Gyurkity Péter

Még ebben a hónapban bemutatkozik az Apple Tigrise

Az Apple szóvivője bejelentette, hogy a Mac OS X legújabb, Tigris kódnéven jelzett változata még a hónap vége előtt elkészül, és az operációs rendszer hamarosan a boltok polcain is megjelenik.

A Mac felhasználók által várva várt frissítés április 29-én jelenik meg - az egy felhasználós változat 129, míg a legfeljebb öt felhasználóra szabott verzió 199 dollárba kerül majd. A szóvivő elmondása szerint az operációs rendszer szerver változata szintén a boltokba kerül, és egyes változatainak árazása a klienshez hasonlóan az engedélyezett felhasználók számától függ: a 10 felhasználóra szabott változat 499, míg a felhasználói korláttól megfosztott, korlátlan módon használható verzió 999 dolláros áron kerül forgalomba.

"A Mac OS X Tiger a valaha létrehozott legfejletteb és legbiztonságosabb operációs rendszer személyi számítógépek számára" - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "A Spotlight és a Dashboard, valamint a Tiger többi új szolgáltatása örökre megváltoztatja majd az emberek számítógép-használati szokásait, és versenytársainknak is új ötleteket kínálnak."

A vállalat részéről korábban elhangzott nyilatkozatokból kiderül, hogy a Tigris egyik legnagyobb újítása a kibővített asztali kereső funkció, amely dokumentumok, elektronikus levelek, címjegyzékek, valamint képek közötti keresgélésre is alkalmas, és a vállalat szerint számos hasznos hivatkozással segíti a felhasználókat. Ezek közé sorolhatjuk a tőzsdei árfolyamok nyomon követését, az időjárás-előrejelzést, és sok más kényelmi funkciót.

Érdekesebb újításnak tűnik, hogy a frissített operációs rendszer magában foglalja a H.264 jelzésű, következő generációs videotömörítési eljárást, valamint az iChat nevű programot, amely a világháló segítségével lehetővé teszi a többfelhasználós videokonferencia létrehozását. Az újítások közé sorolható továbbá az ismétlődő feladatok automatizálása, valamint az RSS olvasó, amely az Apple szerint egy egyszerű és egységes felületen jeleníti meg a webről származó információkat.

A vállalat komoly reményeket fűz a Mac OS frissített változatának sikeréhez, amit mi sem mutat jobban annál, hogy tavaly decemberben bepereltek egy felhasználót, aki a Tigris másolatát terjesztette a világhálón, és jelentős pénzbüntetés kiszabását kérték az ügyben. A vállalat két további per megindítását fontolgatja az ügyben érintett személyek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macc #12
    Az automator lehet hasznos is, bar egyelore nem ajultam el tole... A gyari programokat szedi csokorba es mindegyikuknek vannak meghatarozott funkcioik amik egy listaba szurhatsz, ahol kapnak egy adatot, feldolgozzak, es van egy kimenetuk, amit aztan a kovetkezo funkcio dolgoz fel stb. Bar sokmindent lehet vele tenni, eddig 2 dolgot akartam es nem lehetett (vagy meg gyakorolnom kell). Amugy a Tiger nagyon jo:) Nade van meg az applescript, amivel meg aztan barmelyik alkalmazast barmire raveheted...
  • Tetsuo #11
    Az oprendszerben ill a fájlkezelésben csak batchel ill más programokkal lehet automatizálni, ezen kívül nemigen van lehetőség..
    A batch írását pedig a "help"menü meg sem említi.. (Windows esetében)
    Macet nem ismerem sajna, de naon kiváncsi lennék rá.
  • Macc #10
    $499:)
  • californiastud #9
    es sztem nem feltetlen draga.
    mac mini pl: 99$ (ez draga?)
  • californiastud #8
    lol, a mac remek, gyonyoru, megbizhato, nem omlik ossze, van emulgalo progi, futnak alatta a pc-s ingyenes (es crackelt) cuccok... es akkoris gyonyoruuuu:)
  • Macc #7
    Mondjuk azert ez nem teljesen igy van: Automatizalni mar osregen lehet Mac-en is, PC-n is. Itt a lenyeg azon van, hogy milyen modszerrel csinalod ezt. A cikk amugyis minden lenyeget melloz, az ujitasok javat meg sem emliti.
  • Tetsuo #6
    "Az újítások közé sorolható továbbá az ismétlődő feladatok automatizálása" Azért az nem semmi h a 21.század kellett ahhoz h erre használjunk egy számítógépet! :) A Microsoft még itt sem tart (oprendszer szinten). Megjegyzendő, a batch egy más kategória.
  • Ratty #5
    De csak nálunk ennyire drága! Már régóta érdekelnek a mac-ek, de sajna nnyira húzós áruk van, hogy csak hobyból a linuxos gép mellé nem tok venni még egyet. Mert ugye az apple progijai elég drágák, és milyen már debiant futtatni egy ppc-n?:D
  • entreri #4
    Mac-el dolgozni élmény!!!
    Gyönyörű, gyors, megbízható.

    Egyetlen hátrány, hogy drága. :(
  • Athlon64 #3
    Kis okfejtés részemről:
    Azt mondják, hogy a Mac kitűnő munkagép, de kérdem: nem lehet PC-vel megcsinálni azt amit egy Mac-vel?
    Szerintem igen, sőt a PC-re több játék is van és számos kissebb-nagyobb Free progi is!
    Ha szerintem lenne egy software pack ami tertalmazna minden fontos progit ami kelhet egy átlagos felhasználáshoz - persze lehetőleg Free - akkor pl. egy Acer vagy DELL PC ill. x86-os is ugyan olyan jó lenne minte egy Mac!

    Amúgy pl. a Mac-es Dock WinXP-s átirata (Yz Dock) nekem is tetszik!
    Tehát azért el ne pusztuljon a Mac!