Gábor Zoltán

Canon Power Shot G6 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7.1 megapixel (3072 x 2304)
Optikai zoom: 4x (35-140 mm)
Videó rögzítés: 640x480, 15 képkocka/másodperc, max 30mp, hanggal
LCD kijelző: 2", 118 000 pixel
Memóriakártya: CF Type I, II, Microdrive, 32MB mellékelve
Energiaellátás: Lithium-Ion (1390mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: ~140.000Ft,-
Igaz, hogy a Canon a PowerShot G6-ot egy éve jelentette be, de ettől még egy igen érdekes, ha úgy tetszik "hibrid" és sokat dicsért kompakt gépről van szó. Ezért mindenképpen szerettem volna testközelből megtudni, mire képes G5 utóda, a 7.1 megapixeles G6.

Design, ergonómia

A gépet kézbe véve (és az árát ismerve) érezhető, hogy nem kezdőknek, kis pénzű hétvégi fotósoknak szánt kompakt fényképezőről van szó. A váz nagy részben tartalmaz fém borítást, ezzel is hangsúlyozva a gép komolyabb mivoltát. Mégis jó pár furcsaság akad rajta ami megkérdőjelezi a komolyabb felhasználást. A G6 bizony ezüst színben pompázik. Ez az első olyan tulajdonsága, ami egyből feltűnik a vásárlónak, és akiknek fontos, hogy a gépük "komoly" fekete színben pompázzon, az egyből valamelyik vetélytárs felé fordul. Pedig a G6 megérdemel egy második kört is!

A markolata igazán kényelmes, vastag, megmarkolva a gép stabilan tartható. Az exponáló gomb méretes, és szintén kényelmes helyen van, akár a köré épített zoomkapcsoló. Találunk a markolaton egy multifunkciós tárcsát (control dial), ami kétfunkciós kezelést tesz lehetővé, hiszen nyomógombként is funkcionál, így választhatjuk ki például M (manuális) módban, hogy a záridőt vagy a rekszértéket szeretnék változtatni. A váz tetején egy háttérvilágítású LCD kijelző is helyet kapott, ami fotózás közben hasznos információkkal látja el használóját és szép narancssárga színben világíthat, ha úgy szeretnénk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A módtárcsa - a G5-től eltérően - leköltözött a váz hátoldalára, az átnézeti kereső mellé. Ez kinek pozitív, kinek negatív, mindenesetre tényleg könnyen tudjuk a hüvelykujjunkkal forgatni. Mint írtam, a dioptriakorrekciós kereső átnézeti, ezt a megoldást az elődöktől örökölte a gép. Sajnos funkcionalitása egy ilyen komolyabb gépen kérdéses, hiszen csupán a képmező 84%-át mutatja, és semmiféle mellékinformációt nem vetít. Csak erős fényben érdemes használni, mikor az LCD kijelző képét nem látni. Mikor már az egyszerűbb kompakt masinák is elektronikus keresővel rendelkeznek, képtelen vagyok megérteni, miért erőlteti a Canon ezt a megoldást. De legalább nem takarja ki az objektív a keresőkép 20%-át, mint a korábbi G modelleknél tapasztaltuk.

A négyirányú menüvezérlő kapcsoló elég kicsi, ráadásul a SET/OK gomb nem középen, hanem alatta található. A vakupapucstól balra találjuk a vaku működését, a felvétel típusát (sorozatfelvétel, 2 vagy 10 másodperces késleltetés, infra vezérlés) illetve a fénymérést beállító kapcsolókat. Ezek alatt a hátlapon a makro ki-be kapcsoló gomb és a manuális fókusz kapcsolója kapott helyet. A kihajtható és elforgatható LCD kijelző mérete elégséges, felbontása lehetne egy kicsivel nagyobb.

Kezelés, használat

A gép kezelésétől nem voltam elájulva. Mind a bekapcsolás (3mp) mind a képek visszajátszása, illetve a zoommotor igen lassúnak bizonyult. Sorozatfelvételi módban 14 JPEG képet képes készíteni 2kép/másodperc sebességgel. A fotózás közben leggyakrabban használt FUNC kapcsolót (ezzel állíthatjuk az érzékenységet, a digitális effekteket, bracketinget, a vaku fényerejét, illetve a képek méretét és a jpeg tömörítés mértékét) elég szerencsétlen helyre tervezték, a hüvelykujjunkkal csak úgy érhetjük el, ha a markolatot elengedjük. A fehéregyensúlyt (WB) és az expozíció korrekciót a menüvezérlő gombokkal állíthatjuk.

A módtárcsán megtaláljuk a szokásos automata, félautomata és manuális módokat, két saját beállítás használatára szolgáló C1, C2 módot, három motívumprogramot, egy panoráma-segítő módot és a videó módot. A kellemesen egyszerű, átlátható menübe tévedve egy-két érdekesebb opció egyből feltűnik. Az egyik ilyen az ND filter kapcsoló, aminek aktiválására a gép az objektív elé egy szürke szűrőt kattint be, amivel akár nappal is tudunk hosszabb záridővel fényképezni (pl. vízeséseknél ajánlott a használata). A gépet lehet infravörös távirányítóval is vezérelni, és megtaláljuk az ehhez szükséges eszközt a dobozban - jó pont a Canonnak!

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A másik kellemes dolog, hogy a gép képes tömörítetlen RAW állományban elmenteni a képeket, ráadásul RAW + JPEG funkció is bekapcsolható. Továbbá a vakut lehet utasítani, hogy az első ill. a második rekeszre villanjon, lassú szinkron módba is kapcsolhatjuk, és vörös szem effektuscsökkentő módban is működhet. Ha már a vakunál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy közelfényképezésnél az objektív nagyon kitakarja a vaku fényét.

Legrövidebb záridőnek 1/2000-et állíthatunk, de M módban ez az érték csupán F4-es rekeszértéknél és e-fölött használható, mivel ennél tágabb rekesznél a gép csak 1/1250 záridőt enged. Leghosszabb záridőnek csupán 15 mp-et választhatunk, nincs B záridő. Az érzékenységet ISO 50-től 400-ig állíthatjuk és a gép igen jó zajteszt eredményekkel büszkélkedhet. A fehéregyensúly hangolására hat előre eltárolt sémát és két saját beállítást használhatunk.

Természetesen - Canon-os szokás szerint - már a PC-s feldolgozás előtt különféle digitális effektekkel színezhetjük képeinket (élénk vagy kevésbé élénk színek, kevésbé éles, szépia vagy fekete fehér kép). A gépet egy igen komoly, 1390 mAh-s akkumulátor tartja működésben, ami a kategóriában az egyik leghosszabb készenléti időt biztosítja a G6-nak (több mint 5 óra, bekapcsolt LCD-vel)! Sajnos videó módban nem kápráztat el minket a masina, mivel maximum 30 mp-et enged rögzíteni, 15 kép/másodperces sebességgel, ami mai viszonylatban már kevés.

Képminőség

Az objektív egy igen jó képességekkel megáldott szerkezet, fényereje wide állásban F2.0 míg tele állásban F3.0, sok panasz nem lehet rá. A kontrasztos részeknél csak a széleken láthatunk némi lila elszíneződést, de ez felettébb elhanyagolható. A beépített zajszűrő program kiválóan redukálja a zajt még ISO100-nál is, de szokás szerint 200-as érzékenységnél már ne számítsunk kiemelkedő képminőségre.

Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített képek

Klikk ide! Klikk ide!
Motívumprogrammal készített éjszakai felvétel balra, illetve éjszakai videófelvétel jobbra

Makro módban a gép legkisebb fókusztávolsága 5 cm lehet. Mivel az AF eléggé gyengén muzsikál, ezért ajánlott manuálisan beállítani az élességet ott ahol ez lehetséges, de az AF segédfény ebben nem fog nekünk segíteni, mert ilyen közeli témáknál már túlságosan a kép szélére kerül. Super makro módban is fényképezhetünk, viszont ilyenkor csak nagylátószögben makrózhatunk, illetve a felbontást 3 mpx-re redukálja a gép. A beltéri nagylátószögű képen látható egy kis sötétedés a kép sarkainál, amit a vaku számlájára lehet írni, nem az objektív vignettál. A képminőség, a színek, a részletesség mind meggyőző összképet adnak.

Klikk ide! Klikk ide!
A G6 makro teljesítménye - a jobb oldali kép super makro módban készült

Klikk ide! Klikk ide!
Vakuval készített beltéri képek nagylátószögű és tele állásban

Klikk ide!
Az érzékelő által termelt képzaj mértéke

Összegzés

A Canon Power Shot G6 a kezembe fogott masinák közül külsőleg nem a legszebb, legpraktikusabb kompakt fényképezőgép. A használhatatlan átnézeti kereső, a gép lassú működése és magas ára nem teszi a legvonzóbb választássá a G6-ot, ellenben képminősége kárpótolhat bárkit, aki ezt a gépet választja. Nyugodt, meggondolt, haladó természetfotósok hű társa lehet, de a hétvégi fotósoknak nem kimondottan ez a gép való.

Előnyök, hátrányok
+ jó minőségű objektív
+ jó képminőség
+ távirányító
+ jó markolat
+ RAW
- átnézeti kereső
- lassú AF és menü
- gyenge videó képesség
- drága

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GreKom #4
    Roger That
  • stukov #3
    Grekom a cs-ből? Heló:)
  • Blasta #2
    Hát a fene tudja.
    A G6 7.1mpx-en ezzel az obival elég szép eredményre képes, szakértő kezekben!
    Az S2 ilyen ALL ROUND gép inkább, nem kell nagyon érteni hozzá.
    Ez nem jó mindenre, lassabb, nyögvenyelősebb, videózni gyenge, de szebb képeket készít az S2-nél. Meg drágább is... :-)
  • GreKom #1
    Akkor már inkább PowerShot S2 IS - nem ??