Napi Online

Próbálkozik a Sportingbet

Bár a probléma már fél évtizede ismert, még mindig csak nyilatkozatokkal próbálnak gátat vetni az interneten - újabban egyre több helyen magyar nyelven is - elérhető szerencsejátékok terjedésének az illetékes felügyeleti szervek.

Az internetes szerencsejáték-üzemeltetők közül a legaktívabb a brit Sportingbet Plc, amely honlapján nemcsak vállalja a magyarországi játékosok "beszervezését", hanem a maga eszközeivel küzd is azért, hogy anyaországán kívül máshol is elismerjék tevékenységét.

A Egyesült Királyság bukmékeri engedélyével rendelkező cég azt szeretné elérni, hogy szerencsejáték-kínálatát egyes országokban ne tartsák illegálisnak, ezáltal üldözendőnek - derül ki azokból a válaszokból, amelyeket John Kovacs, a Sportingbet magyarországi területet felügyelő ügyvezető igazgatója adott egy online sajtóbeszélgetésen. Magyarországról eddig összesen 23 185 játékost regisztráltak a Sportingbet részben magyar nyelvű honlapján, amely naponta 800-900 játékos fogad, akik közül 500-600 körülien pókereznek. A regisztrált játékosok száma havonta 2000-2400-al gyarapszik.

A Sportingbet forgalmának növekedése is arra készteti a szerencsejáték-szervező céget, hogy világszerte, de legalább az EU-államokban hivatalosan is elismertesse magát, hogy a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével az egyes tagállamokban hirdethesse szolgáltatásait. Ennek érdekében nemcsak a Európai Unió illetékeseihez fordultak, hanem az egyes tagállamok hatóságaihoz is, ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem például Dániában vagy Franciaországban sem nézik jó szemmel a Sportingbet, illetve a hasonló cégek internetes játékkínálatát. Magyarországon a vállalat az Alkotmánybíróságtól kért állásfoglalást arról, hogy üzleti ajánlata illegálisnak minősül-e.

Teljesen egyértelmű azonban a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) állásfoglalása, amely szerint szerencsejátékokban való részvételre a Magyar Köztársaság területén is hozzáférhető módon kizárólag a Szerencsejáték Felügyelet engedélye alapján lehet legálisan ajánlatokat közzétenni - derül ki Oravecz László, sorsolás- és fogadásengedélyezési és ellenőrzési főosztályvezető tájékoztatásából. Ebből eredően a szerencsejáték-törvény meghatározott paragrafusaira hivatkozó SZF szerint szankcionálható az a személy, aki az itthoni felügyelet engedélyével nem rendelkező cég internetes szerencsejátékában részt vesz.

Ezt azonban az SZF kizárólag olyan jogalanyokkal szemben teheti meg, akik Magyarország területén elérhetők. A szervezet viszont nem bűnüldöző hatóság, ezért jórészt csak reklamálhat, konzultálhat, ismételten sürgetheti egy egységes nemzetközi jogszabály elfogadását, amire egyelőre kevés az esély, hiszen az egyes uniós tagállamok másként ítélik meg a szerencsejátékok jelentőségét, s nincs is jogharmonizációs kötelezettség. További ellentmondás, hogy a külföldi székhelyű, telephelyű és Magyarországon sem képviselettel, sem meghatalmazással nem rendelkező szervezőkkel szemben - joghatóság hiányában - szankcionálási céllal semmilyen magyar hatóság nem járhat el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chipii #4
    Szánalmas, hogy nézed az oddsokat, és mind3 lehetőségre 0.3-0.5tel nagyobb a nyeremény, mint a tippmixen... rablóbanda
  • winnie #3
    ha te lennél az szrt, akkor te is minden eszközt megragadnál.

    az más kérdés, hogy én még mindig csodálkozom azokon, akik gagyitippmixelnek, amikor sokkal jobb oddsokkal, egyes kötésben lehet szinte bármit fogadi itthon.
  • MrPrise #2
    Egyet értek veled.
  • AdaKiller #1
    menjenek a picsbe... miért nem ők csinálták ezt meg először? persze mostmár írigykednek mennyi pénzről maradnak le... így is van nekik annyi bevételük, de ezekszerint az is kevés a góréknak...