Berta Sándor

Mobiltelefon egymillió dollárért

Néhány évvel ezelőtt még státuszszimbólumnak számítottak a mobiltelefonok, azóta azonban mindennapjaink szerves részeivé váltak. De napjainkban is akadnak olyanok, akik szeretnék mobiljukkal elkápráztatni ismerőseiket.

A világ legdrágább mobiltelefonja jelenleg Ausztriában készül. A Peter Aloisson által megálmodott készülék színtiszta aranyból épül és kiegészítésképpen 2950 kék gyémántot is beleépítenek. A nem mindennapi eszköz egy német mobilszolgáltatótól lesz megvásárolható, több mint egymillió dollárért.

Az osztrák szakember - kizárólag megrendelésre - átlagosan évente három ilyen kaliberű szerkezetet épít, amely legkevesebb 30 ezer dollárba kerül. Aloisson - aki egyébként rajong a gyémántokért - munkája során teljesen hagyományos, boltokban kapható mobiltelefonokat épít át egyedi luxuscikkeké. A készülékek műszaki részei, az alkatrészek megmaradnak, csak a külalak alakul át. "A mobilok köznapi eszközökké váltak, azonban ezekből a tárgyakból is kell, hogy legyenek luxusváltozatok, ahogyan például az órákból is vannak egyedi darabok" - nyilatkozta az osztrák szakember.


Persze nem csak Aloisson képviseli egyedül a mobiltelefonok piacán a luxusszegmenst. A Nokia 2002-ben alapította meg Vertu nevű leányvállalatát, ami hasonlóan díszes és drága készülékek fejlesztésével és piacra dobásával foglalkozik. A cég kínálatából nem hiányozhatnak a zafír kijelzők, a gyémántok és az aranyból vagy platinából készült készülékházak sem. Egy Vertu-telefon ára átlagosan ötezer dollár. Ilyen eszközt vásárolt eddig többek között Madonna, Gwyneth Paltrow és Victoria Beckham.

A Nokia leányvállalatának jelenlegi csúcsmodelljét 84 ezer dollárért, korlátozott példányszámban kínálják. Persze nem csak a luxus jellemzi ezeket a telefonokat. "A mi készülékeink akár azt is túlélik, ha áthajt rajtuk egy sportkocsi. Nemcsak a dizájnra, de a tartósságra és a felhasznált alapanyagokra is figyelünk. A mi ügyfeleink azok az emberek, akik a legjobbat akarják megvásárolni mindenből, ami megvehető. Mindegy, hogy az egy autó vagy egy mobiltelefon" - nyilatkozta Kathryn Robinson, a Vertu szóvivője.

Dan Maudsley, a What Mobile nevű brit mobilmagazin újságírója azonban kétségbe vonja Kathryn Robinson állításait. Szerinte a tudásuk alapján ezek korántsem csúcskategóriás készülékek, és csak annyiban különböznek az utcai modellektől, hogy több rajtuk a dísz.

Hazánkban egyértelműen a Nokia termékei közül kerülnek ki a legdrágább mobiltelefonok. A Vodafonenál a 9500-as a legdrágább készülék, potom bruttó 179 990 forintba kerül. A Pannonnál a kártyás telefonok közül szintén egy Nokia, a 6630-as kerül a legtöbbe, bruttó 165 900 Ft forintba, míg a számlás telefonok közül a Nokia 9500 viszi el a pálmát a maga bruttó 228 900 forintos árával. A T-Mobile-nál a Nokia 9300 a legdrágább készülék, kereken bruttó 214 000 forintot kell érte lerakni az asztalra. Azt már döntse el mindenki maga, hogy megéri-e ennyi pénzt kiadni egy mobilért, hiszen nem biztos, hogy - még ha a pénztárcánk engedi is - a hagyományos modelleknél ennyivel jobb terméket kapunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #36
    Oszt műhódassá is teszik? Mer' ha üzleti sielésen vagyok a högyökbe, azt frenkizni akarok a szikrázó havon a még szikrázóbb telefonommal, akkor baszhatom, ha nincse' térerő. Műhódat, meg ipari antennát neki, ami ugyanígy fénylik, azt legalább a hegy alján is látják mi van nálam, ha kihúzom az antennát... :D
  • Cactus #35
    Rondák.
  • Skyline #34
    Ezt mond a 150ezres Nokia N telóknak amik épphogy többet tudnak (fénykép rosszabb,videó jobb,ezenkívül semmimás különbség) mint mondjuk egy k750-es SE ami 70ezer ft:)
    Hja és fél év mulva az N-es nokia mondjuk lesz vagy 50-60ezer pénz míg a SE tartja vastagon az árát általában és nembukjuk a pénzünk felét...Zseniális:)
  • sz4bolcs #33
    De tényleg. Miért gáz nektek, hogy valaki aranyba, és gyémántba fekteti a pénzét? :D
    Ez a telefon értékálló. Ha elavul a belseje, kikaparaod a gyémántot, berakod a kemencébe, és leolvasztod róla az aranyat. :)
  • Skyline #32
    Nos....Arany Motorola,gratulálok..
    A nokia árakról meg annyit hogy az összes telefonjuk egytől egyig árzuhanós tucattelefon,kijönnek drágán (ár érték arány messze a legszarabb a többi gyártóhoz képest) és 1-2 hónap mulva a felére zuhan az ára...
    Egy 100-150ezres nokia tudását más mobilgyártóktól 50-80ig terjedő skálán megkapjuk,és még az áruk is tartósabb...
  • aroncohen #31
    Abszolút igaz(sajnos), de azért megjegyzem nem lehetne ennyi pénzből egy országot sem megmenteni. Ja, és akinek ennyi pénze van azt (sajnos) magával tudja ragadni a csillogás iránti vágy. De az igaz, hogy ha nekem lenne ennyi pénzem, előbb az UNICEFnek adnék aztán vennék valami drágát.
  • KILROY #30
    esz bisztozs mekveszem!!444
  • schrank #29
    ilyet csak a győzikefélék meg a fajtájuk vásárol egy igazi üzletember inkább olyan telefont vesz magának mint amilyent anno a siemens csinált a Bekemnek hogy lefordítja a realmadridos spanyol dumát hívás közbe angolra hogy nekeljen megtanulni spanyolul és az se volt ilyen drága mint ez a "kisebbségi" undormány
  • sz4bolcs #28
    Meg van a lehetőséged rá. :-)
  • nighter #27
    Hát emberek ez az elszomorító az emberiségben, hogy akinek van pénze az minden faszságot megvesz meg luxus körülmények közt él oszt leszarja a másikat oszt a közelében meg éheznek a gyerekek meg családok meg csoro mindenki. Akinek ennyi pénze van az inkább 1 országot fejlesszen fel pl Afganisztánt ott az egész nép éhezik meg nyomorban él oda kellene a pénz nem ilyen faszságokra.
    De ha az ember ilyen hulye hogy inkább maga éljen luxuskorulményben minthogy megsegitsen 1 egész országot és ő is jó korulmények kozott élne kicsit gazdagabban mint az átlag.
    ha ez igy megy tovább ugyis kidoglunk a picsába. MERT OLYAN KURVA NAGY AZ OSSZETARTÁS.