Napi Online

Romániából támadják a magyar tévépiacot

Önmaga számára is tisztázatlan jogi helyzetben hirdette meg műholdas műsorterjesztési szolgáltatását a Digi TV, amely dömpingáraival igyekszik betörni a magyar piacra.

Az új szolgáltatás átrendezheti a magyar műsorterjesztési piacot. A korábbi tervek szerint már február 1-jén elindította volna új, Digi TV néven futó országos műholdas műsorterjesztő szolgáltatását a romániai RCS (Romania Cable Systems) tulajdonában lévő EMKTV Kft., amely Magyarország negyedik legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltatója. (Az RCS a nagyváradi Teszári Zoltán tulajdonában van, aki 80 millió dollárnyi vagyonával a leggazdagabb romániai magyar - derül ki az ország 300 leggazdagabb lakosát ismertető kiadványból.) Most viszont a következő olvasható az egyik forgalmazó, a Trinit honlapján: "értesítést kaptunk a Digi TV-től, hogy a vételhez szükséges készülékek kiszállítása körülbelül egy hetet csúszik, így szerződni is csak az után lehetséges".

Információnk szerint a konstrukció a következőképpen működne: az RCS Romániából juttatná el a jeleket a műholdra, amelynek adása aztán Magyarországon egyéni műholdvevő berendezésekkel az egész ország területén fogható lenne. A forgalmazó szerint egy kétéves hűségnyilatkozat megkötése esetén a digitális vevőberendezés a parabolaantennával együtt 21 ezer forintért beszerezhető, s a szolgáltatás ebben az esetben az első évben ingyenes, míg a második esztendőben havi 2700 forintért juthat az előfizető az alapcsomagban található 34 magyar nyelvű tévéműsorhoz.

Ez az összeg viszont jóval alacsonyabb a többi műsorszolgáltató által kért díjaknál, ráadásul a céget még a műhold évi 1-5 millió dolláros bérleti díja, illetve egyéb költségek is terhelik. Az önköltségi ár tehát olyan mértékben haladja meg az előfizetői díjat, hogy az két év alatt milliárdos nagyságrendű veszteséget jelent a vállalkozásnak. Az EMKTV ügyvezetőjét nem sikerült elérnünk, így nem tudtuk meg, mi áll a fenti üzleti elképzelés hátterében.

Szakemberek viszont azt valószínűsítik, hogy ez a lépés jelentősen átrendezi a médiapiacot. A kábeltelevíziós szolgáltatást igénybe vevők körülbelül fele például csak az alapcsomagra fizet elő, ez a réteg pedig az árérzékenysége miatt hátat fordíthat a jelenlegi szolgáltatójának, ami "normális esetben" betudható a verseny velejárójának, ám itt másról lehet szó. (Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Románia még nem tagja az EU-nak, így a tartalomszolgáltatás nem esik a határok nélküli televíziózásról szóló direktíva hatálya alá, ezért fordulhat elő, hogy az alapszolgáltatás részét képezi egy 24 órás pornócsatorna is.)

A fenti konstrukció azonban más kérdéseket is felvet: amíg ugyanis az adást az RCS lövi fel a műholdra, információink szerint a magyar tartalomszolgáltatókkal az EMKTV kötött szerződést. Ebben az esetben viszont e cég tekinthető üzemeltetőnek, ami pedig azt vonja magával, hogy a médiatörvény hatálya alá tartozik. Ebben az esetben viszont a szolgáltatási területe nem haladhatja meg az ország harmadát, így ha országos szolgáltatást folytat, tevékenysége jogszabályba ütközik.

Ha viszont az RCS tekintendő üzemeltetőnek, akkor ugyan kívül esik a magyar törvényeken, de Romániában a magyarországi tevékenységre vonatkozó hatósági engedélyt kellene szereznie. Úgy tudjuk, a cég ilyennel még nem rendelkezik. Vékony Éva, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője lapunknak elmondta, hogy az EMKTV állásfoglalást kért a testülettől arra vonatkozóan, hogy a tevékenysége melyik joghatósághoz tartozik, az ORTT azonban még nem válaszolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • klastrom #7
    http://www.netboard.hu/viewtopic.php?topic=9885
  • oroy_ #6
    www.digitv.ro
  • oroy_ #5
    + www.rcs.ro
  • RoliSoft #4
    kábeltévé: www.rcs.ro
    internet: www.rdslink.ro
    telefon: www.rdstel.ro
  • Luise #3
    román pornó??? na ez érdekes lehet...

    istenem, hova süllyed a világ?!
  • schrank #2
    miről beszélsz a chello internet kábeltévé előfizu nélkül is igénybevehető és a lényeg az ajándék non-stop román pornón van
  • nugarD #1
    Lehet, hogy kakába kerül a chello? Én biztos, hogy átlépnék. A chello már nem tudja, hogy hova emelje az árait. Idővel, ez is biztosan drágul, de akkor is sokkal olcsóbb lenne.