SG.hu

Egyre jobb itthon az internet elfogadottsága

A számítógép és az internet elfogadottsága és megítélése jellemzően pozitív, a PC-használat elterjedtsége leginkább a fiatalok körében növekedett.

Az informatikai tájékozottság első "lépcsőfokát" a terület alapfogalmainak ismerete jelenti. A BellResearch által végzett átfogó és reprezentatív kutatás eredményei szerint a 8,5 milliós, legalább 15 éves magyarországi lakosságban 89 százalékra tehető azok hányada, akik tudnak az internetről, túlnyomó többségük [85 százalékuk] azt is tudja, mit jelent a világháló. Több más alapfogalom [például e-mail, szoftver, vírus] ismertsége szintén viszonylag magas [60 százalék feletti], míg például a hálózati tűzfalakról a válaszadók 45 százaléka hallott, a Linux ismertsége pedig 37 százalékra tehető. Általánosan igaz, hogy a fogalmakat ismerők legnagyobb része tisztában van azok jelentésével is.


A számítógéppel és az internettel kapcsolatos véleményeket a kutatók skálás kérdésekkel mérték fel. Az 1591 válaszadó mintegy kétharmada úgy véli, hogy a számítógép jelentős mértékben megkönynyíti az emberek életét, míg az "ellentábort" a megkérdezettek mindössze 7 százaléka alkotja. Az arányok jól jelzik az alapvetően pozitív elfogadottságot és elismertséget csakúgy, mint az internet esetében: a válaszadók fele nagyrészt vagy teljes mértékben egyetért azzal, hogy a világhálót használók az élet számos területén előnyben vannak a nem internetezőkkel szemben - az ellenvéleményt itt is csak 9 százalék képviseli.

Az informatikával és az internettel kapcsolatos lakossági képzések terén nem változott számottevő mértékben a helyzet az elmúlt évben. A számítógépről a legalább 15 éves korosztály 63 százaléka semmilyen formában - sem iskolában, sem pedig tanfolyamon vagy autodidakta módon - nem tanult még. Az az érintetteknek több mint a fele [55 százaléka] sajátított el számítástechnikai ismereteket kötelező tantárgy keretében, emellett 14 százalék szakkörben vagy egyéb fakultatív órán.

A lakossági részvétel aránya az internettel kapcsolatos tudásszerzésben alacsonyabb: a válaszadók mindössze 24 százaléka részesült valamilyen képzésben vagy tanult saját szorgalomból; ezen a téren is az iskolai keretek között folyó oktatás az elsődleges - mutatnak rá a BellResearch elemzői.

Személyi számítógépet a 15 év feletti hazai lakosság 39 százaléka, közel 3,4 millió fő használ, a tavalyi adatokkal összevetve ez 4 százalékos emelkedést jelent. A 24 év alatti korosztályban a legelterjedtebb, 85 százalékos a használat, és ebben a körben mérhető a legnagyobb, közel 10 százalékos penetrációnövekedés is. Örvendetes, hogy az elmúlt egy évben a 25-34 és a 35-44 évesek körében is 50 százalék fölé emelkedett a PC-használati arány, a 60 év felettieknek viszont csak 4 százaléka számítógépezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #2
    tok jo
    Mindenki üljön a gép előtt és ki se menjen az utcára idővel. Mert vigyázat mindenre rá lehet szokni. És figyelem "a dohányzás halált okozhat", de szívjuk csak..
  • savior #1
    tok jo
    ha igy halad a dolog hamarosan olyan elterjedt lesz a fiatalok koreben, mint a cigi, vagy az alkohol