SG.hu

Az EIZO bemutatta új, tökéletesen színhű monitorát

Az újdonság egy 22,2 hüvelykes szélesvásznú monitor, melynek színtartománya lefedi a teljes Adobe RGB színkészletet.

A ColorEdge CG220 széles kijelzője a szokványos monitorokhoz képest - amelyek jellemzően a kisebb, sRGB színtartományban dolgoznak - szélesebb színtartomány megjelenítésére képes. Az összetett képfeldolgozási és színkezelési feladatok támogatására az EIZO számos képességgel ruházta fel a ColorEdge CG220 monitorát, ezek közül említésre méltó a sötét szürkeárnyalatok jobb megjelenítése, más monitorok színvisszaadásának emulációja vagy a fekete színek valódiságának érdekében állítható feketeszint (Black Level).

A digitális környezetre átálló munkamenet esetén a színhűséget is a kijelzőn ellenőrizik szemben a színes próbanyomat (proof) készítésének igényével. A ColorEdge CG220 azáltal, hogy a teljes Adobe RGB színkészletet képes visszaadni, a szakembereknek valódi segítséget nyújt a grafikai tervezés, a képszerkesztés és a nyomdai előkészítés során - ez gyorsabb munkavégzést és alacsonyabb költségeket jelent. A modell különlegessége, hogy a szokványos kijelzőknél a legtöbb gondot okozó cián és sárga színeket képes jóval élénkebben megjeleníteni, a kalibrálható monitor ennek köszönhetően tökéletesen alkalmas a színhűség ellenőrzésére.


A 22,2 hüvelykes képátlójú kijelző 1920x1200 pixel felbontású, képe 16:10 arányú. A szélesvásznú megjelenítés előnye, hogy egy olyan alkalmazásban, mint amilyen az Adobe Photoshop, átfedések nélkül képes kirajzolni két A4-es méretű dokumentum-oldalt és a program szokásos eszköztárát. A vállalat jelentősen javította a szürkeárnyalatok megjelenítését is, különösen a sötét tónusokét, ami a legújabb ASIC (application specific integrated circuit - alkalmazás-specifikus integrált áramkör) eredményeinek köszönhető. Ez az új áramkör 14 bites színfeldolgozó képességgel kezeli a szürkeárnyalatok megjelenítését, ami vetekszik a csúcskategóriás katódsugárcsöves monitorok képességeivel.

A ColorEdge CG220 megjelenésével egyidőben, az EIZO 3-as verziószámúra frissítette ColorNavigator kalibrálószoftverét is, melyben új és kiterjesztett funkciók kaptak helyet:
  • A fényerő, a fehér pont (színhőmérséklet), gammaérték állítása. A fehéregyensúly állítása 100 K értékenként rögzíthető 4000 K-től 10 000 K-ig, a gammaérték pedig 0,1 értékenként 1-től 2,6-ig.
  • Más monitor színvisszaadási jellemzőinek megjelenítése az adott monitor ICC profilja vagy az értékek kézi bevitele révén.
  • A fekete szint beállítása, támogatja a napilapoknál a szöveg esetében használatos fekete szín visszaadását. A beállítható tartomány 0,5-től 3,5 cd/m2-ig.
  • A fehéregyensúly, a fényerő, a fekete szint és a gammaérték beállításainak utó-kalibrálása
  • Fehér pont Delta-E mutatója - a cél képpont és a monitor aktuális pontja közötti időbeli változás jelzésére.
  • A felhasználó által beállítható időközönként megjelenő, a kalibrációra emlékeztető ablak.

    Az új termék gyártása várhatóan novemberben veszi kezdetét és Magyarországon 2005. január végétől lesz kapható. A professzionális, felsőkategóriás monitor ára előreláthatóan 5000 euró alatt lesz itthon is.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • dez #10
      Nem rossz játékra sem. Kb. a most a piacon lévő gyors és lassabb típusok között van. Bár játékra kissé drága. :)
    • Tetsuo #9
      Szal nem játék(ra való)! :)
    • dez #8
      (Na jó, talán egy picivel többet, mint a 16-osokon.)
    • dez #7
      35-40ms körül. Papíron. De ez valami érdekesen számolhatják, mert a valóságban nem igazán látok több mozgás-elmosódást, mint pl. egy Neovo 417-esen (16ms)... (Néhány 25ms-osnak írt monitoron jobban észreveszem.)

      Ja, "reagálási idő" (amíg átáll a pixel a kívánt színárnyalatra).
    • Tetsuo #6
      és mennyi a késleltetési idő v mi (má megin nem jut eszembe) tudjátok a pixelek utánégése..:) azaz he?
    • dez #5
      Ez a monitor jobb, mint a legtöbb CRT, hidd el... ;)

      LCD és LCD között is hatalmas különbség tud lenni. Az ebben a monitorban lévő LCD panel egy speciális típus, nem nagyon van ezen kívül ilyen a piacon. (Az Apple új Cinema Display-ai ilyesmik még, de a színfeldolgozásuk nem ennyire kifinomult.)

      A most az üzletekben lévő típusok tulajdonképpen a legolcsóbb technológia, alig különbözik a mobilokban és digitkamerák hátulján lévő kis színes kijelzőtől. Nem ezekből kell kiindulni... (Vagyis talán mégis, mert átlagembernek ez az elérhető. Bár, ha nem vennék meg az emberek, talán a nem ebből gyártanák a legtöbbet, és akkor nem csak ez lenne elérhető árú, legalábbis nem lenne ilyen nagy árkülönbözet.)

      Az a helyzet, hogy ennek egy kisebb testvére van előttem (grafikus munkák is folynak), és ha nem tudnám, hogy LCD, azt hinném, az előzőleg itt lévő trinitron élesedett ki még jobban... (De egyébként a színárnyalatok is pontosabbak.)

      (Azért megjegyzem, hogy azért az Eizonak is vannak olcsóbb kategóriás panellel szerelt monitorai, mondjuk jobbak az átlagnál azok is. Persze drágábbak is az átlagnál azok is.)
    • HUmanEmber41st #4
      sugárágyú rulez még mindig...
    • [HUN]PAStheLoD #3
      befizetnék egy ilyenre , de hát nemtetszik a diján ..
    • PyRex #2
      ANNYIRA nem is drága...
    • Dzsini #1
      hejjj de szép darab...