Gyurkity Péter

Bemutatták a VIA 64 bites processzorát

A VIA bemutatta első 64 bites processzorát, amely a vállalat reményei szerint sikerrel veheti fel a versenyt az AMD és az Intel által fejlesztett konkurens chipekkel. A processzor az Isaiah kódnevet kapta.

A cég - az AMD elképzelésével ellentétben - elsősorban videostúdiós munkálatokhoz szánja az új 64 bites chipet. A VIA szóvivője nem fejtette ki részletesen az új processzor előnyeit, de hangsúlyozta, hogy a gyorsabb FSB, a nagyobb gyorsítótár, valamint a modern felépítés különlegesen alkalmassá teszi a processzort a számításigényes feladatok elvégzésére - egyszóval a chip tervezése során nem alkalmaztak forradalmian új technológiát.

Ami mégis különlegessé teszi a VIA megoldását, az a hardveres védelem, amit a cég korábban PadLock néven mutatott be. A cég közleménye szerint a PadLock technológia lehetővé teszi, hogy a lejátszó szoftver egyszerre végezze a titkosítás visszafejtését, és a video lejátszását - legyen szó akár hétköznapi formátumokról, vagy ultra-magas felbontású HDTV formátumról. A vállalat rendkívül fontos szerepet tulajdonít a beépített biztonsági eljárásnak, és véleményük szerint ez jelentős mértékben elősegítheti a termék elterjedését.

A közlemény kiemeli, hogy az Isaiah egyéb szempontok alapján is méltó utódja a VIA korábbi termékeinek, és az alacsony fogyasztás révén a processzor az asztali számítógépek mellett akár a set-top boxok erőforrásaként is beválthatja a hozzá fűzött reményeket.

A mostani bemutató ellenére még jó ideig várnunk kell a processzor megjelenésére, amire a jelenlegi tervek szerint legkorábban 2006 első felében kerülhet sor. Addig is a zászlóshajó szerepét az Esther processzor - kódnevén a C7 - tölti be asztali és mobil változatban egyaránt. A C7 a vállalat első 90 nanométeres technológiával készülő processzora - a közleményből nem tudtuk meg, hogy az Isaiah gyártásánál milyen technológiát alkalmaznak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quentit #9
    PadLock - akkor VIA-t már tuti nem veszek.

    És ha teret hódít a Padlock (Intel, AMD is átvesz + nem lesz kikapcsolható), hozzá fogok szokni a gondolathoz, hogy ne használjak többet Windows-t. Pedig nem vagyok linux barát millió ok miatt.

    Ha letiltják a linux-ot, akkor forradalom lesz. De lesz itt alternatív op. rendszer + chip is ami megengedi majd, hogy használjam a saját adataimat (ne más döntse el, hogy mit használhatok).

    A módosított (enyhített) palladiumot (padlock) még nem olvastam, lehet, hogy az már normálisabb?
  • dez #8
    Ha nem tudják még maguk sorozatban gyártani a 90nm-es cuccokat, miért nem gyártatják pl. a TSMC-vel? Kisebb árrés is jobb, mint a semmi.
  • GABOR16 #7
    Mégvalami az AMD 2006 ra tervezi a 65nm-es procigyártásra történő átálást.
    Vagyis ez akkor majd a 90nm-el egy kicsit lelesz maradva.
  • GABOR16 #6
    Mire megjelenik addigra a konkurenseknek rég fejlettebb procijuk van.
    De jólenne egy 3. gyártó is.
  • NEXUS6 #5
    Azér valszeg előbb jelenik meg mint teszem azt a longhorn pedig azzal is tele van már mindenünk.
  • dez #4
    A C7-ről miért nem lehet többet hallani? Nincs pénze a VIA-nak "marketingre" ("=hírnek álcázott reklám)?
  • arty #3
    ...lenne :)
  • Raszkolnyikov #2
    Most akkó van egy Intelünk, egy AMDénk meg egy VIA-ánk? Az tőőőők jóóó!
  • Noffir #1
    Ennyi erővel az Intel bemutathatná az első asztali rendszerekbe szánt 128 bites processzorát, melyet 5 nanométeres gyártástechnológiával készítenek a cég Ukrajnai üzemében. Várható megjelenés úgy sacc 20-25 év múlva.