagos rendszerek sincsenek igazán kihasználva az otthoni gépekben.
  • arty #15
    ez max rövidtávon volt jo, hiszen hosszutávon ezt nem lehetett volna csinálni, csődbemennek és akkor az intel konkurrencia nélkül maradt volna ...

    szal, szép volt, jo volt, de hoszutávon igy jártunk jól, h feljöttek ... :)
  • arty #14
    mennyivel jobb lenne, ha nem lenne konkurrencia és lenne csak intel és csak nvidia ... akkor most vehetnél egy 1.8ghz p4-et, 85ezerért, mellé egy geforce3ast 130 ezerért ...

    a monopolium drágasághoz és a fejlesztések lelassulásához vezet :( gondolom nem akar senki egy T-comot az informatikába ;)
  • GodBadka #13
    A Hyper Transport és a Hyper Threading nem ugyanaz. Max a másodikast kellett kikapcsolni, mivel az első az AMD technológia. Bár javítsatok ki, ha tévedek.