Napi Online

Jöhetnek a termékreklámok Európában is

Az unióban már enyhítettek a burkolt reklámokat korlátozó irányelven, így megszorításokkal ugyan, de lehetővé válhat a kereskedelmi termékek filmbeli szerepeltetése.

Az eszköz térnyerését a digitális televízió terjedése kényszerítheti ki. Az amerikai piacon rendkívül népszerű a product placement, azaz a kereskedelmi termékek filmben történő szerepeltetése. A PQ Media adatai szerint tavaly 3,46 milliárd dollárt költöttek e hirdetési formára, és a szegmens dinamikusan növekszik. Az európai műsorgyártókat ezzel szemben eddig eltiltották a termékelhelyezés minden formájától - burkolt reklámnak minősítve azt -, így jelentős bevételektől estek el.


Fantasztikus négyes - háttérben a Burger King

A nemrégiben módosított uniós irányelv azonban már különbséget tesz a burkolt reklám és a product placement között: az utóbbit engedélyezi abban az esetben, ha a termék megjelenítése nem kirívóan szándékos és nem látványosan reklámcélú, nem indokolatlanul hangsúlyos, illeszkedik a műsor esztétikai jellemzőihez, valamint nem téveszti meg a nézőt - mondta lapunknak Pócsik Ilona.


Neo Nokia mobilt használt
A Reklám Világszövetség magyar tagozatának elnöke szerint elképzelhető, hogy a megengedőbb irányelvnek megfelelően a magyarországi gyakorlatot is átalakítják. A médiatörvény egyelőre nem ismeri a termékelhelyezés fogalmát, így minden olyan eset, ahol egy-egy márka vagy termék népszerűsítése merül fel, burkolt reklámnak minősíthető. A jogszabály szerint a szponzoráció keretében sem kerülhet sor product placementre, mivel ekkor nem jelenhet meg a támogató márka a műsorban. Egyedül a játékműsorok kaptak felmentést, amelyekben bemutathatók a nyereménytárgyak is.

Hirdetői szempontból számos előnye van a termékelhelyezésnek; ezek egyike, hogy a megjelenés eléri a hagyományos reklámot kerülő közönséget is, ráadásul nem csupán a televíziós műsorfolyam során, hanem video- vagy dvd-formátumban is. Amennyiben kreatív szempontból jól helyezik el a terméket a műsorban, az biztosan nem zavarja a nézőt, ellenkező esetben kellemetlen lehet a product placement a filmekben, mégsem annyira, mint a hagyományos reklámblokk, ami magát az alkotást szakítja meg - véli Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.


James Bond Rolexet hord
Az amerikai piacon a termékelhelyezés sikerének elsősorban technológiai alapjai vannak. A digitális televízió megjelenésével lehetővé vált a nézők számára a reklámblokkok kiszűrése, amire a reklámpiac a márkáknak a hagyományostól eltérő megjelenítésével reagált. Kolosi szerint mind európai, mind hazai szinten új szabályozásra van szükség, többek között az újszerű hirdetési formák vonatkozásában is. Ma ugyanis rendkívül nehéz úgy beszélni, illetve műsort készíteni egy adott témáról, hogy abban egyáltalán ne jelenjenek meg termékek vagy márkák. A jelenlegi gyakorlat szerint pedig az Országos Rádió és Televízió Testület csak a fikciós műfajok (mozi- és tévéfilmek) esetén engedélyezi a termékelhelyezést, az ésszerűség határain belül.

Médiapiaci szakértők szerint a product placementet a jelenleg a televízióban hirdető ügyfélkör csaknem teljes egésze kihasználhatná, mindenekelőtt azonban a napi fogyasztási cikkeket gyártó cégek élvezhetnék az új megjelenési forma előnyeit.

A megjelenés költségei egy-egy exkluzív alkalom esetében meghaladnák a jelenlegi reklámkiadásokat, viszont elképzelhető, hogy annál jóval olcsóbban is megoldható lenne a termékek népszerűsítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #36
    Én nem aggódnék a tudatalattira ható reklámoktól. Hogy venné észre a tudatalattid ha még a szemed se bírja követni, még ha tudatosan is keresed a reklámot ? Meg kicsit durva is lenne ha minden ilyen jelentéktelen részletet megőrizne az agy, azért ezt ne nézd ki belőle. (Meg amúgy is, a TV-reklámnál is automatikusan elkapcsolsz, kimész a konyhába, vagy bármi mást csinálsz, kivéve hogy észreveszed a reklámot :))

    Amik viszont jobban aggasztanak:
    - szociális tényező (fúúúj, te nem coca-colát iszol?)
    - mindent elborító reklámhegyek
    - hangos reklámok (buszmegállókban volt 1-2, remélem jól be is tiltották)
    - spam (főleg ha túl sok hülye ül a gép elé, és ez évről évre rosszabb)
    - "hozd el egy haverodat" típusú akciók meg társai
  • winnie #35
    próbáld ki és észre fogod venni, hogy valami felvillan előtted. csekkold a harcosok klubját, ott is észreveszed. ez lejárt lemez.
  • akyyy #34
    nem azért, de sokkal élethűbb a film (sorozat, játék9 ha van beleépítve reklám! pl tökjópofa hogy a Half-Lifeban van automata amiből lehet is veni bármit, de még nagyobbat dobna rajta ha az pl pepsi automata lenne....
    de pl nfsben is száguldozunk kocsival, ott egy hirdetés, akkro az tényleg egy valódi reklám lenne... és egy idő után ha kijön egy patch, frissiti azt a reklámtáblát egy másik termékre..

    amugy abarátok köztben régebben elégé jól elzárták a reklámot is, volt is vhol róla szó, hogy saját cimkéket és dolgokat csinálnak a termékekhez, de manapság már távolról rá lehet ismerni a dolgokra ( szilágyiék Tupperware termékei:C )
  • Cicaguru #33
    nem akartalak untatni titeket

    még talizunk
    sziasztok
  • Cicaguru #32
    De itt nem a megvásárolható termékekről van szó, hanem a más célokból felhasznált egyképkockás felvillantások, és itt az életünkről szóló változásokról van szó amikről nem mi tehetünk. Nem az a kérdés hogy van e ilyen, mert szerintem pl. egy diktatúrikus országban előszeretettel alkalmaznák a dolgot. Csak feltételezés mert nem találtam rá példát a 2000-es évektől. de az ötvenes évektől az ezredfordulóig számtalan példa van a dolgora. Kerssétek, hogy lássátok.
  • Cicaguru #31
    ez nem egyszeri dolog hanem úgymond terápia. És mivel a szemünk minimum 24 képkockát érzékel folyamatosnak eért tudatosan észre sem vesszuk. És mivel a tudatalatti hatással van a tudatos énünkre, de fordítva ez nem igaz, ezért tehetelenek vagyunk. Bár aki tud róla az már megtette az első lépést az immunitás kialakítására a psichoreklámok ellen.
  • winnie #30
    ez szerintem pár éve volt érdekes, az ilyesmi tilos és azonnal le lehet bukni (csak a hülye nem veszi észre). attól, hogy egy denim reklámba anno falikus szimbólumot vágtak be, nekem tuti nem volt kedvem azonnal dugni...
  • Cicaguru #29
    Csak példa volt. De szerintem félelmetes.
    Na sziasztok.
  • Cicaguru #28
    Nem akartam senkit sem felizgatni, csak eljátszottam a gondolattal, tudományos ismereteimre alapozva, hogy mi lenne ha a moziban ezen a módon nem a popcornt reklámoznák, hanem mondjuk a tudatalatti befolyásolására tökéletesen alkalmas reklámokkal befolyásolnák az emberek gondolkodását. Vajon van egy nyomós okod hogy kire szavazol?
  • Cicaguru #27
    Mindenkit üdvözlök!

    Szerintem a rejtett 1 képkockás reklámok a legveszélyesebbek, mert ha belegondol az ember akkor nem is tudsz róla hogy miért szeretsz a moziban pattogatott kukoricát enni. Csak nem azért mert a filmek közben bevillanó egyetlen képkocka, melyen egy doboz popcorn van, és melyet csak a tudatalattink fog fel, észrevehetetlenül kényszerít minket arra hogy legközelebb és egyébként is, vagy azonnal vegyünk popcornt. És ez csak a popcorn. A psichológia széles lehetőségeit vizsgálva a popkorn csak egy porszem a sivatagban.