Gyurkity Péter

Egy éven belül jönnek a négymagos Intelek

Bár még az ikermagos asztali processzorok is csak első lépéseiket teszik a piac meghódítása felé, a processzorgyártók gyorsított ütemben igyekeznek elkészíteni négymagos fejlesztéseiket, amelyek már 2007 elején debütálhatnak.

Az Intel és az AMD szándékairól ismét a tajvani alaplapgyártóktól kiszivárgott hírek jóvoltából kaphatunk új információkat. A DigiTimes ugyanis a gyártókra hivatkozva jelezte, hogy az Intel előbbre hozta a négymagos processzorok megjelenési dátumát, és már a következő év első negyedévében szeretné piacra dobni a Kentsfield kódnévre hallgató chipeket. Mivel az AMD szintén az első három hónapban debütál a K8L sorozattal (a jelenlegi K8 architektúra frissített verziója), egy év múlva is kiélezett versenyre számíthatunk.

Korábban a Kentsfield bemutatkozását 2007 közepére tették, ami azt jelzi, hogy az Intel a négymagos változatokba helyezi reményét, és mindenáron megpróbál vetélytársánál kedvezőbb ajánlatot tenni. A korai megjelenést már a hónap elején megtartott Intel Developer Forum rendezvényen megpendítették, ám a részletekről mélyen hallgattak. Akkor Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és a Digital Enterprise Group vezérigazgatója igyekezett demonstrálni, hogy cége miként tud mind a teljesítményben, mind a fogyasztásban riválisa fölé emelkedni. Beszédéből annyit tudtunk meg, hogy a négymagos asztali chipek 2007 elején mutatkoznak be a nagyközönség előtt.

A Kentsfield processzorokról eddig nem sok információ szivárgott ki. Mivel a Conroe közvetlen utódjáról van szó, nagy valószínűséggel éppen két Conroe mag egybeolvasztásáról van szó, amelyek egyazon szilíciumlapkán foglalnak helyet, 4 vagy 8 MB másodszintű gyorsítótárral. A 65 nanométeres csíkszélességű chipek fő feladata az asztali szegmens meghódítása, az AMD pillanatnyi előnyének eltüntetése lesz. Az első negyedévi megjelenés egyben azt is jelenti, hogy az új zászlóshajók a Windows Vistával nagyjából egy időben rajtolnak, így a fanatikusok számára máris megvan az indok a jelenlegi konfiguráció teljes cseréjére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #33
    "Inkább élvezhetőbb játékok kellenének, nem olyanok amiket két hét után,felrakok a lemagasabb polcra"

    Két hét? Az már egy jó játék. A többség nálam 5 percig tart. Ami viszont igazán jó, azzal akár évekig is játszom (pl. GTA sorozat).
  • [Jakuza] #32
    Miert felejtsuk el ? 3 even keresztul,te es a hozzad hasonlo elvakult fanok istenitettetek.
    Most meg mar el kell felejteni ?
    Emlexem hogy odavoltatok, amikor bejelentette az intel, hogy ez a technologia milyen franko es kozel 10GHzig skalazhato. :P
  • Televan #31
    Hol vagyunk még attól, hogy 4 magos procikat vegyünk.Sok embernek még a 64 Bitre váltás is gondot okoz.
    Hol van az a játék ami eggyátalán kihasználná a 64 bitet.Az AEGIA is csak az idén jelenik meg.Aztán majd jön a 2.0 és 3.0,stb. verzió.Mi meg jól beszippantunk mindig, minden hülyeséget.
    Inkább élvezhetőbb játékok kellenének, nem olyanok amiket két hét után,felrakok a lemagasabb polcra, hogy nehezen érjem el.
    Ez már csak megint parasztvakítás. Vigyázz!...Kész!...Pénz...! hadművelet része.

    Még egy észrevétel. PlayStation2 -re miért tudtak(tudnak még ma is élvezhető játékot csinálni.

    Üdv. És továbbbi jó pénzköltést.
  • Tiberius B #30
    Én inkább úgy mondanám szorozgatnak 2-vel:2,4,8,16,32,64, 128...
  • pentium419 #29
    mármint a 2-t
  • pentium419 #28
    te meg eléggé tájékozatlan vagy conroe-nak kurvára nem nagy a fogyasztása FELEJTSÜK EL A NETBURST-t!!!

    Hedgehunter: négyzetre emelik.
  • BiroAndras #27
    Nem azt mondtam, hogy a régi cuccok is megmaradnak, hanem hogy az újak ára le fog menni. Eddig is voltak extrém drága procik, és eddig is lement az áruk. Miért pont mos változna? Még akkor is volt árcsökkenés, amikor az Intel volt az egyedüli x86 gyártó.
  • Hedgehunter #26
    Milyen lesz a kovetkezo??? Negyzetre emelik vagy csak hozzaadnak kettot....?
  • dez #25
    A korábbiakat nem gyártják tovább, és előbb-utóbb kiürülnek a raktárkészletek. Persze nem 1 nap alatt.
  • [Jakuza] #24
    Persze lopni is lehetne ingyert, de az atlag vasarlo nem tud nagyker netto aron vasarolni.
    S mire eler a vasarloig a cucc, addigra a kinti arakhoz kepest jo 15%-al minimum dragabb lesz.
    Egy szimpla egymagos P4 2600/533 kerul itthon br 27k korul. Ha hozzahasonlitom, hogy kint egy Intel 805 (2x2,66GHz) 28k, az akkor elmond mindent a hazai helyzetrol.