Budai Péter

Nyárvégi Canon termékszüret

Egyszerre kilenc új digitális fényképezőgépet, két objektívet és egy vakut jelentett be a a Canon. A fényképezőgépek a kezdőtől a profi "kisfilmes" kategóriáig minden fotós igényt kielégítenek.

PowerShot IXUS i Zoom

Az újdonságok legkisebbje a mobiltelefon méretű PowerShot IXUS i Zoom. Elődjétől az IXUS i5 től csupán lekerekített formáiban különbözik, valamint abban, hogy ezt a típust már 2,4x-es optikai zoommal látták el. Az 5 megapixel felbontású IXUS i Zoom koromfekete, szahara arany, vörösáfonya és "ultra-ibolya" színekben lesz kapható ősztől, nagyjából 400 dolláros nyitóáron.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Canon PowerShot A410

A PowerShot A400 utódja az A410 modell, mely 3 megapixeles felbontása mellé a legmodernebb DIGIC II. Processzort és kissé hosszabb, (3,2x-es) zoomot kapott. Újdonság még a kisebb méretű, kissé áttervezett kinézetű váz és az 5 pontos autofókusz is, az előd 9 pontos fókuszához képest . A PowerShot A410 ára körülbelül 150 dollár lesz.

Klikk ide! Klikk ide!

Canon Powershot A610 és A620

Az idehaza is rendkívül népszerű Powershot A95 is utódokra lelt. Az A610 és A620-ra keresztelt szerkezetek 5 és 7 megapixeles felbontást tudnak 4x-es optikai zoom mellett (35-140 mm-rel ekvivalens). A két modell közötti különbség ezen kívül csak a sorozat sebességében mutatkozik, ugyanis az A610 2,4 az A620 pedig 1,9 fps sebességű képsorozatra képes, a memóriakártya teljes kapacitása terhére.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mindkét gép az előd kihajtható LCD-jét örökölte, amely esetükben 2" képátlójú. A fotók feldolgozásáért DIGIC II processzor felel és mindkét fényképezőgéppel rögzíthetünk videót hanggal, melynek mérete maximum 640x480 képpont, sebessége pedig 30 fps lehet. A 9 pontos autofókusz, vagy az 1cm-es makroközelpont is sajátossága ezen masináknak. A számítógépes kommunikáció USB 2.0 Hi Speed kapcsolattal lehetséges. Az A610 és A620 megjelenése néhány hét múlva esedékes, 300 és 400 dolláros bevezető áron.

Canon S80

Az S-sorozat vezető modellje az S80 lesz, amely 8 megapixeles felbontással és egyészen egyedülálló, 1024x768 képpontos videófelvételi képességgel rendelkezik. Ebben a méretben azonban csak 15 fps sebességgel használható a gép, de kisebb videófelbontást választva elérhető a 30 fps is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A gép elődjéhez hasonlóan meglehetősen nagy, 28 mm ekvivalens látószöget biztosít. Hátsó kijelzőjének méretét 2,5"-re növelték és e gépben is DIGIC II feldolgozó processzort, valamint USB 2.0 kapcsolatot találunk. Némi visszalépés azonban, hogy a választható képformátumok közül ez alkalommal kimaradt a RAW mentésének lehetősége. A PowerShot S80 550 dollár körüli nyitóáron kerül forgalomba.

Canon IXUS 55 és IXUS 750

A Canon ultrakompakt szériáját jelentő fémvázas IXUS család az IXUS 55 és IXUS 750 modellekkel gazdagodott. Az 5 és 7 megapixeles fényképezőgépek 640x480 képpontos, 30 fps sebességű videófelvételre képesek, optikai zoomátfogásuk 3x-os. Az IXUS 55 3 cm-es, nagyobb társa 5 cm-es makró közelponttal büszkélkedhet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen mindkét gépben DIGIC II processzor működik és az új trendnek megfelelően nagyobb, 2,5" méretű LCD-t kaptak. A fényképezők SD-memóriakártyát használnak, melyből a kisebb modellhez 16 MB-os, a nagyobbhoz pedig egy 32 MB-os jár. A csomag része a lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő is. Az IXUS 55 és IXUS 750 ára 400 és 500 dollár között mozog.

Canon EOS 5D

Nagy találgatás előzte meg a Canon legújabb DSLR-jének, az EOS 5D jöttét, és a pletykáknak igazuk volt. Az 5D egy új kategóriát teremtett a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán, kitöltve a professzionális és a középkategóriás gépek közötti űrt.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy egy viszonylag kompakt méretű (nagyjából EOS 10D-20D nagyságú) vázba teljes kisfilmes képkocka méretű, azaz nagyjából 36x24 mm-es képérzékelőt szereltek. Ezzel a DSLR gépek legtöbbet szidott hátrányát, a kisebb érzékelő miatti szűkebb képkivágást elfelejthetjük. Emiatt a kisebb képkört rajzoló EF-S szabványú objektívek ezen a gépen nem használhatók, csak a Canon hagyományos EF optikái.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az érzékelő felbontása 13,3 millió pixel, melyből 12,8 megapixel a hasznos képpontok száma. Az 5D-nél választhatunk spot fénymérést is az eddigi három mérési mód mellé, a kereső mattüvege pedig a profi gépekhez hasonlóan cserélhető lesz. Szintén a komolyabb gépeket idézi, hogy nem találunk rajta beépített vakut, kimaradtak a témamódok, az AF segédfény és opcionális Wi-Fi vezetéknélküli kapcsolattal is használható lesz. Az LCD-t természetesen itt is megnövelték, mégpedig 2,5" méterűre, az USB-kapcsolat pedig 2.0-s

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sorozatban készíthető képek sebessége a hasonló full frame-es gépek 3 fps-ét idézi, a képek száma azonban 60 jpg vagy 17 raw fájl lehet. Az érzékenység beállítása is finomabb, mivel egész fényértékek helyett 1/3-os lépésekben is állítható. A 20D-nél megszokott 9 mezős autofókusz rendszer maradt, kiegészült azonban 6 láthatatlan mérőmezővel. A képparaméterek állítása a 20D-nél szélesebb körű és az 5D-ben is megtaláljuk a Canon új Picture Style effektjeit.

Az EOS 5D megjelenése októberre várható, 3460 eurós nyitóáron.

Canon EOS-1D Mark II N

Kismértékű változáson esett át a Canon professzionális digitális szériájának egyik modellje az EOS 1D MK II is. Az új változat az 1D Mark II N nevet kapta.

Az új gép elődje 8 megapixeles szenzorát és 8,5 kép/másodperces sebességét örökölte, a sorozatban készíthető képek száma azonban 48 jpg vagy 22 raw formátumú kép lehet - az elődnél ez 40-20 volt. Kisebb változás még, hogy a hátsó LCD mérete 2"-ről 2,5"-re nőtt, a két foglalatos CF és SD memória támogatás pedig lehetővé teszi a kombinált raw-jpg fájlformátumok külön kártyára mentését. Bevezetésre kerültek a Canon legújabb Picture Style effektjei is, amelyek az adott fotószituációhoz igazítják a képek feldolgozását.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az előd 4500 dolláros nyitóárához képest az új modell 4000 dollár körüli áron kerül forgalomba szeptembertől.

Canon Speedlite 430EX

A bejelentett két DSLR fényképezőgéphez egy új vaku, a Speedlite 430EX is bejelentésre került. Elődjéhez a 420 EX modellhez képest újabb AF segédfényt, kissé megnövelt teljesítményt, manuális állíthatóságot, teljes E-TTL II kompatibilitást, háttérkijelzőt és 40%-kal gyorsabb újratöltési időt kapunk.

Klikk ide! Klikk ide!

Két új Canon objektívet is birtokba vehetnek majd a DSLR tulajdonosok. A Canon EF 24-105 mm F4.0L IS USM-et elsősorban a professzionális felhasználóknak szánja a gyár. A legújabb fejlesztésű képstabilizátor két állásba kapcsolható, így kiválasztható a stabilizálás síkja. Az objektív 20D és 350D gépeken 38-168 mm-nek megfelelő képkivágást ad, fényereje a teljes tartományban maximálisan F4, nagyítása 0,23-szoros. A 670 gramm tömegű, 83,8x107mm-es optika nem kompatibilis a Canon EX konverterekkel, szűrőmenetére 77 mm-es filter helyezhető.

Klikk ide! Klikk ide!

A Canon EF 70-300 mm F4-5.6 IS USM a középkategóriát erősíti. A legújabb fejlesztésű képstabilizátora meglehetősen széles körben használható teleobjektívvé teszi. 20D és 350D fényképezőgépeken 112-480 mm-nek megfelelő képkivágást ad, teljesen kompatibilis lesz az E-TTL II vakufényméréssel és a képminőség javítására új lencsebevonatot kapott. Tömege 630 gramm, mérete 76,5x142,8 mm, nagyítása 0,26x-os lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VonX #14
    Nem vettem meg, ugyanis sikerült 35ezerért szereznem vadiúj A510-est... ;)
  • sziklatt #13
    végül is megvetted a A410-est VonX?1 használt 300d talán időt állóbb befektetés, nem?
  • VonX #12
    Én most készülök új gépet venni és amatőr lévén egy belépőszintűre gondoltam. Mivel nem akarok ismét valami gagyit venni, a Canon A410-et pécéztem ki. Van róla további véleményetek? Szerintetek megéri?
  • Hegyikecske #11
    nos, én jelenleg csak a cikk elejét olvastam el de meglepődtem.. nem rossz sorozat az IXUS viszont oan picike vakuja van h nemtom h a design nem fog e a minőség rovására menni-e...
    valamint nekem az előző sorozat van a ps a400 de ezen a 410esen csodálkozom picit, az előzőbe is elkélt volna már egy legalább 3*os digitális zoom, de itt teljesen átrnedezték a kezelőszerveket, aki egy előző modell után fogja ezt használni tuti h szoknia kell, nekem nem tűnik oan logikusnak így ránézésre mint amilyen az a400volt, nem értem miennek a nagy cserének az oka...de nem néz ki rosszul, végis már ittis inkább a zoomon meg a kinézeten tudtak csak javítani a képe tökéletes:)
  • aaaaa #10
    A kép amin az ezüst (szürke) EOS 1D van, ha megnézed egy demo darab, amin nincs rajta a külső műanyag burkolat, hogy lássa a kedves vevő hogy fémből van a váza.... Én úgy tudom csak sötétszürke(fekete) színben gyártják.
    "Nálad azok az azonos kategóriás gépek, amelyek felbontása megegyezik? "
    Nem. De egy S3 pro-nak nem sok előnye az 5D-vel szemben, kivéve, ha van egy szatyor Nikon objektíved. Lassabb is, kisebb a felbontása is. Az az interpolált 12 mega, az nem igazi 12 mega.
    A D2H-t (amióta kijött a D2X), a mai még mindig nem olcsó árán, csak olyan veszi meg, akinek tényleg kell a 8 fps, és szintén Nikon objektívjei vannak.
    Az átlagos felhasználó, aki nem sportfotóra veszi a gépet, ezt fogja választani, még ha lassabb is a D2H-nál, mint a másik kettőből valamelyiket..
  • Blasta #9
    Titok! :-)
    (akad azé)
  • Damon #8
    Nem konkrétan az 1D-re gondoltam, hanem az 1D családra, aminek van pár tagja.
    Nálad azok az azonos kategóriás gépek, amelyek felbontása megegyezik? Mert szerintem ez nem így van.
    Nyúzott fémváz? Szerinted a csupasz fémváz az? Szép is lenne, ha nem a burkolatot, hanem a vázat fogdosná az ember egy felsőkategóriás gépnél!
  • aaaaa #7
    "Kicsit ellentmondásos a dolog szerintem, igaz csak nyitóárról van szó. Ha már a 20D és az 1D közé akarták berakni, jobb lenne, ha kb 2500 euró lenne, hisz azzal jó konkurenciája lenne pl a Fuji S3 Pro-nak illetve a Nikon D2H-nak. Persze szigorúan szerintem. :)"
    Az 1 D már kifutott modell, a 4 Mpixeljével 1 D mark II-t tudsz most venni (8MP), Az S3 Pro-val meg a D2H -val nem egy kategóriás gép , mivel azok 6 és 4 megapixeles gépek.
    Milyen szürke 1 D mark II N ről beszélsz ???
    A nyúzott fémvázra gondoltál ? 0824canon29th.jpg
  • reszcsi #6
    De jó, hogy nem vártam az S80-ra. Amikor az S70-et megvettem, kicsit féltem hogy kijön a 80-as és verem a fejem a falba, de ez nagyon bukta ... Kivenni a RAW-ot belőle egy igen nagy baromság volt a canon-tól, ha van eszük gyorsan kijön egy firmware frissítés hozzá ami visszahozza.
  • Neurotoxin #5
    Te Blasta figyelj már-mekkora a havi látogatottságotok ilyen domain-nel?