Alex

IDF: az Intel és a digitális otthon

Az Intel ismertette a PC-kből, szórakoztatóelektronikai eszközökből, mobil platformokból és technológiákból álló termékcsalád elképzeléseit, melyek a jövőben a digitális otthonokban lesznek.

Az IDF mai napján tartott beszédében, az Intel Digitális Otthonokért felelős csoportjának vezetője, Don MacDonald azt nyilatkozta, hogy a vállalat hamarosan megjelenő kétmagos processzorai és más chipfejlesztései által a cég tovább javítja a digitális tartalmak (játékok, zenék, fotók és videók) élvezhetőségét és a lakás minden pontján elérhetővé teszik ezeket.

"Az Intel nem oly módon kívánja megfogalmazni a digitális otthont, hogy milyen a formája, mérete vagy hol helyezkedik el. Nem fogjuk korlátozni a lehetőségeket" - mondta MacDonald. "Akár a grafika-igényes játékokhoz beszerzett Entertainment PC-vel kezdődik, akár egy mp3-lejátszóval (a digitális zenéhez), akár egy személyes média-felvevővel (a TV-show-k rögzítéséhez), csak egy eszközre lesz szükség, és csak egy módon kell használni a technológiát ahhoz, hogy megnyíljon az út a többi eszközhöz, felhasználási módhoz, sőt az egész digitális otthon élményhez."


MacDonald további részleteket hozott nyilvánosságra az Intel első kétmagos asztali PC-platformjairól, többek között az Intel első kétmagos asztali processzorai márkanevéről - a Pentium D processzorról (korábbi kódnevén Smithfield). "Az Intel többmagos tervei elsősorban a felhasználók igényeit célozzák meg, illetve jelentős innovációs lehetőséget kívánnak biztosítani az iparág számára" - mondta MacDonald, utalva az IDF Concourse többmagos zónájára (Multi-Core Zone), ahol több mint egy tucat kétmagos proceszorra épülő, OEM-ek által gyártott rendszerek, technológiák (asztali, mobil és szerverpiaci termékek) kerülnek bemutatásra. A két-, illetve többmagos termékeket úgy tervezték, hogy egy processzoron kettő vagy több CPU-mag foglaljon helyet, lehetővé téve a párhuzamos tevékenységek kezelését.

A Pentium D processzor továbbfejlesztett számítástechnikai lehetőségeket biztosít a PC-k számára, például támogatja a több ember általi felhasználást. Egy konkrét példa: egy gyermek a hálószobában játszhat a Pentium D processzor-alapú PC-n, míg szülei a nappaliban a távirányító által rögzítenek, vagy hallgatnak zenét, néznek videófilmeket, egy médiaadapter által ugyanazon PC-t használva, majd továbbítják a tartalmakat a rendszerbe kapcsolt hi-fi lejátszóhoz vagy képernyőhöz. A kétmagos Pentium M processzorhoz az Intel 945 G Express, illetve az Intel 945P Express lapkakészlet (korábbi kódnéven Lakeport) került bemutatásra amelyek által lehetővé válik a többszörös audiólejátszás több felhasználó számára, egyidőben.


A vállalat több különböző kivitelre számít a Pentium D processzorra, illetve az új lapkakészletekre épülő gépek piacán, melyek várhatóan a második negyedévben lesznek először elérhetőek. Az audió, videó, digitális tervezés és játékok iránt lelkesedő felhasználók számára a társaság a kétmagos Extreme Edition processzorra, illetve az Intel 955X Express lapkakészletre épülő rendszereket vár, többek között az Alienware-től, Delltől, Falcon Northwesttől vagy a Velocity Micrótól. Ezen cégek mindegyike várhatóan bemutatja a rendszert az IDF alkalmából. A kétmagos Pentium Extreme Edition processzor támogatja a Hyper-Threading technológiát is, amely által négy szoftverszál (thread) egyidejű futása válik lehetővé.

A vállalat digitális otthon iránti erőfeszítései közé tartozik olyan skálázható platformok kidolgozása, amelyet elsősorban a szórakoztatóelektronikai cégek igényeihez készítettek egyszerű kezelhetőséggel és a digitális médiumokhoz való problémamentes hozzáférési lehetőségekke. MacDonald bemutatta az Intel szilíciumos építőkockáit, referenciaterveit, illetve szoftvermegoldásait a szórakoztatóelektronikai platform-eszközökhöz, mint például a digitális tv-k vagy a digitális médiafelvevők.


MacDonald arról is beszélt, hogy a mobil handset-ek, illetve a laptop-platformok újabb megközelítést jelenthetnek az otthonok számára -a mely által a felhasználók útközben is hozzáférhetnek digitális tartalmaikhoz. A technológiai és platform-fejlesztések mellett MacDonald bejelentette, hogy a vállalat szorosan együttműködik a tartalom és egyéb szolgáltatókkal azért, hogy kiterjessze szolgáltatásait az otthoni PC-k és más eszközök terén. Például a Disney és az Intel tárgyalásokat folytat arról, hogy a Disney MovieBeam prémium tartalomszolgáltatása miként nyújthat hozzáférést a jövő szórakoztató és médiaközpontként működő PC-ihez. A jelenleg csak settop box által hozzáfréhető MovieBeam 100 elsőosztályú, digitális minőségű filmet biztosít, és az új tartalmakat rendszeresen sugárzási technológiák által mutatja be. Az új generációs MovieBeam nagyfelbontású filmeket is hozzá kíván adni a jelenlegi kínálathoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #8
    dede, utólag kiderült, hogy mi akartuk a több magot a 4-5-6 ghz helyett, és ezért nem is hozták ki a prescottot már, inkább csak duplázták :D
  • Kis-Bob #7
    Mostanában nagyon felkapott ez a digitális otthon... Mit szólnak ehhez mondjuk Ruandában, vagy Kambodzsában? De akár Magyarországot is említhetném, mint középosztályt. Ez is elég durvának tűnik.
  • clarus #6
    Mivel a 2 vagy több magos procikról van szó ezért simán elképzelhető, hogy egyiken egy játék fusson a másikon meg videó rögzités, zenelejátszás stb...
    Mondjuk ehez az is kell, hogy az oprendszer normálisan kezelje a két magot.
    Nekem inkább ez tetszik:
    "Az Intel többmagos tervei elsősorban a felhasználók igényeit célozzák meg, illetve jelentős innovációs lehetőséget kívánnak biztosítani az iparág számára"
    Én úgy tudom, de cáfoljatok meg ha nem igaz, hogy a több mag nem elsősorban a felhasználók igényei miatt vált szükségessé, hanem a teljesítmények további növelése miatt, mert az egymagos rendszereknél már eléggé végét járta az órajel további emelése. :-)
    Lényeg, hogy jó PR rizsával mindent el lehet adni, mert ez az egész IDF nem más! Lásd az előző IDF cikkeket, vagy akár a tavalyiakat is, detto ua.
  • HUmanEmber41st #5
    Biztos az előadó még nem volt LAN partyn, amikor is valaki másolgatott, a többiek meg már játszani akartak...
    Azért már 1 közepes gépen simán fut 1 film+ közben meg valami csetelés+ ne adj isten még valami (khm khm )"nagyobb file" letöltése (vagy sok kisebbé )

    A gyerek meg csak pasziánsszal játszhat
  • asysoft #4
    Anno öcsém nézte a divx filmet a második kimeneten, én meg szórakoztam (net, msn, e-mail) s semmi probléma nem akadt. De tény, hogy ez a "gyerek játszik én meg felveszem a filmet" dolog elég erősnek hangzik (bár ki tudja, nem mondták, hogy 3D-s játékokat tol:D)
  • asysoft #3
    Ez a digitális otthon-vízió évről évre előkerül, csak kiegészül az éppen aktuális fejlesztéssel (csoda, hogy a 64 bitet nem emlegették itt).
  • Cat #2
    az intel digitális otthon terveiről annyit, hogy félévvel ezelőtt majdnem ugyanezt adták elő, persze akkor egy szörfdeszka kiséretében
    IDF: Az Intel ismertette digitális otthon vizióját (2004. szeptember 10.)
  • arty #1
    "Egy konkrét példa: egy gyermek a hálószobában játszhat a Pentium D processzor-alapú PC-n, míg szülei a nappaliban a távirányító által rögzítenek, vagy hallgatnak zenét, néznek videófilmeket, egy médiaadapter által ugyanazon PC-t használva, majd továbbítják a tartalmakat a rendszerbe"

    és mindez azon a windowson, melyen eddig erre még szerényebb igényekkkel sem volt lehetőség? :D hiszen egy egyszerű webezs esetén is akadt a második videokimeneten játszott divx .... :D

    de majd a játék+videoFELVÉTEL menni fog ... hátpersze ... marketing ezerrel :(