Berta Sándor

Katrina - megjelentek az első csalók

A New Orleans és környékét gyakorlatilag teljesen elpusztító hurrikán nyomán nemcsak a segélyszervezetek, a fegyveres bandák és a fosztogatók jelentek meg, hanem a csalók is, akik visszaélnek az adományokkal.

Egy lexingtoni (Kentucky állam) egyedülálló anya felajánlotta az áldozatoknak a szabad szobáját, igaz megemlítette, hogy "elég rendetlen". Egy mechanicsburgi (Pennsylvania) bluesrajongó a hajléktalan zenészeknek kínálta fel az egyik ágyát egy gitárral, egy mikrofonnal és egy erősítővel együtt. Egy alaszkai nő pedig öt áldozatot is befogadna, egyetlen feltétele az, hogy 180 centiméternél alacsonyabbak legyenek, mivel alacsony plafonú a háza. Ezek a rendkívüli szolidaritásról árulkodó hirdetések többnyire az interneten jelennek meg. Hiába állítottak fel a hatóságok menekülttáborokat, érthető, hogy sokan mégis a családiasabb egyéni megoldásokat választják. Így fokozatosan új lakóközösségek alakulnak ki.

Egyre-másra nyílnak meg a hurrikán áldozatainak új lakásokat kínáló portálok is. Szabályos verseny kezd kialakulni ezek között az online oldalak között. Az egyik legnagyobb ilyen portál a www.katrinahousing.org, amit fiatal utahi programozók hoztak létre. Paul Wilson, az oldal egyik létrehozója szerint naponta egymillió látogatót regisztrálnak. Szerdáig a www.katrinahousing.org oldalon már több mint 90 ezer ágy volt található, és segítségével sikerült 3300 áldozatot elhelyezni.

Egy másik portál, a MoveOn.org nevű békemozgalom által üzemeltetett www.hurricanehousing.org a saját bevallása szerint már 200 ezer szabad ágyat ajánl fel. A Futurezone osztrák online hírportál tudósítása szerint az internetes társadalom azonnali segítségnyújtása mellett sajnos máris megjelentek az első online csalók is. Floridai és missouri ügyészek feljelentették több internetes oldal üzemeltetőit is, mert bebizonyosodott, hogy az általuk összegyűjtendő segélyeket még véletlenül sem akarták eljuttatni New Orleansba. A csalók a segélyeket felajánló személyektől elkérték a bank- és hitelkártya-számaikat és azokat megszerezve több embert is megkárosítottak.

Más weboldalak rasszista tartalmat kínáló portálokra irányították az áldozatokat. Az FBI jelenlegi információi szerint körülbelül 2300 olyan oldal van a világhálón, amelyek valamilyen formában segítséget ígérnek a hurrikán túlélőinek és családtagjaiknak. Ezek közül több tucat üzemeltethetői gyanúsíthatók azzal, hogy hasznot próbálnak húzni az adományokból.Terjednek a segélyt ígérő, de maximum vírust hozó vagy phishingoldalakra irányító elektronikus levelek is, amelyekre az amerikai hatóságok szintén igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét.

Az online csalások veszélye olyan jelentős, hogy az amerikai kormány már létre is hozott egy különleges munka- és vizsgálócsoportot, amelynek tagjai között megtalálhatók például az igazságügyi minisztérium és az FBI munkatársai. A csoport célja a csalások megakadályozása, illetve felderítése, valamint az elkövetők letartóztatása és felelősségre vonása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csacsis #10
    De hamarosan nálunk is megszünik. Lásd mostani oktatást: Régen még azt oktatták, segítsünk egymáson. Ma? Valósítsd meg önmagad! Szóval mi is amerika felé közeledünk, és már az érettségi szinvonala úgy néz ki meg is van hozzá. Már csak az első felnőtt generáció hiányzik.
  • Csacsis #9
    Ez olyan mint ha helyben fosztogatnál azzal a külömbséggel, hogy még eggyet rúgsz a károsultakba. Szóval a megoldás ugyan az lenne mint a fosztogatók esetében.
  • sonance #8
    Én csak az embereket sajnálom, Amerikát nagy ívben lesz**om. A világ legnagyobb szennyét termelő ország, ha a természet lecsap, hát ne csodálkozzanak!
  • BiroAndras #7
    Sajnos ez nem így működik.
  • Anteris #6
    megtalálhatnák már a bűnözésért felelős gént, mert ezek a selejtes egyedek csak nyűg az emberiség nyakán...
  • PetruZ #5
    Nem tudom, te hol élsz, de pl. a legutóbbi itthoni tiszai árvizek idején is jelentős méretű (arányait tekintve) megmozdulások voltak itthon is. Hja, hogy a tévében csak azt mutatták, hogy egy-két főmufti ásót ragad két mozdulatig, míg felveszik? Azért volt ott még pár ezer ember, aki önként segített, és semmit sem várt el érte cserébe. Voltak olyan munkáscsapatok, akik az ország másik feléből érkeztek és 2-3 munkanapjukat áldozták fel ingyen azért, hogy segíthessenek.
    Persze utána azért megjelentek a csalók is. A lehúzásokkal, csencselésekkel tarkított újjáépítési botrány máig tart...
  • artschi #4
    egyetértek.
  • MacrosTheBlack #3
    Azért az pozitív az usaban hogy náluk még van önkéntes társadalmi munka, segítenek egymáson, igaz ott nem volt 50 évig lejáratva az egész (önkéntes TSZ-be lépés, kommunista szombat és hasonlók). Nálunk tuti nem lenne ilyen.
  • smv #2
    Ja valami ilyesmit akartam én is mondani, de látom, hogy a véleményemmel nem vagyok egyedül. Elég baj nekik ami történt, nem kellene őket szivatni.
  • Sheltem #1
    Erre megint csak annyit tudok mondani, hogy aki mások kárán akar meggazdagodni vagy csak sima csalásra használja fel a történéseket dögöljön meg az anyjával együtt aki kisz*rta.