MTI

Biogázerőmű épül Tatabányán

Tatabányán építi fel első biogázelőállító és -hasznosító üzemét a Biogas-Energy Kft., amely Magyarországon 20 további üzem létesítését tervezi.

Földvári Péter, a társaság ügyvezetője elmondta: a 3 milliárd forintot meghaladó beruházás környezeti hatástanulmánya elkészült, a társaság az építési engedélyt várhatóan novemberben megkapja, és még az idén megkezdik az üzem építését, 2006 végi üzembehelyezéssel. A létesítmény Tatabánya külterületén, a Bánhidai hűtőtó mellett épül fel.

A lakott területtől az üzem távol esik, a telephelytől szélirányban négy kilométerre van a legközelebbi ház. A termelés a kinyerendő metángáz miatt teljesen zárt, károsanyag kibocsátása nem lesz. A bevitt anyagokat zárt rakterű járművekben szállítják, ezért nem lesz bűz. Az üzem naponta 350-400 tonna mezőgazdasági és állattenyésztési szerves hulladékot dolgoz majd fel. A telep 3 megawatt villamos- és 3,5 megawatt hőenergia termelésére lesz képes, a hő egyharmadát maga a biogáz üzem használja fel, a fennmaradó részt értékesítik. A 10 000 háztartás ellátására elegendő villamosenergiát a helyi és az országos hálózatba táplálják, garantált áron való átvételét jogszabályok rögzítik.

A tatabányai projektet a Duna Kft. fejleszti, partnere a Biopetrol Kft. és a projekttársaságként létrehozott Biogas-Energy Kft. A Biogas-Energy Kft. a Biopetrol Környezettechnikai Kft. és a Consorg 90 Tanácsadó és Befektetésszervező Kft. által létrehozott társaság.

A Biopetrol Kft. Magyarország egyik vezető környezetvédelemi vállalkozása. Dolgozóinak száma 145 fő, éves nettó forgalma meghaladja az 1,5 milliárd forintot. A társaság székhelye Szegeden van, régióközpontjai Budapesten és Győrben találhatók. Tatabányán 1997-ben létesített veszélyeshulladék-gyűjtő és -ártalmatlanító telephelyet, ahol évente 62 000 tonna veszélyes hulladékot és 37 000 tonna nem veszélyes hulladékot ártalmatlanít és hasznosít újra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GulaSoft #5
    Ja csak építeni kell egy szibéria méretű erőművet, annyi betonból, amennyinek az előállításához két szibéria méretű metengáztelep energiája kell.
  • [HUN]Stanlee #4
    Emberek, ez az eromu bazsott nagy:-) es nem rentabilis. a befektetett penz, ha nem kell semmire kolteniuk, majd 12 ev alatt jon vissza, es egy biogaz uzem 20 evre van tervezve.
    De orulok neki, hogy terveznek. Es tervezni mar sokan terveznek otthon uzemet, csak senkinek nincs ra penze...
  • jefferson83 #3
    Persze,ott is megemlítettem ezt a fajta lehetőséget :) Itt Tatabányán is az volt a baj, hogy már vagy 4 éve csak beszéltek róla, most végre látni is lehet majd valamit. Persze mindenhez idő kell.
  • bobey #2
    Tessék! A múltkor mindenki azon aggódott, hogy olvad Szibéria. Ugye, hogy lehet annak a Metán gáznak hasznát venni?!
  • jefferson83 #1
    Végre elindult valami,