SG.hu

Megháromszorozódtak a zeneletöltések 2005-ben

A zenei fájlok illegális cserélgetése kordában maradt, miközben a világszerte legálisan letöltött hangfelvételek száma megtriplázódott: 2005 elsõ felében 180 millió dalt töltöttek le a nemzetközi zeneipar nyilvánosságra hozott adatai szerint.

Az IFPI adatai azt mutatják, hogy a szélessáv nagyfokú terjedése a legális zeneipar javát szolgálja, miközben az illegális fájlcserélés szinte stagnál. A fájlcserélõ hálózatokon és weboldalakon fellelhetõ jogsértõ zenei fájlok száma minimálisan, 3%-kal emelkedett a januári 870 millióról 900 millióra, miközben a szélessávú hozzáférés négyszer ennyivel, 13%-kal emelkedett.

Eközben a legális digitális zeneipar világszerte gyorsan bõvül. Az IFPI becslései szerint 2005-ben a négy legnagyobb online piacon az egyszámos letöltések több, mint megháromszorozódtak az elõzõ évhez képest.

2005 elsõ hat hónapjában az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban a legális zeneletöltések már meghaladták a tavalyi év teljes mennyiségét. Az egyszámos letöltések ezeken a piacokon 2005 elsõ felében elérték a 180 milliót, szemben a teljes 2004-es évre vonatkozó 157 millióval, illetve a tavalyi év elsõ felében regisztrált 57 millióval.

Ugyanakkor a kutatások azt is kimutatták, hogy egyértelmû változás tapasztalható a fogyasztói szokásokban is a 11 országban, fõleg a fájlcserélõk ellen indított perek hatására. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban legalább minden harmadik fájlcserélõ nyilatkozta azt, hogy elsõsorban a jogi következményektõl való félelem miatt hagyta abba a fájlcserélést.

A fordulat jelei érzékelhetõek további országokban is, ahol számottevõ jogi lépések történtek a fájlcseréléssel szemben. Ausztriában független kutatások jelentõs esést mutattak ki az illegális fájlcserélésben, amely 2004 és 2005 elsõ negyedéve között 26%-kal esett vissza. Ez az eredmény a korábbi németországi kutatásokkal cseng egybe, amelyek 2004-ben jelentõs csökkenést mutattak ki az illegális zeneletöltések terén.

John Kennedy, az IFPI Elnöke szerint: "Most már valódi bizonyítékokat látunk arra nézve, hogy az emberek egyre inkább elfordulnak az illegális fájlcseréléstõl, és legálisan kívánják élvezni az online zenehallgatást. Akár a törvényes eljárásoktól való félelem okozza, akár annak belátása, hogy sok hálózat komoly károkat okozhat az otthoni számítógépben, a hozzáállás egyre inkább változik, és ez jó hír az egész zeneipar számára.

Az Egyesült Királyságban az egyszámos letöltések 2005 elsõ felében megtízszerezõdtek az elõzõ év hasonló idõszakához képest, elérve a 10 milliót. A francia és a német piac is meredeken emelkedett, 4, illetve 8 millióra a 2005 elsõ felére vonatkozó hozzávetõleges adatok alapján.

Mindeközben a legális online szolgáltatások folyamatosan növekednek, az IFPI címjegyzékében hetente találunk új szolgáltatókat. Világszerte több mint 300 online zenei oldal létezik, ezek közül 190-et 23 európai országban találunk. Az iTunes 1,5 millió hangfelvételt kínál, szorosan követi a Napster 1,2 millió hangfelvétellel.

Független elemzések szerint az illegális fájlcserélés elleni jogi fellépés változtatja a fogyasztói hozzáállást. A Jupiter független piac- és véleménykutató cég eredményei szerint az Egyesült Királyságban az aktív fájlcserélõk 37%-a visszavetette tevékenységét a jogi lépésektõl való félelem miatt. Az Egyesült Államokban a perek az elsõ számú oka annak, hogy egyre többen hagynak fel az illegális letöltésekkel. Minden második ember a jogi következményektõl való félelemre hivatkozik, ötbõl kettõ pedig a P2P hálózatokon jelenlévõ kémprogramok, kéretlen hirdetések és vírusok miatt hagy fel a tevékenységgel.

Adrian Strain, az IFPI kommunikációs igazgatója közölte: Globális felvilágosító erõfeszítéseink is segítenek a közvélemény átformálásában a digitális zenével kapcsolatban. Az elkövetkezõ öt hónapban felgyorsítjuk a tempót annak érdekében, hogy a "tölts le legálisan" üzenetet minden lényeges szereplõhöz eljuttassuk - szülõkhöz, gyerekekhez, cégekhez, iskolákhoz, kollégiumokhoz, zenerajongókhoz, a ma és a holnap letöltõihez.

A lemezipar 2003 szeptemberében kezdte meg a jogi lépések megtételét az illegális fájlcserélõkkel szemben, és azóta 14227 eljárás indult 12 országban. Perek folynak Ausztriában, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Izlandon, Japánban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Több száz ember kapott büntetést és fizetett bírságot vagy jóvátételt, átlagosan fejenként 3 ezer euró értékben. Általában városi, 20-35 év közötti emberekrõl van szó, az élet minden területérõl - cégvezetõktõl kezdve, autókereskedõkön és tanárokon át a teherautósofõrökig.

Írországban a legfelsõbb bíróság két internetszolgáltatót arra kötelezett, hogy július 15-ig fedjék fel 17 elõfizetõjük személyazonosságát és címét. A bíróság állásfoglalása szerint az adatvédelmi törvények elsõbbséget kell, hogy adjanak a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos aggályokkal szemben olyan esetekben, ahol a jogsértés ezen jogokat közvetlenül veszélyezteti.

Olaszországban 55, a bizonyítékok alapján fájlcserélésben részt vevõ személy - köztük szakmunkások, tanárok és fõiskolások az ország kilenc különbözõ régiójából - ellen indult összehangolt akció, melynek keretében házkutatásra és egy nagy hálózat bezárására került sor az olasz Telecom rendõrség által, az olasz zeneipari szervezet kalózkodásellenes csoportja, az FPM segítségével. Az Olaszország-szerte hírhedt "cucciolandia" fájlcserélõ hálózatnak több mint 100 ezer felhasználója volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyo1212 #2
    Szerintem addig nem lesz elég az illetékeseknek, amig lesz illegális zeneletöltés.
  • jefferson83 #1
    Szerintem az illetékeseknek ez sem lesz elég. Szerintetek?