Hunter

Olvad Nyugat-Szibéria

Nyugat-Szibéria egy hatalmas területén példátlan olvadás zajlik, ami drámai mértékben felgyorsíthatja a globális felmelegedést.

Az orosz térségből nemrég visszatért tudósok beszámolója szerint a világ legnagyobb fagyott tőzegmocsara sekély tavakká kezd olvadni. Az egymillió négyzetkilométer területű mocsár 11 000 évvel ezelőtt alakult ki, azóta ez az első olvadása. A Franciaország és Németország együttes területével vetekedő fagyott mocsárvidék az olvadás hatására több milliárd tonna metánt, juttathat a légkörbe, írja a New Scientist. A felfedezés Judith Marquand, az Oxfordi Egyetem kutatója és Szergej Kirpotyin, a Tomszki Állami Egyetem botanikusa nevéhez fűződik.



Kirpotyin a kialakuló helyzetet egy ökológiai földcsuszamlásként jellemezte, ami szerinte visszafordíthatatlan és egyértelműen az éghajlati felmelegedéssel áll összefüggésben. Az olvadás a teljes félsarkvidéki nyugat-szibériai területen észlelhető, a folyamat az elmúlt 3-4 évben vette kezdetét. Az éghajlat tudósok aggodalommal fogadták a felfedezést és felhívták a figyelmet, hogy a jövő globális hőmérséklet előrejelzéseit valószínűleg felül kell majd vizsgálni.

A brit Guardian napilap által megszólaltatott tudós, David Vinter, a Kelet-Angliai Egyetem Éghajlatkutató Egységének vezetője szerint ide vezethet, ha elkezdünk játszadozni az ökorendszerekkel, mivel nincs semmiféle vészfékünk, amit meglehetne rántani a folyamat megállítása érdekében. A fagyott altalajt nem lehet visszahelyezni, ha egyszer már felolvadt, a terület metánkibocsátása pedig jelentős mértékben hozzájárulhat a közvetlen emberi tevékenységnek köszönhető károsanyag-kibocsátáshoz, ezáltal a felmelegedéshez.



Ezt 2001-ben az utolsó átfogó jelentésben egy kormányközi bizottság 1,4-5,8 Celsius-fok közé becsülte 2100-ig. Ezekhez az adatokhoz azonban csak az ismert üvegház-gázok kibocsátást vették számításba, Vinter szerint el sem tudjuk képzelni, mennyivel járulhatnak hozzá az egyensúlyukból kibillentett ökorendszerek az éghajlatváltozáshoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobey #48
    Roli! A kérdésed az volt, hogyan gyűjteném be a metánt? A válasz: esernyővel. De ne holmi hagyományos esernyőre gondolj! A lényege az, hogy a felszálló gázt egy pontba vezesse ahol magától besűrűsödik és begyüjthető. A többi már egyértelmű igaz? Persze, a beruházás nem olcsó, de a napkollektornál sem. Mégis kezd az is elterjedni! A héten az M1 es autópálya egyik benzinkútján tankoltam, ott láttam, hogy a kút elektromos áramszükségletének nagyrészét ott helyben nyerik kollektorokkal. Ez csak egy kis kitérő volt, bocsi, ha valakit nem érdekelt.
  • zoozoo #47
    Jajj a lényeget nem mondtam. A Föld a tökéletes rendszer, amiben az ember a vírus; de a Föld mindig meg fog gyógyulni ;)
  • zoozoo #46
    Azt mondták, hogy a Golf-áramlat - ami alapvetően befolyásolja a Föld időjárását (meleg áramlat és az Atlanti-Óceánon áramlik a déli féltekéről az északira)- megszűnt a Mexikói-öbölben és emiatt beáramolhat európába a Grönland felől érkező hideg. Ezt kapjuk most egész nyáron. Ez nem móka.
    ***
    Mondjuk volt már őserdő Mo-n - lehet nem véletlenül, de nem vagyok ellene a havas tájaknak is, ahol újra óriás farkasokkal kell megküzdeni bazi nagy kardokkal.
  • Roli #45
    Ezt már olvastam én is. A középkorról is hogy tényleg sötét volt, mert akkor is valami gubanc volt a természetben. Igen ez egy körfolyamat mindig minden változik, de nem ennyire és nem ilyen gyorasan!
  • blakshep #44
    lehet, hogy ez most fura, de alapjáraton is teljesen természetes, hogy időnként változik a klíma. most mit hittetek, ez van évmilliók óta?
  • Nenrandil #43
    ...jah és a vicc...Nagyon ott volt :)
  • Kazak #42
    Azért a dumáláson kívül is lehet tenni valamit: tömegközlekedni/biciklizni, a vasutat használni autó helyett, mértékkel fogyasztani, és nem használni nyáron a légkondit.
  • jefferson83 #41
    ezért helyett ezzel
  • jefferson83 #40
    Jó volt olvasni a hozzászólásodat egy-két emléket bennem is felidézett. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a globális felmelegedés egy természetes folyamat ( a glaciálisok és interglaciálisok váltják egymást a Föld történetében). A civilizált ember azonban képes ezt a folyamatot némiképp megváltoztatni. Jelen esetben jelentős mértékben elősegíteni a felmelegedést. Félek csak az utolsó utáni pillanatban kapnak észbe az illetékesek akik ezért tudnának is valamit kezdeni. Már sajnos most is késő a folyamatot megállítani, esetleg lelassíthatjuk.
  • maestro85 #39
    "Néha már sírhatnám van, hogy senki nem tesz érte semmit, mi is csak itt dumálunk, de azon kívűl, hogy egymásközt megbeszéljük vajon ki látja még? Valami illetékes olvassa a fórumot?"

    Bushnak kéne olvasnia , meg az európai nagyhatalmaknak. Szánalmas mennyire csak a bukszájukra tudnak gondolni. Undorító. Itt már csak sírni fogunk hogy mi fog velünk történni.