Spencer

Már elkészültek az első NV40-es grafikuschipek?

Különböző, magukat megnevezni nem kívánó ipari források jelentése szerint a világ legnagyobb memóriagyártó cégeként nyilvántartott Samsung Electronics nemrégiben több tízezer darab GDDR2 specifikációjú, rendkívül magas működési frekvenciájú memóriachipet szállított le az Nvidiának, mely chipek vélhetően az Nvidia következő generációs, NV40 típusjelű grafikus processzora mellett teljesítenek majd szolgálatot. Mindez arra enged következtetni, hogy az Nvidia igen csak jól halad az NV40 fejlesztési munkálataival és talán már el is készültek az új processzor első kísérleti példányai.

Először augusztus végén lehetett hallani arról, hogy a Samsung Electronics 1600 MHz-es frekvenciájú GDDR2 memóriachipeket fog szállítani egyes nagyobb, grafikus megoldások fejlesztésével foglalkozó vállalatoknak. Most már tudni lehet, hogy ezen vállalatok egyike az Nvidia, mely az elmúlt napokban-hetekben nagy mennyiségű második generációs grafikus DDR (Double Data Rate) memóriát vásárolt a dél-koreai gyártótól, még pedig nagy valószínűséggel abból a célból, hogy segítségükkel letesztelje az NV40-es chip első tesztpéldányait. Természetesen elképzelhető, hogy jelen pillanatban még egyetlen NV40-es chippel sem rendelkezik az Nvidia, de ebben az esetben is szinte biztosra vehető, hogy rövid időn belül el fognak készülni az első, immár a DirectX 9.1-es szabvánnyal is kompatibilis NV40-es processzorok.

Nem árt egyébként utánaszámolni annak, hogy a Samsung-féle extrém sebességű GDDR2 memóriák mekkora sávszélességet biztosítanak az NV40 számára. Amennyiben 1600 MHz-es működési frekvenciával és 256 bites memória interfésszel számolunk, a memória sávszélesség nem kevesebb mint 51,2 GB/s, és ha az Nvidia mindezt képes hatékonyan kihasználni, az NV40 jelentősen nagyobb teljesítményre lesz képes, mint a jelenlegi high-end grafikus megoldások, vagyis a GeForce FX 5900 Ultra és a RADEON 9800 PRO. Sajnos azonban az NV40 debütálása még jóval odébb van, ugyanis az Nvidia a legfrissebb információk szerint csak valamikor a jövő év első, vagy második negyedévében kezdi meg az NV40 kereskedelmi forgalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reggel #9
    Az biztos, hogx nagyon ütős lesz a kártya, de remélem, hogy az ATI is kiad egy ugyanilyen ütős kártyát mert akkor a mostani csúcskártyák árai lemennek, ami pedig csak nenkünk jó. :))))
  • bandia #3
    Vagy még jobb név hogy: "Nv40 killer" :) Heh! Szerintem megint adnak majd az nvidia arcának jól:) Hehe
  • SoDI--- #2
    Tízezer :)
    Ilyen hülye nevet biztos nem adnak neki :)
    A "Radeon II 850" "Radeon II 1000" vagy hasonlókra tippelek :)