Dojcsák Dániel,Gyurkity Péter

Egy hármas gyilkosság miatt ismét perrel fenyegetik a GTA készítőjét

A Take Two Interactive nagy valószínűséggel újabb perrel kénytelen szembenézni, mivel a vád szerint egy két évvel ezelőtti bűncselekmény elkövetője a GTA-sorozatból merített ihletet.

Alig ért véget a Grand Theft Auto: Vice City "Ölj meg minden haitit!" per, máris közeleg a következő. A bűnöző-akciójátékot most azzal vádolják, hogy Alabamában egy fiatalembert autólopásra és tripla rendőrgyilkosságra bújtott fel. A 18 éves Devin Thompsont mészárlással vádolják, amelyet közvetlenül letartóztatása után követett el 2003-ban, amikor autólopással gyanúsították meg. Az Associated Press szerint a fiú őrizetbe vétele után azt mondta: "Az élet egy videójáték, és néha nektek is meg kell halnotok!". Miközben adatait rögzítették az őrsön, kikapta tokjából az egyik rendőr pisztolyát, lelőtte annak tulajdonosát, majd még másik két rendőrt is fejbe lőtt. Természetesen mindhárom ember meghalt. Ezután Thompson elhajtott az egyik rendőrautóval, de persze nem sokkal később letartóztatták.

Az állami ügyészség iratai szerint Thompson egy rendőr fegyverével lőtte le Arnold Strickland és James Crump rendőrtisztet, valamint Leslie Mealer diszpécsert. Az elhunytak hozzátartozói úgy gondolják, hogy Thompsont a GTA sorozat inspirálta, mivel a fiatalember ideje nagy részét a számítógép előtt töltötte, és korábban a GTA megszállottjának vallotta magát. Ügyvédük a helyi lapnak elmondta, hogy a játékok egyfajta gyakorlóterepként szolgáltak az elkövető számára, aki az így nyert tapasztalatokat felhasználta a bűncselekmény elkövetésénél.


Thompson nemrég töltötte be 18. életévét, de a bűncselekmény elkövetésekor még mindössze 16 éves volt. Életkora miatt tehát nem vásárolhatta volna meg sem a GTA 3, sem a GTA: Vice City játékot, mivel ezeknél 17 év a korhatár. Ezen az alapon a hozzátartozók a Wal-Mart és Gamestop vállalatot is be akarják perelni, azzal a váddal, hogy korhatár alatti személyeknek is engedélyeztek a vásárlást. A vád szerint Thompson a 90-es évek eleji erőszakos szövegű rapzenéktől kezdve egész fiatalkorát erőszakos videójátékok mellett töltötte, melyeket egyszerűen csak gyilkosságszimulátornak titulálnak a beadványban. A vádirat emellett a Sonyt, a Playstation konzolok gyártóját is megemlít, Thompson ugyanis konzolon játszott az említett játékokkal.

A Take-Two válaszában a legmélyebb részvétét fejezte ki a családoknak a megölt rendőrtisztekért, de mindemellett alaptalannak vélik a felperes vádjait. "Tekintettel arra, hogy Jack Thompsonnak sajnálatos módon szokása volt ehhez hasonló dolgokat csinálni, nincs olyan bíróság, ami komolyan venné a vád jogi követeléseit. A feltételezés, hogy kapcsolat van a Grand Theft Autó játék megvásárlása és használata, illetve a tragikus baleset között, teljesen nonszensz. Bárki, aki igaznak állítja be a két dolog közötti kapcsolatot, az vagy megfontolatlanul nyilatkozik, vagy megpróbálja meghamisítani a tényeket, vagy esetleg egyszerre mindkettő."

Nem ez az első alkalom, hogy a GTA gyártóját bíróságon igyekeznek felelősségre vonni az általa készített játékszoftverek állítólagos negatív hatásaiért. Jelenleg ugyanis két másik per is folyamatban van a Take Two, illetve a BestBuy ellen, amely a szoftverek forgalmazásában segédkezett. A forgalmazók szerint viszont a vád megalapozatlan, mivel a játékokon jelenleg is feltüntetik az ajánlott korosztályt, és folyamatosan szigorítják az előírásokat annak érdekében, hogy korhatáron aluli vásárlók ne jussanak hozzá a károsnak ítélt szoftverekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #115
    Minek élnek egyáltalán olyan emberek, akik egy játékot akarnak utánozni??? Az lehet a baj, hogy az anyja biztosan ketrecben tartotta, és csúzlival etette.
  • Skynet #114
    Én már nem mert ps2-n végigtoltam 100%-ra és meguntam....Pc-n meg semmi különbség sem lesz a ps2 verzióhoz képest max grafikát egy picit csinosítják de nem annyival hogy épphogy...
  • Tetsuo #113
    Mindenesetre a PCs San Andreast várjuk mint a Messiást! :)
  • Skynet #112
    Spongyabobot mikó és méééfogják perelni?:)
  • Skynet #111
    HJa a fosok általában 9.9-et kapnak a gamespottól meg az összes szigorú laptól és hatalmas rajongótáboruk van plussz valszeg az anno kétkedő driver rajongók is azért játszanak vele és dícsérik mert fos:)))))))
    Zsebhokizzál:)

    Ez a perelek mer ilyenjáték olyanjáték izé.....SZÁNALMAS....Made in america....:)
  • Maximilian #110
    "ez a game úgy is fos és az is marad!!" by Keldor
    Lehet minősíteni, pl: "Nekem nem tetszik, ezért vagy azért." vagy "Szerintem nem jó, mert..." de talán nem kéne ócsárolni a gamét, vagy más dolgokat. Ez csak a te véleményed és nem másoké. Na mind1.
    Szóval tényleg elég nagy hülyeség, hogy a készítőt perelik be, mivel feketén-fehéren rá van írva ezekre a játékokra(inkább USA-ban) a korhatár és hogy ki vállal felelősséget! A másik, ki mondta, hogy megvette????? Az is jogos, hogy a három rendőr családja "kártérítést" követel, de sztem nem a készítőket kell okolni, hanem a gyerek szüleit, mivel még kiskorú volt a tettes, így a szülő felelőssége. Ha valaki nem tud gyereket nevelni, ne vállaljon. 1ébként a tv sokkal károsabb ha már itt járunk. Ha egy gyerek megfeleő nevelést, jó erkölcsi alapot kap, és még a szüleivel is beszélő viszonyban van, akkor ilyen nem fog előfordulni. És ez mind a szülőtől függ. Én is elmondhatnám, h milyen rossz gyerekkorom volt, mert mindent meg kellett csinálni, amit mondtak, de most inkább megköszönöm szüleimnek, h megtanítottak rá. Szerintem erről lenne szó.
    Én is sokat szerepjátékoztam egy időben, és amikor már úgy mentem haza a buszon, h levadászom azt a törpét, mert én ork, vagy drow voltam, akkor azt mondtam, h oké akkor most egy kis szünet. Az önkontrollt is meg kell tanulni.
    Csatlakozva az előttem szólókhoz, egy 16 éves gyerek hogy tud kibiztosítani egy pisztolyt?????
    És mi az, hogy a rendőrségröl csak úgy megpattan, és FEJBE lő két rendőrt????? Ez azért már durva!!
    Régen azért nem voltak ilyenek, mert nem hallottunk róla. Amikor asok nácit gyilkolásztuk?? Wolf3D?? Rémlik? Hétvégenként mennyit nyomtuk, meg aztán 13-14 évesen mentünk az erdőbe "kommandózni"! Mégse lövöldözünk az utcákon, nem lopunk autókat, meg nem vagyunk hülyék sem!!!Sza naggyából ennyi. Önfegyelem és önkontroll. Akinek meg érdekes gondolatai támadnak a gyalogosokról, az forduljon orvosához.Hi Hi Hi. Na jó, csak poén volt!!!! De tetszett a szöveged!
  • Keldor #109
    kit mozgat?? ez a game úgy is fos és az is marad!!

    remélem leállítják a fejlesztését és a többi GTA sorozatot is betítják
  • sweech #108
    én is ilyen játékokkal jáccok, mégsem érzek kényszert az iránt hogy embert öljek...szerintem itt nem a játékkal van a baj hanem a gyerekkel... (mondjuk nekem már akkor is lelkiismeretfurdalásom van egy ideig ha véletlenül megölök egy bogarat )
  • sweech #107
    a tököm tele van már ezzel a sok f****al...
  • Shadow_THH #106
    igy van ezzel egyetértek, és szerintem mindannyian egyetértünk.