Magyarország.hu

Digitalizálja mikrofilmjeit a Széchényi Könyvtár

Az Országos Széchényi Könyvtár 52 millió oldalnyi dokumentumot tárol mikrofilmen, ennek egytizedét már digitális formában is rögzítették. A munkában a látogatók is részt vesznek, a könyvtár az általuk saját használatra beszkennelt mikrofilmekkel gazdagítja digitális archívumát.

Tavaly november óta korszerű mikrofilmszkenner működik az Országos Széchényi Könyvtárban. A bibliotéka összesen 52 millió oldalnyi dokumentumot tárol mikrofilmen, a mai napig ennek tíz százalékát sikerült digitalizálni - mondta a Magyarország.hu-nak Monok István, az OSZK főigazgatója. Tavaly év vége óta a látogatók új formában juthatnak hozzá a mikrofilmen tárolt dokumentumokhoz. Korábban először végignézték a mikrofilmet, majd megjelölték a fontos oldalakat, és másolatot kértek a könyvtár munkatársától. A digitális dokumentumokra 4-10 munkanapot kellett várni, húsz A/4-es oldal esetében a másolatok költsége elérte a 3000 Ft-ot.

Tavaly novemberben három A/3-as mikrofilmszkennert helyeztek üzembe, azóta az olvasók maguk is beszkennelhetik, CD- vagy floppy-lemezre írhatják, illetve e-mailben is elküldhetik a kívánt dokumentumokat. A könyvtár maga is megőrzi a digitalizált dokumentumokat, ezzel is csökkentve digitalizálásra váró anyagok mennyiségét. Cserébe csökkentettük az árakat, így húsz A/4-es oldal költsége ezer forintra esett vissza - mondta a főigazgató.

Az OSZK emellett folyamatosan digitalizálja a papíron vagy mikrofilmen tárolt dokumentumokat. Az 52 millió oldalt kitevő, mikrofilmen tárolt anyagok egytizedét már digitális formában rögzítették, ennek felét a könyvtár honlapján is elhelyezték. A könyvtári dokumentumok digitalizálása 2001-ben kezdődött. A könyvtár először a 70 évnél régebbi dokumentumokat konvertálja át, mert ezeknél a szerzői jogok már elévültek. Ha a látogatók ennél fiatalabb anyagot digitalizálnak, az OSZK megkeresi a szerzőt vagy a jogtulajdonost, hogy rendezzék a dokumentum helyzetét.

Az OSZK tavaly összesen 400 millió forintot nyert az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatain a dokumentumok megőrzésére és modernizálásra. Ezzel az állam által biztosított költségvetési támogatásunk kis híján megduplázódott - mondta Monok István. Az OSZK az Akadémiai Kiadóval közösen a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázatán is nyert, itt a támogatást a könyvtári katalógus mikrofilmjeinek digitalizálására költötték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!