Marsi Tamás

Canon Digital Ixus 50 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 5 megapixel (2592x1944)
Optikai zoom: 3x-os (35-105 mm)
Videó rögzítés: : 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2", 118 000 pixel
Memóriakártya: SD
Energiaellátás: Li-ion akku (760 mAh, gyárilag mellékelve)
A Canon februárban jelentette be a Digital Ixus 50 névre keresztelt ultrakompakt fényképezőjét, amiben a gyártó komolyabb tükörreflexes gépeiből is ismert DIGIC II képfeldolgozó processzor dolgozik.

Design, ergonómia

Kellemes élményben volt részem, mikor a gépet először vettem a kezembe, ugyanis a gépváz rozsdamentes acélból készült, kis méretéhez képest megfelelő súlyt és stabilitást biztosítva. A szürke szín elegáns külsőt ad a fényképezőgépnek. A gép hátoldalán jobbra egy markolatra emlékeztető bütyök van, amit az átlagos méretű kezemmel nem tudtam kényelmesen használni. Alul megtalálható az állványmenet - szintén fémből. Egyedüli műanyag elem az akku és a memóriakártya helyének fedele.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 2 colos LCD kijelző a gép méretéhez (86x53x21 mm) képest is nagy, kontrasztos, jól használható. A kijelző melletti DISP gomb nyomvatartásával további fényerőt kapunk, ami jól jöhet erős fényben való fotózáskor. Átnézeti kereső ezen a gépen is van, a leendő kép kb. 80%-át mutatja, ezért komponálásra nem igazán alkalmas. E mellett találjuk az AF segédfény lámpáját, melynek segítségével az élességállítás kevés fénynél is viszonylag hamar megtörténik. Az apró bekacsoló gomb mellett helyezkedik el a kioldógomb és az azt körülölelő zoomkar. A gép agya a Canon Digic II képfeldolgozó processzora, ami villámgyos működést biztosít, bekacsolás után alig két másodperccel a gép felvételre kész.

Kezelés, használat

Összesen nyolc kezelőgomb áll rendelkezésünkre a menükben való barangoláshoz. Az Ixus 50 menürendszere átgondolt, használata könnyen elsajátítható. 21 nyelvből válogathatunk, a hazai közönség legnagyobb örömére magyar nyelv is választható.

A szokásos automata mód mellett (amikor minden felvételi értéket a gép állít be) manuális felvételi mód is választható, de a rekesztértéket és a zársebességet ilyenkor is az automatika állítja be. Ebben a módban lehetőség van expozíció-korrekcióra +/-2 fényértékig, 1/3-ad lépésenként. Az automata fehéregyensúly mellett további öt gyári és egy saját magunk által beállított használható. A fényérzékenységet ISO 50 és 400 között változtathatjuk. Hat motívumprogram segíti a kezdő fotósokat: digitális makró, portré, éjszakai felvétel, belső tér és vízalatti felvétel - a géphez természetesen vízalatti tok is kapható. Hasznos motívumprogram lehet gyorsmozgású témák megörökítésére a Kids & Pets, azaz gyerekek és állatok. Ilyenkor az élességet valóban gyorsabban állítja be az automatika.

Mivel a gép mérete igen kicsi, így a vaku az optika középtengelyétől alig 3 centiméterre kapott helyett. A vörösszemhatás elkerülésére elővillanthatunk, de lehetőségünk van külső vaku (Canon HF-DC1) csatlakoztatására is, ami az ultrakompakt kategóriában ritka lehetőségnek számít.

A maga kategóriájában az Ixus 50 makrófelvételi képessége átlagosnak mondható. Wide állásban makrózva a gép villámgyorsan állítja be az élességet, tele állásban azonban ez a folyamat akár 1-2 másodpercet is igénybe vehet, és ekkor sem biztos, hogy valóban éles képet kapunk. Kevés fénynél, tele állásban gyakran előfordult, hogy négy vagy ötödszöri kísérletre sikerült csak élességet állítani. További, maximum 4x-es nagyítás érhető el a digiális makró funkció bekapcsolásával, ez a mód azonban jelentős minőségromlást eredményez.

Klikk ide! Klikk ide!
Balra: makrófelvétel, jobbra: digitális makró

Videófelvétel készítésére is van lehetőségünk, háromféle minőségben. 640x480-as felbontásban legfeljebb 30 kép/másodperc, 320x240-es felbontásban viszont egy percen keresztül 60 kép/másodperc sebességgel rögzíthetjük mozgóképeinket. Az elkészült videók AVI formátumban kerülnek a memóriakártyára.

Visszajátszás (Playback) módban a képek között egyesével, tizesével, sőt százasával is ugrálhatunk, valamint a felvételkészítés dátuma alapján is kereshetünk. A képekbe maximum 10-szeresen nagyíthatunk bele. Az aktuális kép felvételi információit apró ikonok szemléltetik, azonban se a használt záridőt, se a rekeszértéket nem mutatja. A kártyára mentett videófelvételeket számítógép nélkül is vághatjuk, akár új állományként elmenthetjük, vagy a régit felülírhatjuk. A PictBridge funkció közvetlen nyomtatást tesz lehetővé, számítógép használata nélkül.

Képminőség

Az Ixus 50-et 3-szoros zoomátfogású, 6 lencsetagot 5 csoportban tartalmazó objektívvel szerelték fel. Kisfilmes rendszerben számolva ez 35-105 mm-t jelent. Fényereje átlagos (f2,8-f4,9). Az 1/ 2,5 colos képérzékelő alacsony ISO értéknél (50-100) az átlagosnál alacsonyabb képzajt termel. Magasabb érzékenységen (ISO 200-400) már sűrűsödnek a színes pontok, de még élvezhető minőségű képet kapunk. Egy átlagos méretű 10x15-ös papírképen pedig egyáltalán nem feltűnő a zaj.

A felvételek részletgazdagok, élesek, a kontrasztosabb részeken minimális kromatikus aberráció figyelhető meg. Bár a színhelyességre alapból sem lehet túl sok rosszat mondani, a My Color funkció további lehetőségeket ad saját színbeállítások eszközölésére. Lehetőségünk van a három alapszín (piros, zöld, kék) élénkebbé tételére, a képek színét igazíthatjuk a portréalanyunk bőrszínéhez, és akár fotózhatunk úgy is, mintha diafilmre dolgoznánk. További funkció a Color Swap (színcsere), illetve a Color Accent, amivel egy kiválasztott szín kivételével az összes szín fekete-fehérré varázsolható, számítógépes képszekesztő programok használata nélkül. Ezek a beállítások videófelvétel készítése közben is ugyanúgy használhatóak.

Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített képek

Klikk ide! Klikk ide!
Balra: éjszakai motívumprogrammal készített felvétel
Jobbra: Color Accent módban készült felvétel


Klikk ide! Klikk ide!
Műfénynél készített képek vaku nélkül és vakuval

Klikk ide!
Az Ixus 50 ISO tesztje


Összegzés

Az 5 megapixeles felbontás, a nagyméretű kijelző, az elegáns fém ház és a rengeteg funkció kissé magas ára ellenére méltó versenytársá teszi a fényképezőgépet az ultra-kompakt kategóriában. Madárfotózásra ugyan nem alkalmas - nem is erre találták ki -, de családi összejöveteleken, bulikon, utazáskor tökéletes partner az Ixus 50.

Előnyök, hátrányok
+ acél váz
+ DIGIC II processzor
+ AF segédfény
+ magyar nyelvű menü
- rossz fogás

A fényképezőgépet a Fotomarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ifi13 #12
    Keresek letöltési lehetőséget egy Canon Ixus 65 gép használatához magyar nyelven, mert az enyém német!(Ajándék)Tud valaki segíteni!
  • Cat #11
    szerintem lassu a memóriakártya - megtelik a puffer, és nem tudja olyan gyorsan kiirni, mint amilyen gyorsan rögzít a gép.
  • quato #10
    Tegnap vettem egy Canon IXUS 40-et, 64 ezer Ft-ért. Kipróbáltam, nagyon tetszik, de egy valami aggaszt.
    Ha 640*480-ban, 30 FPS-ben akarok felvenni kis videót, akkor a 10. mp-ben megjelenik egy kis piros felkiáltójel, és kb. a 19-20 mp-ben leáll, és csak ennyit vesz fel. A használati utasításában és a paramétereiben is az van írva, hogy a kártya kapacitásáig vesz fel ilyen minőségben is. Mi lehet a probléma?
    Az a szar útmutató pedig nem írja, hogy a piros felkiáltójel mit is jelent. Kipróbáltam egy másik 256 Mb-os SD kártyával is, de az eredmény ugyanaz.
  • KM #9
    Oksa!
  • CSOCSO #8
    csak vicceltem.. termeszetesen nem szar a gep. bar en inkabb az SD50 re gyurok ra (ixus 70?)
  • CSOCSO #7
    csitt!!!:D
  • KM #6
    Miért lenne ez "szar"?
    Arra jó amire tervezték...
  • Blasta #5
    :-))))))))))

    Csocsokám, madárfotózás alatt általában nem a tengerparton ezrével nyüzsgő, nem éppen félénk sirályok fotózását értik.
  • CSOCSO #4
    "Madárfotózásra ugyan nem alkalmas"

    akkor a 400 as ixusom pisztos jobb mint ez a szar:

    siraly 1

    siraly 2
  • Blasta #3
    Nem nagyon értelek.

    "Összegzés: A Canon Digital Ixus 50 minden elvárható feladatát becsületesen teljesítette, makrófotózásnál és videózásnál pedig ugyancsak meglepett minket. Azoknak, akik egy mindenhova kényelmesen magukkal vihető ultrakompakt gépet keresnek, bátran tudjuk ajánlani, mint ahogy boldogok lesznek vele azok is, akik csak szeretnék azzal bosszantani ismerőseiket, hogy az ingzsebükből előhúzott fényképezőgép csaknem ugyanígy teljesít, mint az ő videokamerájuk."

    Az index cikk többi részében sincs különösebb ellentmondás. Mellesleg ahány cikkíró, annyi vélemény, de itt szó nincs szvsz a "pont ellenkezőjéről".