Berta Sándor

Megjelent a Firefox 1.5

Az új változat pár hét híján a történelminek nevezhető 1.0-s verzió után egy esztendővel jelent meg, világszerte egyszerre, szerda hajnalban. A szokásos hibajavítások mellett a fejlesztők számos változtatást hajtottak végre.

A Mozilla Alapítvány munkatársai igyekeztek növelni a program sebességét és stabilitását, még biztonságosabbá akarták tenni a szoftvert, illetve újjászületettek a program frissítési, füles böngészési és a felugró reklámablakok elleni funkciói is. "Látszatra a Firefox 1.5 semmiben sem különbözik az elődeitől. Az igazi változtatásokat a böngészőmotorban hajtottuk végre, a felhasználói felület gyakorlatilag érintetlen maradt" - nyilatkozta Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke. "Igyekeztünk úgy változtatni a funkciókon, hogy az eredeti célkitűzés, miszerint a Firefox egy gyors, stabil, egyszerűen kezelhető és kisméretű böngésző, változatlan maradjon" - mondta a vezető.

Az egyik legfontosabb változtatás a frissítési funkciót érintette. Az 1.5-ös változatban a felhasználó már értesítést kap a biztonsági javításokról, az új változatokról. A frissítőmodul csak az új dolgokat tölti le és integrálja a böngészőbe, nem pedig az egész szoftvert. A Firefox jelenleg Windows, Macintosh és Linux operációs rendszer alatt működik és mintegy 40 nyelven, köztük magyarul érhető el. A program továbbfejlesztett fülfunkciókat is tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a fülecskék újrarendezését. A szoftver már támogatja a CSS 3, az SVG és a DHTML webszabványokat is.

A Mozilla Europe elnöke elárult néhány részletet a fejlesztési ütemtervükből is. E szerint a Firefox 2.0 2006 nyarán fog érkezni és az 1.5-ös verzió motorjára épül majd, de számos újítást fog tartalmazni, például megújul a Kedvencek kezelése. Azonban nem kell jövő nyárig várni a Thunderbird levelezőprogram 1.5-ös változatára, ami a tervek szerint már néhány héten belül elérhető lesz.

"Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy lehetetlen egy olyan alkalmazást létrehozni, amely minden felhasználó igényeit kielégíti, ám reméljük a rendelkezésre álló mintegy 700 bővítőmodul mindenkinek a segítségére lesz böngészője testreszabásában" - zárta szavait Tristan Nitot. Az újdonságokról részletesen az Mozilla weblapján magyarul is olvashatunk.

A Firefox 1.5 angol nyelvű változatának letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noss #79
    opera 'normálisan' +nyittya, de ff másfél menteni akar lemezre...
    tipp: az adott oldalnál van a probléma
  • silanor #78
    Ezt az oldalt pl nem tudom megnyitni az 1.5-os ff-el: http://www.proeditor.net/
    nalatok mukodik? Nekem mindenkeppen le akar valami file-t menteni.
  • FTeR #77
    az senkit nem érdekel, h a w3c validátor mit mond, azt senki nem használja böngészésre :)
  • bmagyarkuti #76
    Hiába vársz rá, az RC3-ad sosem frissül majd 1.5-re, van egy megrázó hírem az RC3 az 1.5.

    RC=Release Candidate=Kiadásra jelölve
    Az utolsó kiadásra jelölvét kiadják, ez van :(

    Ha ez nem elég, nézd meg most a névjegyét az RC3-adnak, alul ezt olvashatod: Gecko/20051111 Firefox/1.5

    Töltsd le a mozilla.com-ról az 1.5-öt, és láss csodát: a névjegyben Gecko/20051111 Firefox/1.5
  • MrCrowley #75
    Há' nemtom, de most egy saját oldal gyártásánál épp az IE nem akar korrekten megjeleníteni. Jah, és W3C validnak találja a CSS-el egyetemben!! Grrr.
  • FTeR #74
    1.5ben megváltozott a renderelés rakat paramétere, a szabványosság jegyében ez nem beállítás kérdése (habár nemtom konkrétan mi a bajod). ettől rakat oldal bekrepál...
  • valamit #73
    nem, ez valami beállítás hiba, mert az 1.0.7-el ment ... szal valami más ez
  • FTeR #72
    találtam vagy 3 újabb oldalt, ami bekrepált az ff1.5 nagy w3c kompatibilitásába.
  • FTeR #71
    itt mire gondolsz? sztem alapból ff semmit nem enged.
    egyébként kérdezz rá az ff topikban (fórum/operációsrendszerek, felhasználói programok/mozilla firefox)
  • FTeR #70
    az DHTML, vagyis javascript (nem java).
    azért lehetnek ilyen elváltozások, mert mozilláék szarnak a kompatibilitásra. ekkora %nál még megtehetik.