Gyurkity Péter

Az AMD Szingapúrba helyezi processzorgyártását

Az AMD bejelentette, hogy megállapodást kötött a Chartered Semiconductor Manufacturing vezetésével, amelynek révén hamarosan a szingapúri vállalat üzemében is beindul az Athlon 64 processzorok gyártása.

A Chartered várhatóan 2006 elején dobja piacra az első chipeket, míg az AMD ezzel párhuzamosan tovább növeli saját kapacitását. A Drezdában épülő Fab 36 gyárban - ahol az új 300 mm átmérőjű teszt szilíciumlemezek 2005-ben készülnek el - szintén 2006-ban indul be a processzorok sorozatgyártása. "A jelenleg is épülő Fab 36 gyárral kapcsolatos terveink nem változtak, és amint elkészül, rendkívül fontos szerepet tölt majd be a processzorok gyártásában" - szögezte le Gary Heersen, az AMD Corporate Manufacturing Group vezetője.


Hozzátette, hogy a Chartered ambíciózus tervei a termelés gyors felfuttatását irányozzák elő, ami tovább csökkentheti a processzorok árát. A tervek - és a végrehajtáshoz szükséges idő - alapján egyértelműnek látszik, hogy a Chartered a 65 nanométeres chipek gyártására koncentrál majd, ezen belül pedig az ikermagos megoldásokra. Az AMD reményei szerint a megállapodás révén képesek lesznek kielégíteni a növekvő piaci igényeket, amelyek 2006-ra olyan szintet érhetnek el, amelynek az AMD egyedül már nem tud megfelelni.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a két cég közötti együttműködés révén nincs szükség egy újabb processzorgyár felállítására, amely óriási költségekkel járna, és kimerítené a cég forrásait. Ez az együttműködés egyben jelentős kockázatcsökkenést jelent az új technológiák bevezetése terén, mivel az esetleges problémák esetén a termelést viszonylag stabil szinten tudják tartani - az AMD korábban többször is nehéz helyzetbe került, mivel nem állt rendelkezésükre a megfelelő gyártókapacitás. A cég jelenleg az IBM szakembereivel közösen dolgozik a 65 és 45 nanométeres technológiák kifejlesztésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punkerwork #2
    nekünk ez csak jó lehet :)
  • GABOR16 #1
    Az AMD úgylátom, hogy igen komoly vetélytársa kíván lenni az Intelnek.
    Több nagyobb céggel is "szövetkezik", hogy feltudja venni a versenyt a konkurenciával.