48
-
bobey #48 Roli! A kérdésed az volt, hogyan gyűjteném be a metánt? A válasz: esernyővel. De ne holmi hagyományos esernyőre gondolj! A lényege az, hogy a felszálló gázt egy pontba vezesse ahol magától besűrűsödik és begyüjthető. A többi már egyértelmű igaz? Persze, a beruházás nem olcsó, de a napkollektornál sem. Mégis kezd az is elterjedni! A héten az M1 es autópálya egyik benzinkútján tankoltam, ott láttam, hogy a kút elektromos áramszükségletének nagyrészét ott helyben nyerik kollektorokkal. Ez csak egy kis kitérő volt, bocsi, ha valakit nem érdekelt. -
#47 Jajj a lényeget nem mondtam. A Föld a tökéletes rendszer, amiben az ember a vírus; de a Föld mindig meg fog gyógyulni ;) -
#46 Azt mondták, hogy a Golf-áramlat - ami alapvetően befolyásolja a Föld időjárását (meleg áramlat és az Atlanti-Óceánon áramlik a déli féltekéről az északira)- megszűnt a Mexikói-öbölben és emiatt beáramolhat európába a Grönland felől érkező hideg. Ezt kapjuk most egész nyáron. Ez nem móka.
Mondjuk volt már őserdő Mo-n - lehet nem véletlenül, de nem vagyok ellene a havas tájaknak is, ahol újra óriás farkasokkal kell megküzdeni bazi nagy kardokkal. -
Roli #45 Ezt már olvastam én is. A középkorról is hogy tényleg sötét volt, mert akkor is valami gubanc volt a természetben. Igen ez egy körfolyamat mindig minden változik, de nem ennyire és nem ilyen gyorasan! -
blakshep #44 lehet, hogy ez most fura, de alapjáraton is teljesen természetes, hogy időnként változik a klíma. most mit hittetek, ez van évmilliók óta? -
#43 ...jah és a vicc...Nagyon ott volt :) -
Kazak #42 Azért a dumáláson kívül is lehet tenni valamit: tömegközlekedni/biciklizni, a vasutat használni autó helyett, mértékkel fogyasztani, és nem használni nyáron a légkondit. -
jefferson83 #41 ezért helyett ezzel -
jefferson83 #40 Jó volt olvasni a hozzászólásodat egy-két emléket bennem is felidézett. Azt azonban szeretném leszögezni, hogy a globális felmelegedés egy természetes folyamat ( a glaciálisok és interglaciálisok váltják egymást a Föld történetében). A civilizált ember azonban képes ezt a folyamatot némiképp megváltoztatni. Jelen esetben jelentős mértékben elősegíteni a felmelegedést. Félek csak az utolsó utáni pillanatban kapnak észbe az illetékesek akik ezért tudnának is valamit kezdeni. Már sajnos most is késő a folyamatot megállítani, esetleg lelassíthatjuk. -
#39 "Néha már sírhatnám van, hogy senki nem tesz érte semmit, mi is csak itt dumálunk, de azon kívűl, hogy egymásközt megbeszéljük vajon ki látja még? Valami illetékes olvassa a fórumot?"
Bushnak kéne olvasnia , meg az európai nagyhatalmaknak. Szánalmas mennyire csak a bukszájukra tudnak gondolni. Undorító. Itt már csak sírni fogunk hogy mi fog velünk történni. -
Roli #38 és egy akkora területről hogyan gyűjtöd be? Szalma a vicced nagyon tetszett és sajnos el is szomorított egyik szemem sír a másik nevet rajta! -
Roli #37 Hát mit mondjak? Egyre nemnormálisabb az időjárás! pár éve ilyenkor még lestük a még este 11kor is meleg betonlépcsőn maminál a csillaghullást és láttunk egy csomót(az ideiből, meg a tavalyiból sem volt semmi)
Emléxek még általános iskolát kezdetm, mindig Mikulásra már volt hó, most meg még Karácsonra sincs. A kocsolya már berozsdált sztem azt sem tudom hol van mert a kertünk végén a kis folyócska nem tudom mikor fagyott be úgy, hogy az egész környék ott korizott, meg biciklizett a jégen és szánkóval jött mindnenki. Egy 2-3 év alat annyira megváltozott minden, hogy az nem igaz. Épp néztem unokaöcsémet, hogy még nem látott igazi hóesést(2éves) ja meg normális nyarat. Horgászni sem érdemes, mert nem kapnak a halak! Néha már sírhatnám van, hogy senki nem tesz érte semmit, mi is csak itt dumálunk, de azon kívűl, hogy egymásközt megbeszéljük vajon ki látja még? Valami illetékes olvassa a fórumot?
Ja még valami 1996 egyik júniusi napját sosem fogom elfelejteni. Addig jóformán azt sem tudtam mi a vihar. Akkor jött egy kisebb felhő olyan fekete, amilyet addig egyet sem láttam. Olyan csetepatét csinált, hogy csak na. Remegett a lábam, a kutyánk nem akart a vihar előtt egy fél órával kiengedni biciklizni. Fátkat csavart ki a környéken, villámltt dörgött. Azután rendszeressé váltak az ilyen viharok. Mára már el sem nagyon tudom képzelni azt a fajta csendes esőt amibe akár ki is áll az ember, mert vagy szakad vagy villámlik vagy minden együtt. Arra az esőre gondolok, amikor még süt a nap, de már elkezd szemetelni és kellemes pont jókor jön a nagy melegben egy kis frissítő zápor. Még szivárvány is volt közben vagy utána. Már egy csomó minden másképp van nagyon idegesít! bocsi a sok szövegért! -
jefferson83 #36 Igen volt egy ilyen verzió is az elsivatagosodásról. A tudósok 1-2 évet jósoltak annak, hogy az Alföldünket hivatalosan is félsivatagos területté fogják nyílvánítani. Majd meglátjuk. -
#35 Azért sem lehet hogy mi a melegedést érezzük, mert a globális felmelegedésből, sokmindent következik. Hallottam is, de gondoltam is már rá, hogy a melegedéssel együtt, felgyorsul a csapadék körforgása is, ergo felhősebbek lesznek a napok. Vagyis inkább szélsőségesebb lesz az időjárás, mert amikor felhőtlen az ég kegyetlen meleg van, amikor meg felhős akkor hideg. nem? Pár éve még azt hallottam, magyar tudósok szerint elsivatagosodás lesz magyarország terültetén. Szóval a hideg azért kicsit nem reális. Ha megnézed a telet, alig volt, és az se volt vészes.
Tetszett szalmának a vicce. Valahol igaza van/lesz ha így folytatják a világhatalmak vezetői. -
dez #34 Ez a némileg eltérült áramlatok (légköri [bár ezt valahogy máshogy hívják] és tengeri) miatt van. De a globális átlaghőmérséklet nő. -
Damon #33 CH4+2O2->CO2+H2O Ha a metánt elégetjük víz és szén-dioxid keletkezik... Ugyan ott vagyunk. -
Mice #32 mit vársz tőlük, amikor némelyikük szerint ázsiában lakunk? -
Cheesy #31 El kell huzni innen Európából, itt lesz a legszerebb. Ausztrália és Uj Zeland!!
Figyeljétek meg, pl. a Holnapután c filmet. Az egész Földön hurrikánok voltak, csak erről a térségről feledkeztek meg :)) -
#30 "...leesett a hó...irány a konyha..." - hogy akarjunk másik bolygóra menekülni, amikor még egy űrrepülőt sem tudunk biztosan összerakni, hogy rendesen oda menjen meg vissza is jöjjön? - metán...szívás. Ez a felmelegedés nekem nem tiszta. Amióta erről beszélnek, azóta egyre hidegebb a nyár....és nem csak nálunk. -
Picivizipaci #29 Azért elég sokáig bírta ez a kis bolygó, lassan keresni kéne 1 másikat. -
jefferson83 #28 Egyébként nem sorrendiséget szerettem volna felállítani csak speciel erre a fajta metánképződésre nem tudom mi lehetne a megoldás. Elégetni ugye nem lehet. -
jefferson83 #27 A sorrendről fogalmam sincs. De a bocipuki mellé írjuk fel a bociböfit is, kérődzés során metánt böfög fel az állat :) -
Szalma #26 (A metán jóval könnyebb a "levegőnél", a CO is, a CO2 viszont már nehezebb.)
Szeretettel:
Szalma -
LowEnd #25 Lehet, hogy hülye vagyok ehhez, de a metán (ch4) nem nehezebb a levegőnél? Akkor viszont hogy okoz üvegházhatást? (bár a co2 is nehezebb... akkó' télleg nem értem...) -
#24 Vannak sokkal *SOKKAL* rosszabb dolgok az óceánok mélyén, mint a metán, pl. pokolian erős mérgek (ha jól tudom, idegmérgek), na ha *az* felszabadul, nos, akkor már nem leszünk itt, hogy gondolkozzunk rajta :D. Jut eszembe, va egy olyan dínókihalós elmélet is (asszem), hogy *rengeteg* (óceánok előtérben) metán felszabadult (pontosabb infókat nem tudok róla, de egészen jól kitárgyalták), begyulladt, és *POOF*. -
#23 Majd az USA előáll a világmegmentő ötletével, hogy dobjanak le egy atomot szibériára, az majd elégeti a felszabaduló metánt. -
Caro #22 Ez kb. úgy hangzik, mint mikor az Ob-ot akarták elterelni.
A metánt meg nem lehet csak úgy elégetni. Azért a gyulladáshoz messze nem elég a sűrüsége. Szép is lenne! Lerobbantanák Szibériát. -
#21 Egyszerű, a metánt el kel égetni, ha már annyival szarabb mint a CO2.;)
Amúgy Putyin bácsit kidobták valamelyik konferenciáról, mert azt mondta, hogy őt ugyan nem zavarja a felmelegedés, legalább normális időjárás lesz Szibériában és végre tudják majd mire használni azt a bazi nagy területet.
Azért tartok tőle, hogy ennél egy kicsit bonyolultabb lesz a dolog. -
nesso #20 Újabb pozitívum: Ha ez felolvad, még a balassagyarmati tájházba is jut majd egy komplett mamuttetem. -
#19 Tavaly volt egy műsór a discovery-n a metán káros hatásáról az üvegházhatással kapcsolatban. Ott mondták, hogy az amazonas folyó azon részén ahol beletorkollik az óceánba, szintén nagy mennyiségű metán található, ami mostanság kezd felszabadúlni az éghajlatváltozásnak köszönhetően. A tudósok szerint több millió tonna található az óceán azon részén. -
#18 :DDDD -
Zedas #17 A legtöbb metánt a kínaiak állítják elő a rizstermesztéssel (víz alatt rothadó növényi anyag, mint a mocsár), ehhez képest szerintem ez az egyszeri szibériai olvadás nem igazán fog sokat hozzáadni. A bocipuki csak a második helyezett. -
Szalma #16 ("Két bolygó beszélget:
-Te, elég rosszul nézel ki!
-Ne is mond! Homo Sapiensem van!
-Áááá! Az nem gond! Nem kell piszkálni, emlúlik magától.")
Szeretettel:
Szalma -
jefferson83 #15 Jól hallottad. A metánt el lehet égetni, melyet nagyszerűen fel is lehet használni pl. fűtésre (biogáz), ezt szerencsére egyre gyakrabban használják a szeméttelepeken fejlődő metán esetében. Azonban ezt nem lehet minden esetben megvalósítani. Gondolj bele. Az egyik legnagyobb metántermelő térség India, azon belül is a szent tehenek jelentik a legnagyobb problémát. A tehenek kérődzésük során igen jelentős mennyiségű metánt termelnek. -
bobey #14 Mára befejezem az agyalást, Holnap 2,25 kor kelek -
bobey #13 Debrecenben vannak Metán autóbuszok. Gondolom máshol is! Csak szakszerüen bekell gyüjteni, éppúgy mint a direkt erre a célra épített biogázképző üzemekben, tárolni, csomagolni, értékesíteni....minden roszban van valami jó! Valaki ebből is jó pénzt fog keresni. -
#12 Szerintem ezt nagyon komolyan fogjuk szívni éveken belül. Egy napja hallottam az infót, és azt mondták, hogy állítólag a metán, töbszörössen erősebb hatással van az üvegházhatásra mint a Co2. :( Ez kellemetlen hír mert több milliárd tonna metán akkor hány 10milliárd tonna CO2-nek felelne meg? :( Melette meg ott az állandó CO2 szennyezés. Egyébként nem lehetne a metánt felszabadulása közben valahogy elégetni, persze ez csak akkor jó, ha égés közben nem termel CO2-t. - szarban a haza - -
bobey #11 A felmelegedésnek is megvannak az előnyei:a rövidnadrághoz kevesebb müszál kell, olcsóbb is, továbbá, nem kell finomszőrü állatokat lemészárolni, hogy bundát készítsenek belőlük! -
#10 -
dez #9 A New Scientist - ha valóban onnan van az infó - sajnos nem épp egy bulvárlap...