Budai Péter

Canon EOS 20D tükörreflexes digitális fényképezőgép

Másfél évvel ezelőtt került piacra a Canon félprofi digitális tükörreflexes digitális (DSLR) fényképezőgépe, az EOS 10D. A gyár a napokban idejét látta a régi modell frissebbre cserélésének. Ennek a törekvésnek az eredménye a most bejelentett EOS 20D, mely számos kisebb-nagyobb újdonságot tartalmaz elődjéhez képest.

Először is 8 megapixeles CMOS képérzékelő került az eddigi 6 megapixeles helyére, mely már két elődmodellben szolgálta a fotósokat. Az új szenzor ugyanazon méretű, mint elődje, így továbbra is 1,6x-os szorzóval kell számolnunk a felhelyezett objektívek fókusztávolságánál. Utóbbi gondot az EOS 300D-nél is bevált EF-S objektívbajonett bevezetésével kívánja megoldani a cég. Az ilyen rendszert támogató objektívek hátsó lencsetagja jobban belóg a gép vázába (többek között a fényképező kisebb tükrének köszönhetően) így a kisebb méretű szenzor képének megfelelő, kisebb képet vetít.


Canon EOS 20D

A Canon, a választást megkönnyítendő két új EF-S objektívet is bemutatott a gép mellé, így a 300D eddigi 18-55 mm-es kitobjektívje mellett most egy 17-85 mm F4.5-5.6 IS USM, valamint egy 10-22 mm F3.5-4.5 USM objektív is választható. A gép bekapcsolás után már 0,2 másodperc múlva kész a fotók készítésére, ez az eddigi 2,5 másodperchez képes jelentős előrelépés. Változtatás történt az autofókusz pontok tekintetében is. Immár 9 fókuszpont használható, melyek a kereső mattüvegén fektetett rombusz alakban helyezkednek el. Az ígéretek szerint még hatásosabb lesz a gép gyenge fényben való élességállítása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Gyorsabbá vált a gép sorozatfényképezési képessége is. Az eddigi 3 fps sebességű, maximálisan 9 kép helyett, 5 fps sebességgel készíthetünk akár 23 képet is. Az expozíciós idők tekintetében az eddigi 1/4000 legrövidebb idő helyett 1/8000-et is választhtaunk, az 1/200 mp-es vakuszinkron helyett pedig már 1/250 másodpercesre is lehetőség nyílik.

A fentieken túl a gép menürendszerében, és kezelési funkcióiban is történtek apróbb módosítások. A változtatható képparaméterek, külön kiválasztható színterek, a továbbfejlesztett RAW+JPEG lehetőség, a még pontosabb fehéregyensúly beállítás, valamint a kikapcsolható zajszűrés mellett érdekes momentum, hogy a géppel fekete-fehér fotókat is készíthetünk. Ez a, kisebb gépekből jól ismert, funkció a Canon DSLR-ek esetében nem volt eddig lehetséges.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A géptest kialakítását érintő változtatás, hogy szintén a 300D-ből átvett funkcióként a beépített vaku magasabbra nyílik, így nagyobb látószögű területet is gond nélkül bevilágít. A gépváz külső borítása ugyanúgy magnézium, mint elődjénél, de némileg kisebb annál és így 50 grammal könnyebb is. A kisebb vázhoz teljesen új portrémarkolatot kell vásárolnunk, így az eddig, több modellnél is alkalmazott BG-ED3 modell helyett, a BG-E2-t választhatjuk. Az új markolatba az eddigi 2 lítiumion gyári akkumulátor helyett, akár 6 ceruzaakkumulátort is helyezhetünk. Az EOS 20D természetesen támogatja az USB 2.0, valamint a PictBridge szabványt.

Az új gép várhatóan szeptember második felében jelenik meg. A váz nyitóára 1500 dollár körül várható, ami a 10D egykori 2000 dolláros nyitóáránál jóval alacsonyabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #16
    Nem jött be.. de 3hét múlva lehet..
  • Tetsuo #15
    Kb 1 a 44millióhoz hogy 2hét múlva veszek 1 ilyen gépet.
  • HyBrYd #14
    Jah, csak van 1 apro bokkeno, hogy a DSLRen jobban kijonnek az objektivek gyengesegei, mivel sokkal nagyobba nezed meg a kepeket, mintha 9x13ra elo lenne hivatva. Meg ezeknek az ultazoom objektiveknek a kepe amugy is eleg gyenge. DSLR gepre rateve az obidat, sirvafakadnal a vegeredmeny lattan.
  • RpPRO #13
    Nem muszaj Canon objektivet rarakni, en Sigmat hasznalok a Canon30-amhoz. 28-300mm 3.5-6.3, brutto 90e huf alatt siman megkaphato. Majd 1x megveszem ezt a gepet az obim melle :))
  • REMbraNT #12
    Ez van srácok, itthon minden kb kétszer annyiba kerül mint USAban. Mellé még ők 10szer annyit keresnek, ezért csillog villog ott minden.

    Magam részéről én már a drágább műszaki cikkeket külföldről hozatom, minimum 40%ot spórolok.
  • Thrawn #11
    Hát igen, egy ilyen gép már L-es objektívért kiált, akkor meg a vége a csillagos ég.
  • papabear #10
    Ja, pláne, hogy a váz mellé illik objektíve(ke)t is venni. És mindjárt verjük az 1 millát.

    Mike W, írd már le, milyen hasonló szintű gép van meg 7-800 usd-ből (150E Ft) odakint, mert akkor meg is van mit hozatok be szeptemberben...
  • Mike #9
    azt írtam, ilyen szintü gép
  • Z #8
    jah, valszeg fél milla lesz az induló ár :(((
  • Thrawn #7
    USA-ban van meg ~300 ezerből (az 1500 USD induló ár nem kishazánkra vonatkozik), itthon lényegesen drágább lesz, még az EU árait nézve is. Még egyszer leírom, ez fényképezőgép, az ára is ennek megfelelő.