Alex

ASUS vezetéknélküli eszközök tesztje



Az otthoni hálózatok versenytársaként egyre inkább terjednek a vezetéknélküli eszközök, és ma már új helyre költözve mindenképpen megfontolandó alternatíva a kábelezés hanyagolása, és a drótnélküli technológia előnyben részesítése. Az ASUS hazai képviselőjének jóvoltából nálunk járt a cég két hálózati eszköze, a WL-300g és a kisméretű WL-330g hozzáférési pontok.

ASUS SpaceLink WL-300G

A 300g kívülről nagyon jól felépített, szépen dizájnolt szerkezet. Csillogó barna házban foglal helyet, amely mindössze 40x138x150 mm méretű. Oldalán két ezüstszürke panel található, amelyek eltávolíthatók. Alattuk a készülék egyik oldalán külső antenna csatlakozó, másik oldalán pedig a falra szerelést megkönnyítő furatok vannak. Működés közben a készülék elején három villog (Power - áramellátás, AIR - vezetéknélküli internetkapcsolat, LINK - ethernet kapcsolat), a hátulján reset gomb, ethernet csatlakozó aljzat, tápfeszültség csatlakozó és egy ki-be kapcsoló gomb van.

Az alapdoboz alapesetben egy csúszásmentes talppal az asztalra állítható, de nem jelent nagy nehézséget a falra szerelés sem. Ilyenkor egyetlen hátrányként a készülék elején lévő ledsor említhető, mely oldalhelyzetben nehezen látható.

A WL-300g egy rendkívül sokoldalú készülék. A 802.11g kompatibilitás mellett egyaránt képes WDS (Wireless Distribution System) bridge-ként és repeaterként (jelerősítőként) működni. Meglepetés, hogy a WL-300g nem csak hozzáférési pont, hanem egy másik üzemmódjában sokoldalú internet megosztó routerként is működik, amivel feloszthatjuk internet kapcsolatunkat a WLAN hálózatba kötött gépeink között. Ennek egy pici árnyoldala is van: mivel a gépnek egyetlen RJ45 100BaseT ethernet portja van, így kizárólag WLAN-ba kapcsolt gépek között lehet a netet megosztani.

Belülről

A termékbe a Broadcom BCM4702 processzorát építették, amelyet egyébként a Linksys eszközökben is előszeretettel használnak. A készüléken belül két antenna van, egy horizontális és egy vertikális, de a készülék oldalán található panelt eltolva lehetőség van külső antenna csatlakoztatására is. Sajnos ez a csatlakozó aljzat nem tűnik túl szabványosnak, ráadásul nagyon mélyen helyezkedik el, így még házilag sem lehet rábarkácsolni a külső antenna végét.


Támogatott szabványok

802.11b és 802.11g
A 802.11b-vel az azonos WLAN szabványt támogató vezetéknélküli eszközök csatlakozhatnak max. 11 Mbps sebességgel, az újabb 802.11g segítségével pedig maximum 54 Mbps sebességgel.

802.3af
A WL-300g támogatja a 802.3af "Power over Ethernet" protokollt, amely lehetővé teszi a készülék áramellátását az ethernet kábelen keresztül. Ehhez olyan hálózati eszközök (hub/switch) kellenek, melyek szintén támogatják 802.3af szabványt, de ilyen sajnos még kevés van.

Telepítés

A készülék első csatlakozáskor megpróbálja érzékelni van-e telepített DHCP szerver a hálózaton. Ha talál DHCP szervert felvesz egy IP címet. DHCP szerver hiányában statikus IP címet állít be magának, és böngészővel a http://192.168.1.1 címet megnyitva elénk tárul a konfigurációs weblap.


A konfigurációs weblapon zavarba ejtően sok beállítási lehetőséget találunk. Nagyon tetszett, hogy az opciók fölött felugró ablakban segítség jelenik meg, amely részletesen ismerteti az ott beállítható lehetőségeket. Hátrány viszont, hogy a beállítási oldalakon vezetéknélküli szakszavak és rövidítések tucatjával dobálózik, amelyek magyarázata még a mellékelt gépkönyvben sincs benne. Kezdőknek reménytelen próbálkozás első rápillantásra megérteni.

A weblapon található beállítási lehetőségek közül két fontosabbat emelnék ki: A System Setup / Operátion Mode menüpontban állítható be a készülék alapvető működési módja: Access Point (hozzáférési pont) és Home Gateway (vezetéknélküli internetmegosztó router).


A másik fontos menüpont a Wireless / Bridge funkciók beállítása, ahol szintén három működési módot állíthatunk be: csak AP mód, WDS (Wireless Distribution System) mód, amelyben több elkülönített hálózatot köthetük össze, illetve a Hibrid mód, amely esetén a készülék működhet mindkét módon egyszerre.

A különböző működési lehetőségeket jól szemléltetik az alábbi ábrák.


AP mód


WDS mód - hálózatok közötti kapcsolat


Hibrid mód


Teljesítmény

A gépkönyv szerint a hatótávolsága lakáson belül 40 méter, külterületen 310 méter (11 Mbps). Lakáson belül teszteltem, hibátlanul működött, a hálózati játékok átlagosan 0.4-0.8 ms késedelemmel futottak.

Összegezve: a WL-300g kiváló választás, ha épp hozzáférési pontot szeretnénk vásárolni. Előnyeként említhető a funkciógazdagsága, hátránya a szűkszavú kezelési útmutató. Otthoni környezetben internet routernek is jól használható, habár kizárólag vezetéknélküli környezetben, mivel nincsenek rajta ethernet portok. ASUS WL-330g "Pocket" Access Point

Kívülről

Ahogy a fényképeket is látható az ASUS WL-330g típusjelű hozzáférési pontja kisebb, mint egy Túró Rudi, mindössze 84x60x17 mm. A termék matt fehér házban foglal helyet, amelynek előlapján három nagyon erős, szinte vakító fénnyel világító led található (Power, Air, Link). A készülék jobb oldalán két csatlakozó aljzat van: 1 ethernet port és a tápegység csatlakozója. Az AP-t alaphelyzetben "fektetni kell", de a falra is szerelhető.


A WL-330g használható hozzáférési pont és ethernet adapter módban egyaránt, a működési módot a készülék alján lévő kapcsolóval lehet beállítani.

A dobozban - amivel érkezett - még volt egy műanyag tok a szállításhoz, a tápegység, egy 20 cm hosszú ethernet kábel, illetve egy USB tápkábel. A teszt során csak az USB tápkábellel használtuk, praktikus, hogy USB portról is képes áramot kinyerni.


Belülről

A terméket a Marvell cég "The Libertas 88W8510" nevű Access Point technológiája alkotja, amelynek lelke egy ARM9 processzor. A gép kis méretét ez teszi lehetővé, mivel a Marvell 88W8510H jelű System-on-Chip (SoC) rendszere egy chipben integrálja a hálózati eszköz minden komponensét, ezzel lehetővé teszi, hogy olcsón, rendkívül kis méretű WLAN készülékeket állítsanak elő.


Támogatott szabványok

802.11b és 802.11g
A 802.11b-vel az azonos WLAN szabványt támogató vezetéknélküli eszközök csatlakozhatnak max. 11 Mbps sebességgel, az újabb 802.11g segítségével pedig maximum 54 Mbps sebességgel.

Telepítés

A telepítés és beállítás történhet a mellékelt telepítő CD segítségével - amelyen a beállító szoftvert elég csak a CD-ről futtatni és nem szükséges installálni - vagy történhet böngészőből weblapon keresztül, alapesetben http://192.168.1.1 címre kapcsolódva.

A konfigurációs weblap a WL-330g esetében elég egyszerű, minden beállítási lehetőség gyakorlatilag egyetlen oldalon található.


Teljesítmény

A gyári specifikáció szerint a hatótávolsága lakáson belül 40, külterületen 457 méter. Lakáson belül volt szerencsém kipróbálni, és megállapíthattam, hogy nagyon jó teljesítményt nyújtott. A vezetéknélküli kliensemnek mindenhol (még dupla fal mögött is) 60-70%-on volt a legrosszabb jelerőssége. A hálózati játékok ezen is hibátlanul, 0.5-0.8 ms lagokkal futottak.

Összegzés

A WL-330g egy nagyon aprócska termék, de ebben a miniatűr dobozban egy teljes értékű hozzáférési pont lakik. Pozitívum a kis méret, könnyű konfigurálhatóság, illetve az univerzális használhatóság, mivel ethernet módban akár két játékkonzolt is összeköthetünk vele. Negatívum azonban, hogy hiányzik belőle a repeater mód (vagyis amikor egy másik hozzáférési pont hatósugarát növeli meg), amelyre utazás során szintén nagy szükség lehet.


Ajánlott kiskereskedelmi fogyasztói árak a cikk írásának idején:
WL-300g: 26.000 Ft
WL-330b: 14.000 Ft
WL-330g: nem ismert, de alig lesz drágább mint a "b" jelű készülék

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petko #13
    azt hívják wireless bridge-nek
  • dez #12
    Hmm, hát nem ezeket kell a gép mellé tenni?
  • dikki*yysw #11
    Juhé, vannak árak. Nem is drága, főleg a 330-asok meglepően olcsók. Lehet, hogy mégis lesz netem, modem nélkül is :)
  • dikki*yysw #10
    Én régen néztem, de 5k-ért már kapsz, sőt az Asus sem sokkal drágább.
  • Mnemomic #9
    Hmm én is gondolkodom egy ilyenen a lakásban nem jönne rosszul. Igaz ezekhez ha jól értelmezem kell még venni a gépekbe is egységeket bár ha jól tudom nem olyan vészesen drágák.
  • dikki*yysw #8
    Ez a második nagyon tetszik, pont kapóra jött a cikk. Köszi :)
  • St #7
    dlink termékek között nézz szét
  • galgoci #6
    Ha jól értem akkor a wirelessen (antennán)érkező internetet ezzel az ezközzel wireless ruterként működtetve szét lehet osztani vezeték nélküli gépekre.
    Létezik-e olyan ezköz (router) amivel wirelessen érkező internetet utp kábellel meg lehet osztani négy gép között?
  • uboat #5
    készüléken belül két antenna van, egy horizontális és egy vertikális, de a készülék oldalán található panelt eltolva lehetőség van külső antenna csatlakoztatására is. Sajnos ez a csatlakozó aljzat nem tűnik túl szabványosnak, ráadásul
    Azért a cikk irö nem nagyon vághatja a témát ha még az antenna csatlakozásának tipusát sem ir te le!N-male,rpsma,spec cisco csat.!
  • Gabest #4
    Már nem azé' hogy kötözködjek, de milyen mást szabványt vártál volna ezen a kettőn kívül egy wifi-s eszköztől?