CW Számítástechnika

Egyszerűbb fotószerkesztés Longhornnal

Sokan a fényképezőgép elektronikája helyett maguk szeretnék elvégezni az "utómunkálatokat", így egyre nagyobb igény van a RAW formátumú képeket kezelő szoftverekre.

Több nagy fényképezőgépgyártóval és az Adobe-val összefogásban a Microsoft bejelentette, hogy következő generációs Windows operációs rendszere, a "Longhorn" támogatni fogja a "nyers" (RAW) digitális képeket. A cégek szerint ez leegyszerűsíti a hobbi szinten fotózással foglalkozók dolgát, ha a képeiket manipulálni, szerkeszteni akarják. A redmondi vállalat emellett hamarosan kiad egy ingyenes szoftvert a Windows XP-hez, amely lehetővé teszi a RAW formátumú fotók megjelenítését.

A RAW formátumok felépítése gyártónként, de akár fényképezőgép-típusonként is eltérő lehet. A RAW formátumú kép gyakorlatilag nem más, mint a fényképezőgép optikai érzékelője által rögzített nyers kép, amelyet a készülék elektronikája még nem dolgozott fel. A RAW állományokat jelenleg főképp a csúcskategóriás, professzionális felhasználásra szánt fényképezőgépek képesek tárolni és exportálni, a nagyméretű fotók megjelenítéséhez, szerkesztéséhez pedig drága szoftverekre, például Adobe Photoshopra van szükség. A Microsoft, a Canon, a Nikon és a Fuji, valamint az Adobe összefogása erre a problémára igyekszik megoldást nyújtani.

Mivel a RAW fájlok formátuma eltérő, a Microsoft egy moduláris megoldásban gondolkodik, vagyis a gyártók maguk készíthetnék el azokat a plug-ineket, amelyek kompatibilisek a saját fényképezőgépeikkel. A redmondi cég közölte, hogy beindít egy tanúsító programot, amelynek keretén belül akármelyik vállalat által készített RAW-kodek kompatibilitása biztosítható a Windowszal.

A Longhorn megjelenése előtt is lehetőség lesz a RAW állományok megjelenítésére a Windowsban, erre szolgál majd a hamarosan megjelenő "Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer for Windows XP", amely ingyenesen elérhető lesz a vállalat weboldalán. A Microsoft állítása szerint a szoftver telepítése után a Windows képes lesz a RAW formátumú képek megjelenítésére és nyomtatására. A Microsoft Digital Suite jövőben megjelenő változata pedig már alkalmas lesz a RAW képek konvertálására és szerkesztésére is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Smitiz #7
  Ha törvény tisztelő állampolgár vagy és veszel egy gépet ami RAW-ban csinálja a képeket, hazaviszed, kipróbálod, aztán pofára-esel mert nem kezeli semmi a RAW-t, erre hallod hogy a MS-nek van egy ingyenes RAW buzerálója, akkor az MS nem a világot váltotta meg neked? :)

  Persze ez csak akkor igaz, ha nincs más ilyen ingyenes progi a neten.... :))) Akkor tényleg nem világmegváltás, hanem választék van :)
 • Dömsödi #6
  Mert fejlődés van, és esetleg olyan informáciokat is tárolnának, amire 1 hónapja még nem volt szükség.
  Amigán annakidején nem a a file kiterjesztése volt a meghatározo, hanem a fejléce. Volt egy pár száz byte-os vagy kilobyte-os "meghajtoprogram" (csak be kellett másolni kézzel a megfelelő könyvtárba) és kész. Mindez 1990 környékén.
 • raingun #5
  Miért nem képesek szabványosan tárolni az információt? Lenne veszteség mentesen tömörítve, oszt mindenkinek jó lenne...
 • Dömsödi #4
  Nem az a baj, hogy ingyen adják, hanem az, hogy ugy tálalják, mintha a világot váltanák meg.
 • Hegyikecske #3
  AZ sose árt ha van ingyé egy plus progi, és nem csak a csúcskategoriás fényképezők dolgoznak RAW-val, és amugy pont volt egy hasonló téma itt az sgn ezzel kapcsolatban nem olvastad?
  Ha ingyé ad vmit a mikrofost akko az a baj ha nem ad akko meg az a baj...
 • megrab #2
  Már nem azért, de akinek csúcskategóriás fényképezőgépe van, az a microsoft szoftverével akarja majd szerkesztgetni a képeit, mert komolyabbat nem tud megfizetni???
  Ezt most komolyan gondolták, vagy direkt csinálnak hülyét magukból?
 • Dömsödi #1
  Hihetetlen.
  Egyszerűen nem találok szavakat.
  Az évezred technikai csodája...

  Csak fogom a fejem.
  Én meg olyan kerékpárt árulok, amelynek 2 kézzel behuzható fékje is van, amik piros szinűek, hogy nagyobb sebességnél is meglásd hol van a fékkar...

  Amiga ezt már 1990-ben tudta... (vagyis bármilyen fotoformátumot hozzá lehetett adni a rendszerhez) Általában 1-1 formátum leíró, értelmező "codec"-je 1-10 kbyte volt...