MTI

Egyesül az Alcatel és a Lucent

Bejelentette egyesülését a nagyságra második európai távközlési berendezés-gyártó, a francia Alcatel és az amerikai Lucent Technologies.

Az egyesülés révén 21 milliárd eurós árbevételű cégcsoport jön létre, az új vállalatban az Alcatelnek 60, a Lucentnek 40 százalékos részesedése lesz. Az ügyletet indokolja, hogy a kereslet ugyan nő, de jelenleg már túlkínálat is érezhető a távközlési berendezések piacán. Túl sok gyártó vadászik viszonylag kevesebb vevőre, miután a távközlési vállalatok körében már két éve óta zajlik a konszolidáció, főleg az Egyesült Államokban.

A két vállalat 2001-ben már tervezett egyesülést - akkor az Alcatel alapjában a Lucent száloptikai tevékenységére vetett szemet -, azonban a tárgyalások eredménytelenül végződtek, mert a Lucent, további megfontolás után, elutasította az eredeti elképzelést arról, hogy az egyesült csoportban csak 42 százalékos legyen a részesedése.

A New Jersey-ben bejegyzett Lucent Technologies ebben a negyedévben rontott: előzetes tájékoztatása szerint a bevétele 12 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, 2,05 milliárd dollárra. Az Egyesült Államokban 7 százalékkal, külföldön 20 százalékkal csökkent a bevétele. Az Alcatel ellenben gyorsan tör előre, főleg mert a tavalyi második félévtől fordulat kezdődött a drótnélküli távközlés és az internetes megoldások piacán is, amit a cég új termékekkel is kihasznál, például az "egybecsomagolt" tévé-, telefon- és nagy sebességű internetszolgáltatást lehetővé tévő berendezésekkel.

Az Alcatel adózott eredménye az utolsó negyedévben 344 millió euró volt, meghaladta a harmadik negyedévi 266 milliót és főleg az egy évvel korábbi 7 milliót. Az üzemi eredmény 541 millió euróra gyarapodott a harmadik negyedévi 278 millióhoz és az egy évvel korábbi 466 millióhoz képest. Az utolsó negyedévi eredmények rekordok a vállalat történetében. A nettó bevétel 4,094 milliárd euróra emelkedett a harmadik negyedévi 3,289 milliárdról és 7,5 százalékkal bővült a 2004-es utolsó negyedévi 3,806 milliárdhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!