Budai Péter

Nyárvégi Canon fényképezőgép-zápor

Az őszi Photokina szakkiállítás közeledtével egyre több digitális fényképezőgép bejelentése történt meg a napokban. A Canon sem volt rest, egyszerre négy kompakt, egy tükörreflexes digitális fényképezőt, valamint két új digitális objektívet jelentett be. Ezek körül most nézzük a kompakt gépeket.

A belépő szintű Canon Powershot A400 a cég régi sorozatának új darabja. Elődei mindig a cég legegyszerűbb gépcsaládját képviselték. Most sincs ez másként, bár a gép korántsem mondható csekély tudásúnak. A 3 millió pixel felbontású CCD képérzékelő elé egy 2,2x zoomal ellátott objektív került. Az optikai zoom lehetősége eleddig nem volt lehetséges az AXXX sorozatú Canon gépeknél. A zoom 45-100 mm-nek megfelelő tartományban működik, így nagylátószögű képek készítésére nem, de például portréfotózásra már alkalmas lehet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Canon Powershot A400 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Élességállítása minimum 5 cm-es tárgytávolságot tesz lehetővé. Ezen felül lehetőségünk van 3 fajta fénymérés, a fehéregyensúly, vagy az érzékenység ISO 50-400 közötti állítására is. Nyolc téma mód áll rendelkezésére a kevésbé kísérletező kedvűeknek, köztük a vízalatti is, mely arra utal, hogy a gép opcionálisan megvásárolt vízálló házba is tehető. Fotóinkat az 1,5" méretű, 115 ezer képpontos LCD kijelzőn vagy videó kimeneten keresztül TV-n nézhetjük vissza. A képek tárolására SD kártya szolgál, melyből egy 16 MB-os jár a gép mellé.

Ára 180 dollár környékén várható és 4 féle színben lesz kapható: ezüst, égkék, tavaszi zöld és naplemente arany.

A világ egyik legkedveltebb gépcsaládja a Canon kétjegyű A-sorozata, melyet olyan, népszerű elődök neve fémjelez, mint az A40, az A60, vagy a 4 megapixeles A80. Utóbbi modell lecserélésére hivatott a most bejelentett Powershot A95. Újdonságot főként csak a felbontás terén tapasztalhatunk.

A pontosan egy év elteltével bejelentett új gép 5 megapixeles CCD képérzékelőt kapott, mely előtt egy 38-114 mm-nek megfelelő, azaz 3x-os zoomátfogású optika dolgozik. Digitális zoom terén az eddigi 3,2x helyett 4,1x áll rendelkezésünkre. Az utód immár 640x480 képpontos videók felvételére is alkalmas, bár csak 10 fps sebességgel és 30 másodperc hosszan. Sorozatképeket némileg gyorsabban, 2 fps helyett 2,4 fps-sel készíthetünk, de ezzel a sebességgel csak harmadannyit, maximum 5 képet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Canon Powershot A95 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Bővült a témamódok köre, így mostantól 14 szituációfüggő beállítás közül választhatunk, de emellett elődjéhez hasonlóan manuálisan is állíthatunk mindent, és maradt a közkedvelt, kihajtható LCD monitor is, de némileg nagyobb méretben, 1,8"-os átmérővel. A fényképezőgép CompactFlash I. kártyát fogad, melyből most kétszer akkorát 32 MB kapacitásút kapunk. Méretben, külcsínben szinte egyforma a két gép. Az új modell 2 milliméterrel szélesebb és így 15 grammal nehezebb a maga 250 grammos súlyával. Megjelenése szeptemberben várható kb. 400 dolláros nyitóáron.

A kompakt, fémházas S-sorozat legújabb darabja a Powershot S70, amely elsősorban 7 megapixeles felbontásával kíván érvényesülni. Ezen tulajdonságával egyébként a bronzérmet szerezte meg a kompakt gépek között a Sony és a Pentax 7 megapixeles gépei mögött.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Canon Powershot S70 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az újdonságok sora a megnövelt felbontáson túl lényegében ki is merült, hiszen az S70 ugyanazon képességekre hivatott, mint 5 megapixeles elődje az S60. Az előd komoly előnyét jelentő, nagylátószögű 28-100 mm-es optika mellett talán még a sorozatfényképezés említhető, mely ugyanúgy 2 fps sebességet hoz, mint elődjénél, de 8 helyett akár 15 kép hosszan. A 7 megapixeles S70 szeptembertől kapható, nagyjából 600 dollár körüli áron.

A Canon G-sorozata sokáig a cég legkomolyabb kompakt gépeit jelentette, ezt a titulust a sorozat legjobbjának számító G5-től az év elején megjelent Pro 1 orozta el. A G sorozat további fejlesztését így hatalmas kérdőjel árnyékolta be, de a most bejelentett G6-tal a bizonytalanság már a múlté.

A fényképező fő jellemzője a 7 megapixeles felbontás. Ezzel felfér az előbb tárgyalt S70 mellé a dobogó harmadik fokára, de egyben a világ első, komolyabb kompakt gépe ezzel a felbontással. (Megjegyzendő, hogy a Pro 1 8 megapixeles) A fém-műanyag házban a korábbi modelleknél megszokott 4x-es optikai zoomot találjuk, mely 35-140 mm-nek megfelelő tartományban működik, mindezt kiváló fényerővel (F2.0-3.0). Természetesen a G6-nál is bármilyen beállítást manuálisan elvégezhetünk, de automata funkciókat is kapunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Canon G6 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Képességei terén nagyrészt a G5-nél megszokott funkciókat kapjuk. A sorozatfényképezés itt is csaknem dupla olyan hosszan, 14 kép hosszig folytatható, a leggyorsabb állásban, de némileg lassabb sebességgel, az eddigi 2,4 fps helyett 2 fps-sel. Nőtt viszont az LCD kijelző mérete, mégpedig 2" átmérőre és természetesen maradt a kihajtható, forgatható tulajdonsága. Maradt a CompactFlash I és II. Kártyák valamint a MicroDrive meghajtók támogatása is. A gép megvásárlásával egy 32 MB-os CF kártyával, saját lítiumion akkumulátorral, valamint töltővel leszünk gazdagabbak.

A gép méretében és külalakjában némi változtatás történt. A szélessége mintegy 1,6 cm-rel rövidebb, így súlya is csekélyebb, akkumulátor nélkül 380 gramm. A gép várható nyitóára kb. 700 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #7
    jaja canon rulz... a400.. kicsit sajnálom h leminősítette belépőszintűnek, mert kategoriája alapján sokkal többet tud mint a hasonló árkategoriájú modellek! Viszont még így 1év elteltével is jó modell, csak azon csodálkozok h mivel ez is tud videót mért nem került be az adatlapjába? vagy itt még olyat nem néztek ?:D
  • PResident Evil #6
    Canon iz da best... A75 ;)
  • Cat #5
    nagyobb optikai zoomnál csökkenne a fényerő és romlana a képminőség, ezt ellensulyozandó nagyobb objektiv kéne, ami meg megdrágitaná az egészet
  • gz8 #4
    Én teljesen elégedett vagyok az én kis A80-asommal!

    Mindazonáltal jobb lenne, ha nem digitális, hanem optikai zoomra gyúrnának, de hozzáértők szerint 2x-es digitális zoom fölött már ugyanúgy zajos a kép, szóval nem oszt, nem szoroz...
  • ThomasTheKoRner #3
    Szerintem 3 Mp is de mindegy...
    Az viszont egyértelmüen látszik hogy a canon szándékosan nem fejleszti ezeket a gépeket semmilyen irányba,mert már így is túl sokat tudnak a saját árkategóriájukhoz képest!
    A60-->A70 semmi fejlődés csak nagyobb ccd
    A65-->A75 Szintén semmi forradalmi újitás,csak néhány apróság
    A80-nál ugye bejött a kihajtahtó lcd,amit a 85 nél meg már elhagytak most meg a 95-nél újra itt van,csak nagyobb ccd-vel.
    Szvsz aki legalább egy A70-es géppel rendelkezik semmi értelem hogy cseréljen bármelyikre is,mert 0 fejlődés van a generációk között.
    Azon viszont jókat röhögök amikor ilyeneket hangsúlyoznak ki egy-egy új terméknél:
    " Digitális zoom terén az eddigi 3,2x helyett 4,1x áll rendelkezésünkre."
    Ez már valami!
  • Sheltem #2
    Nekem A80 van, de nem igazán látom értelmét A95re cserélni. A picit nagyobb LCD hasznos(pláne manuális fókuszállításnál), de kb ugyanazt tudja ahogy elnézem, 4mpixel meg sztem kompakt gépeknél bőven elég.